Άρθρα - Γνώμες

04/09/2023 - 13:03

"Αποκέντρωση" πόρων απ’ την Περιφέρεια για το ’’Άλμα Ανάπτυξης’’ 70 εκ. ευρώ στις τοπικές κοινωνίες

 του ΣΤΡΑΤΗ ΖΑΦΕΙΡΗ

 

Η Περιφερειακή Αρχή, με ολοένα και επιταχυνόμενο ρυθμό, χτίζει την επόμενη μέρα στο Βόρειο Αιγαίο, προσδίδοντάς της, την αναπτυξιακή διάσταση που θα συμβάλλει στο ’’Άλμα Ανάπτυξης’’ της περιοχής. Πρόσφατο βήμα στην κατεύθυνση αυτή, η έγκριση απ’ τον Κώστα Μουτζούρη τεσσάρων προγραμμάτων Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Τοπικής Ανάπτυξης - οι γνωστές μας παρεμβάσεις Leader -, αντίστοιχα για τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Λήμνου, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ.

Όπως έχω ήδη επισημάνει στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, η Περιφέρειά μας έχει στη διάθεσή της κονδύλια αυξημένα κατά 50%, σε σχέση με την προηγούμενη. Διαθέτοντας όμως δεδομένες δυνατότητες απορροφητικότητας, αναζητήθηκαν τρόποι για το πώς θα αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η υποστελέχωση και οι υπαρκτές λόγω και της νησιωτικότητας, αδυναμίες στην παραγωγή των έργων, ώστε να ΄΄εκτιναχθεί΄΄ το πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρώτη πανελλαδικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχωρά στην ΄΄αποκέντρωση΄΄ πόρων στις τοπικές κοινωνίες. Έτσι τα κονδύλια, θα κατευθυνθούν στις ομάδες τοπικής δράσης, οι οποίες, εδώ και δύο δεκαετίες, διαχειρίζονται προγράμματα LEADER και τελικά θα αφορούν, τόσο δημόσια, όσο και ιδιωτικά έργα. Έργα που θα υλοποιηθούν στα τέσσερα νησιά της Περιφέρειας, υπό την εποπτεία της Διαχειριστικής Αρχής και θα στοχεύσουν στην ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και της υπαίθρου. 

Με τη συμμετοχή - συνεργασία λοιπόν των Περιφερειακών μηχανισμών (Ομάδων LEADER και Διαχειριστικής Αρχής), αλλά και των άμεσα ενδιαφερόμενων τοπικών παραγόντων, αναμένεται το πρόγραμμα να έχει μεγαλύτερη απόδοση, αφού θα υλοποιηθούν έργα και επενδύσεις, χωρίς μάλιστα την εμπλοκή κεντρικών φορέων, οι οποίοι συχνά επιφέρουν καθυστερήσεις σε εγκρίσεις και διαδικασίες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην αμεσότερη ολοκλήρωση των δράσεων. 

Ο στόχος για ’’Άλμα Ανάπτυξης’’  είναι στο χέρι μας να επιτευχθεί. Σ’ αυτή την προοπτική άλλωστε δουλεύει η Περιφέρεια ψάχνοντας και υιοθετώντας όσες πρακτικές θα βοηθήσουν τα νησιά και τους ανθρώπους τους.

 

ΣΖ

Μοιράσου το άρθρο!