Άρθρα - Γνώμες

06/10/2020 - 18:15

Το βεστιάριο του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Γιάννης Ζαφειρίου *

Το Σάββατο 26 Σεπτέμβρη του 2020, ο Δήμος Μυτιλήνης πραγματοποίησε «την καθιερωμένη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης των Συμπατριωτών μας, θυμάτων της γερμανικής κατοχής, στο Μνημείο Εκτελεσμένων στα Τσαμάκια».

Και όντως πραγματοποιήθηκε.

Και είχε απ’ όλα. Στεφάνια, δηλώσεις, φωτογραφίες. Και λογιώ -λογιώ εκπροσώπους κομμάτων και τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων.

Παρατάξεων, που - επειδή η κοινωνία μας είναι μικρή και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας - ξέρουμε τι αντιπροσωπεύουν, ποιους εκπροσωπούν, με ποιους έκαναν ανταλλαγές ψήφων στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τι καπνό φουμάρουν στην τελική βρε αδερφέ.

Στοιβάχτηκαν όλοι τους γύρω-γύρω από το Μνημείο, και περίμενε ο καθένας τη σειρά του, να πάει να καταθέσει το στεφάνι του.

Ποιοι στοιβάχτηκαν;

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Μπουρνούς, ο Νεοδημοκράτης Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Σ. Κύτελης, ο «ανεξάρτητος» Αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Κουφέλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μυτιλήνης κ. Α. Κουζινόγλου και κανά δυο-τρεις άλλοι.

Α! Ξέχασα. Και οι τοπικοί σύμβουλοι της κοινότητας Μυτιλήνης, Παπαγιαννίδης και Αλβανόπουλος των «Ελεύθερων Πολιτών».

Αυτοί λοιπόν μαζεύτηκαν. Τόσο δημοκρατικά, τόσο προοδευτικά, τόσο ευρωπαϊκά, τόσο πολιτισμένα.

 

***

Για μια μέρα λοιπόν, η ακόμα και για μια φωτογραφία, ξέχασαν τις πολιτικές τους διαφορές ή μάλλον τις ξαναξέχασαν, και άντε όλοι μαζί να «τιμήσουμε» τα θύματα της γερμανικής κατοχής.

Όλοι μαζί. Αριστεροί, δεξιοί, ακροδεξιοί, υμνητές του Μεταξά, εγγόνια του Χίτλερ, εγγόνια των ρουφιάνων, των ταγματασφαλιτών, των χιτών αλλά και των «τίμιων Ελλήνων πατριωτών» που βοήθησαν τους Γερμανούς… και άλλα πολλά.

Και καλύτερος στο ξέπλυμα από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει; Δεν υπάρχει. 

Με όλους τους παραπάνω δίπλα του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τιμή και δόξα του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ.

Λες και δεν γνωρίζει, πως και εναντίων αυτών πολέμησε ο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ. Και με τους δοσίλογους, τους χίτες, τους ταγματασφαλίτες. Αυτοί κάρφωσαν και παρέδωσαν στους Γερμανούς εκατοντάδες αγωνιστές, κομμουνιστές, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πατριώτες.

Και με τους απογόνους τους, που λέρωσαν τα αιματοβαμμένα χώματα στα Τσαμάκια με τα πόδια τους, πάει και καταθέτει στεφάνια.

 

***

 

Είμαστε όμως μαθημένοι από τέτοια.

9 Μάη του 2019 ήταν, τότε που ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός υπέγραφε τη Διακήρυξη-μνημείο πρωτόγονου αντικομμουνισμού της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας. Μια διακήρυξη που δικαίωνε την κορωνίδα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας του 20ού αιώνα, γράφοντας: «Τριάντα χρόνια πριν, εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία τους και για την ενότητα και γκρέμισαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα που είχε διχοτομήσει την Ευρώπη για δεκαετίες...».

Ενάμιση χρόνο πριν, λοιπόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα ακόμα ρεσιτάλ ξεφτίλας, έκανε ό,τι δεν τόλμησαν αστικές κυβερνήσεις για δεκαετίες, υιοθετώντας αυτούσια τα αντικομμουνιστικά επιχειρήματα του μακαρθισμού, του Τρούμαν και του Τσόρτσιλ, των στρατοδικείων που έστειλαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα αντιφασίστες και στελέχη του κομμουνιστικού κινήματος.

Έχει εξάλλου και μπόλικες φωτογραφίες στο αρχείο του, από τα χρόνια που κυβέρνησε: Τις αναμνηστικές του Τσίπρα με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, κάμποσες δεκάδες με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ να βολτάρει με υπουργούς σε κάμπους και βουνά όλης της Ελλάδας, τον Τσίπρα να εγκαινιάζει τις βάσεις του ΝΑΤΟ από τον Εβρο έως την Κρήτη.

Εχουν και κάποιες αναμνηστικές οι ΣΥΡΙΖΑίοι υπουργοί του, που πόζαραν με φασίστες χρυσαυγίτες σε ακριτικά νησιά, εκφράζοντας την «εθνική ομοψυχία» τους.

Εδώ και λίγες μέρες έχουν και από τη Μυτιλήνη.

 

***

Τελειώνοντας η εθιμοτυπική εκδήλωση, βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί σε Αντιφασιστική συγκέντρωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, στον ίδιο χώρο.

 Ως εδώ. Όλα αυτά τα χρόνια, έχετε διασύρει έννοιες, όπως «αγώνας», «αλληλεγγύη», «ελπίδα», έννοιες ταυτόσημες με τον ΕΛΑΣ-ΕΑΜ.

Συγκυβερνήσατε με ακροδεξιούς, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα, «προσκυνώντας» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ψηφίζοντας μνημόνια, εντείνοντας την καταστολή, στηρίζοντας μαζί με φασίστες αντικομμουνιστικά, εμετικά ψηφίσματα της ΕΕ κ.λ.π.

Σας ξέραμε, αλλά σας έμαθαν και άλλοι, πως ανάλογα με την περίσταση αλλάζετε και ρούχα. Πότε αριστερός, πότε αντιστασιακός, πότε αντι-μνημονιακός, πότε φιλο-αμερικάνος και πάει λέγοντας.

Από εμάς μόνο μια ευχή.

«Μεγιά» ο νέος σας μανδύας και το καινούργιο σας βεστιάριο.   

 

 

Γιάννης Ζαφειρίου 

Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ

Μοιράσου το άρθρο!