Άρθρα - Γνώμες

22/06/2019 - 07:18

Το "αριστερό" Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και το "ακροδεξιό" 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Τις τελευταίες ημέρες η εκπαιδευτική κοινότητα στη Λέσβο βίωσε μια από τις πιο άσχημες στιγμές. Η διαμάχη ανάμεσα σε δύο σχολεία που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, του 5ου Γυμνασίου και του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, έφθασε στα άκρα.

Πολλές ανακοινώσεις από πολλές πλευρές και όλα αυτά στις πλάτες των μαθητών και των δύο σχολείων.
Έχει χυθεί πολύ μελάνι αυτές τις μέρες για το θέμα. Η διαμάχη έχει μεταφερθεί πλέον σε άλλον επίπεδο, σε πολιτικό επίπεδο!


Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε  δύο απλά πράγματα :   πρώτον η πολιτεία πρέπει να δίνει το δικαίωμα σε όσους μαθητές θέλουν να φοιτήσουν στα Μουσικά Σχολεία να το κάνουν! Ασφαλώς με κάποιες προϋποθέσεις και μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης.


Δεύτερον και αυτονόητο: η πολιτεία πρέπει να παρέχει όσο το δυνατόν άριστες συνθήκες εκπαίδευσης στους μαθητές και ασφαλώς να είναι σε πρώτο πλάνο η ασφάλειά τους.
 

Η δημιουργία δεύτερης τάξης του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης φέρνει σε αναπόφευκτη σύγκρουση το δικαίωμα των μαθητών για φοίτηση στο Μουσικό και το δικαίωμα των μαθητών για σωστές συνθήκες εκπαίδευσης και ασφάλεια.


Αυτή η σύγκρουση κάτω από ένα κλίμα διαλόγου θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Όμως αυτό δεν έγινε! Αν λειτουργούσε σωστά η αξιολόγηση των μαθητών που θέλουν να κάνουν εγγραφή στο Μουσικό Σχολείο και αν τα δύο σχολεία οργάνωναν καλύτερα τις ώρες των μαθημάτων δεν θα υπήρχε τόσο έντονο πρόβλημα.


Μπορεί όλα αυτά που έγιναν να φαίνονται παράλογα αλλά έχουν εξήγηση.


Η διαμάχη πλέον είναι πολιτική. Ήρθε ο καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Από την μία έχουμε τους "αριστερούς δημοκράτες" του Μουσικού Σχολείου και από την άλλη τους ¨ακροδεξιούς"  του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.  Δεν είναι τυχαίο ότι στην όλη διαμάχη έσπευσαν να πάρουν θέση αμέσως τόσο το ΚΚΕ (ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ) όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Ασφαλώς και η θέση τους ήταν ξεκάθαρα υπέρ του Μουσικού Σχολείου. Γιατί; Μα γιατί στο Μουσικό Σχολείο έχουμε δικούς μας ανθρώπους.... από Καθηγητές μέχρι γονείς.  Αντίθετα στο απέναντι σχολείο στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης υπάρχει ένας "ακροδεξιός" Πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων , υπάρχει ένας δεξιός Διευθυντής. 


Αφήστε δε,που το δεύτερο τμήμα του Μουσικού Σχολείου έχει σχέση και με μετακινήσεις εκπαιδευτικών... είναι ωραία να μένεις στη Μυτιλήνη....που να τρέχεις σε χωριά.


Κάτω από αυτό το πλέγμα βοήθησαν και τα ΜΜΕ που καλλιέργησαν μια εικόνα για το "καλό μουσικό σχολείο της αριστεράς και της προόδου" και για το "κακό 5ο Γυμνάσιο που βάζει εμπόδια στα μουσικά ταλέντα".


Βέβαια όλα αυτά σε τελική ανάλυση κάνουν ζημιά και στα δύο σχολεία. Δεν είναι του παρόντος να μιλήσουμε για τους κινδύνους που έχει ο μεγάλος αριθμός μαθητών σε ένα χώρο που δεν έχει τις προδιαγραφές... ούτε να πούμε για εξόδους κινδύνους που έχουν κλείσει... Η ηρεμία στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι προϋπόθεση για να υπάρξει ΠΑΙΔΕΙΑ!


Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι τόσο η  Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπαίδευσης κα Παπαδανιήλ όσο και ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κος Καπιωτάς έκαναν τα πάντα για υπάρξει εξομάλυνση της κατάστασης  και η δημιουργία δεύτερης τάξης με όρους και με διάλογο με το το 5ο Γυμνάσιο μπορεί να είναι η προσωρινή λύση. 


Οι τεράστιες ευθύνες σε κάθε επίπεδο για τη διαχρονική ανικανότητα επίλυσης του στεγαστικού του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης παραμένουν.


Καλό θα είναι από δω και πέρα τα κόμματα και κάθε άλλος που δεν έχει σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα να σιωπήσει. Υπάρχουν τόσα άλλα πεδία για πολιτική αντιπαράθεση.
 

Μοιράσου το άρθρο!