Άρθρα - Γνώμες

27/09/2019 - 14:39

Δεν είμαστε ούτε «η Μυτιλήνη», ούτε «η Δυτική Λέσβος». Είμαστε η Λέσβος.

Γράφει για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η Αφροδίτη Βατή / Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού

27 Σεπτεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
Mια μέρα που δίνεται η δυνατότητα στο κάθε τόπο να προβάλει τις «κρυμμένες» ομορφιές του και κατά επέκταση, να αναδείξει την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική συμβολή του τουρισμού ως πυλώνα ανάπτυξης της κοινωνίας τόσο σε τοπικό, εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Εκτός αυτού, προβάλλεται κάθε χρόνο με την εορτή αυτή ένα μήνυμα. Έτσι και φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έχει επιλέξει το μήνυμα «Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Δεν μπορώ όμως παρά να αναρωτηθώ, γιατί να γιορτάσουμε φέτος μια τέτοια ημέρα μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που έχει δεχτεί ο κλάδος του τουρισμού στο πανέμορφο νησί μας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια; Από τη μια το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα, οδήγησε και σε μια πρωτοφανή μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που συσχετίζονται με τον τουρισμό της τάξεως των 70-80% το 2016, κάτι που συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια σε μικρότερο βαθμό, χωρίς ποτέ να λάβουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού ίχνος βοήθειας ή αποζημίωσης από το Κράτος μέχρι και σήμερα.

Και τώρα, η κατάρρευση του κολοσσού Thomas Cook, που έρχεται και πάλι να ισοπεδώσει αμέτρητες επιχειρήσεις παγκοσμίως, όπου το μερίδιο της το έχει δεχτεί και η Λέσβος, προκαλώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση όχι μόνο στα ξενοδοχεία που για κάποια ίσως κινδυνεύσει η ύπαρξη τους, αλλά κατά επέκταση στους χιλιάδες υπαλλήλους που δουλεύουν στον τομέα αυτό, στους προμηθευτές και στους συνεργάτες των τουριστικών επιχειρήσεων.


Έχω την πεποίθηση ότι ο τουρισμός του τόπου μας έχει τη δύναμη και τη θέληση για να ανταπεξέλθει και πάλι σε αυτή την πρόκληση. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, είναι οι θεσμικοί φορείς μαζί με τους τουριστικούς φορείς και επιχειρηματίες της Λέσβου να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αντιμετωπίσουν μαζί τις πρωτοφανείς προκλήσεις που όλοι καλούμαστε να διαχειριστούμε. Άμεση ανάγκη είναι να δημιουργήσουμε μια ταυτότητα, μια κοινή στρατηγική marketing και διαφήμισης, και να καταλάβουμε πως σαν προορισμός δεν είμαστε ούτε «η Μυτιλήνη», ούτε «η Δυτική Λέσβος». Είμαστε ένας. Είμαστε η Λέσβος.

Σημαντικές είναι οι Παγκόσμιες Ημέρες αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε καμία «Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού» για να θυμηθούμε τη συμβολή του τουρισμού στη ζωή μας. Κάθε μέρα θα πρέπει να γιορτάζουμε το νησί μας, να το ανεβάζουμε ψηλά, να προβάλλουμε τα πανέμορφα «μυστικά» του, και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να γινόμαστε καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι επαγγελματίες. Να καταλάβουμε την ευθύνη που έχει ο καθένας από μας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος μας. Να καταλάβουμε επιτέλους και τη δύναμη που έχουμε όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί, όταν θέτουμε κοινούς στόχους και εφαρμόζουμε κοινή στρατηγική. Να αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας και τις εγκαταστάσεις μας. Και πάνω απ’όλα να μοιράσουμε τη φιλοξενία στους συνανθρώπους μας και στον κάθε επισκέπτη που επιλέγει τον τόπο μας για τις διακοπές του.

Να δώσουμε την τιμή και τη θέση που αρμόζει στον κλάδο του τουρισμού διότι ο τουρισμός ενώνει ανθρώπους – ενώνει πολιτισμούς!

Μοιράσου το άρθρο!