Άρθρα - Γνώμες

31/05/2014 - 17:13

Άρθρο -Παρέμβαση Πάνου Πίτσιου για τις εργασίες στο Δημοτικό Θέατρο

yle="text-align: justify;">«Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης: Εργασίες λειτουργικού εκσυγχρονισμού μπροστινής όψης του».

του Πάνου Μιχ. Πίτσιου (Οικονομολόγου, με ειδίκευση στη “Διεθνή Επιχειρηματικότητα”).   

Το θέμα της πρόσοψης του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης είχε απασχολήσει πριν 5 περίπου χρόνια και λίγο πριν την αναστολή λειτουργίας του, το Σύλλογο Φίλων Αρχαίου Θεάτρου & Πολιτισμικών Μνημείων Μυτιλήνης, του οποίου είχα την τιμή να προεδρεύω.

Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, τόσο ο υπογράφων όσο και όλοι οι δημότες της πόλης, παρακολούθησαν τις παρεμβάσεις λειτουργικού εκσυγχρονισμού, καλλωπισμού και ανάδειξης της μπροστινής όψης του Ρουσέλλειου Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, που πραγματοποιήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες κυριολεκτικά άλλαξαν την εμφάνισή του. Ιδιαίτερα δε κατά τις βραδινές ώρες, με την έντονη φωταγώγηση spots και προβολέων, άλλαξε δραματικά όλος ο σκοτεινός περίγυρος, που απέκτησε μια μεγαλοπρεπή ζωντάνια.    

Αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια τόσο στο Δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο όσο σε όλους τους εμπλεκόμενους συντελεστές, που αποφάσισαν το αυτονόητο, το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες. Πόσοι και πόσοι επισκέπτες του κέντρου της πόλης, περνούσαν απ’ έξω όλα αυτά τα χρόνια και αναρωτιόταν “ποιό είναι αυτό το κτήριο”, χωρίς να μπορούν να έχουν κάποια απάντηση. 

Ωστόσο, υπάρχουν δύο επιπλέον σημαντικές εργασίες – παρεμβάσεις, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να προστεθούν, για να ολοκληρωθεί η νέα ωραία εικόνα του Δημοτικού Θεάτρου:

  • Με κάποιο τρόπο, για ευνόητους λόγους θα πρέπει να τοποθετηθεί η αντίστοιχη επιγραφή και στην αγγλική γλώσσα, όπως ακριβώς πρέπει να γίνει και σε όλα τα κτήρια – μνημεία που διαθέτουμε. Τελευταία συνηθίζονται οι γυάλινες πινακίδες (πιο sic!), όπου θα μπορούσε να τοποθετηθεί πέραν της επιγραφής “Rousellion Municipal Theatre” (ή “Theater” επί το αμερικανικότερο) και ένα σύντομο ιστορικό, τόσο αυτού καθεαυτού του Δημοτικού Θεάτρου, όσο και του μεγάλου ευεργέτη.  
  • Αν κάποιος προσεκτικός παρατηρητής, βρεθεί στην απέναντι πλευρά του λιμανιού, εύκολα θα διαπιστώσει ένα άκομψο θέαμα, αντικρίζοντας την οροφή του Δημοτικού Θεάτρου. Τα ατάκτως τοποθετημένα μηχανήματα – συστήματα κλιματισμού, προσδίδουν μία πολύ άσχημη εικόνα στο μεγαλοπρεπές κτήριο. Αν βρεθεί δε από κάτω ή στο πλάι του Θεάτρου και σηκώσει το βλέμμα του προς τα πάνω, το θέαμα είναι αποκρουστικό. Το ζήτημα αυτό είχε επισημάνει τότε εμφαντικά, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας αείμνηστος Μίτσας Κουρτζής, ο οποίος ως ειδήμων σε θέματα κλιματισμού, είχε τονίσει την αναγκαιότητα τοποθέτησης ειδικού καλαίσθητου – ενδεχομένως κεραμοσκεπούς – σκέπαστρου, το οποίο χωρίς επιβλαβή παρέμβαση στη λειτουργία του κλιματισμού, αφενός θα κρύψει – καλύψει το όλο αντιαισθητικό θέαμα και αφετέρου θα αναδείξει έτι περαιτέρω το κτήριο.

Έχω την αίσθηση ότι με πολύ μικρή επιπρόσθετη δαπάνη, οι δύο αυτές λεπτομερείς παρεμβάσεις, που όμως είναι πολύ χρήσιμες και ουσιαστικές, μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα. 

Και πάλι συγχαρητήρια.

Μοιράσου το άρθρο!