Άρθρα - Γνώμες

11/05/2023 - 08:57

Δεν θέλουμε Γκουαντανάμο το νησί μας κ Μητσοτάκη. Ούτε Ναουρού, ούτε Παπούα - Νέα Γουινέα, όπως έκανε η Αυστραλία.

Γράφει ο Μιχάλης Μπάκας

Τη Λέσβο επισκέπτεται την Παρασκευή 12 Μαΐου, ο πρωθυπουργός της χώρας μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάνοντας μια στάση στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, ο κ Μητσοτάκης θα έρθει για λίγες ώρες στο νησί μας και σύμφωνα με το πρόγραμμα του θα επισκεφθεί το καμένο καμπ της Μόριας, όπου αναμένεται να εκθειάσει την πολιτική της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού.

 

Ο πρωθυπουργός δεν θα επισκεφθεί το κέντρο του νησιού, το καμπ στη Βάστρια, όπου η κυβέρνηση του κατασκευάζει το μεγαλύτερο χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών της Ευρώπης, χωρητικότητας (σε πρώτη φάση) 5000 ανθρώπων, που μπορεί εύκολα όμως να φτάσει τις 10000 ή και παραπάνω. Ένα καμπ, στην καρδιά του μεγαλύτερου δάσους του Αιγαίου. Μια πυριτιδαποθήκη για το νησί μας με μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς, που για να ολοκληρωθεί το έργο θα πρέπει να κοπούν χιλιάδες πεύκα και υπάρχουν πολλά άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα με την ορνιθοπανίδα, την διαθεσιμότητα και την ποιότητα του νερού αλλά και την πρόσβαση των προσφύγων στην εκπαίδευση και την υγεία.

Τι είναι το καμπ στη Βάστρια; Μια τεράστια φυλακή, στη μέση του πουθενά, που ακολουθεί την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ότι η λύση για το προσφυγικό είναι να κρύψουμε αυτούς τους ανθρώπους κάπου. Να τους στείλουμε κάπου απομονωμένα, μακριά από τα πόδια μας, μακριά από τις πόλεις μας, μακριά από τους ψηφοφόρους μας. Μια κατεύθυνσης πολιτικής, που και ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ κ. Αθανασίου είχε υποστηρίξει πριν λίγα χρόνια, δηλώνοντας ότι το νέο καμπ θα μπορούσε να γίνει στα Τοκμάκια, τα ακατοίκητα μικρά νησιά απέναντι από τον Μανταμάδο. Καθώς βέβαια αυτά τα νησιά δεν είχαν ρεύμα, νερό, διασύνδεση κλπ βρέθηκε η λύση της Βάστριας, καθιστώντας ουσιαστικά τη Λέσβο, ένα νησί-φυλακή. Είναι καινούργια ιδέα αυτή; Δεν είναι.

Με την ίδια λογική οι ΗΠΑ κατασκεύασαν την φυλακή του Γκουαντανάμο, στο νησί της Κούβας αλλά και η Αυστραλία τα νησιά Ναουρού και Μάνους.     

Πριν από 21 χρόνια, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και της εισβολής των Η.Π.Α. στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχτισε μια φυλακή για όσους ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία, δίχως δίκη, στο Γκουαντάναμο, μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο νησί της Κούβας. Εκατοντάδες κρατούμενοι οδηγήθηκαν εκεί. Καταγγελίες για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις συνθήκες κράτησης και τις μεθόδους ανάκρισης και τα βασανιστήρια οδήγησαν σε διεθνή κατακραυγή. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Γκουαντανάμο.  Ουσιαστικά κατασκεύασαν μια off-shore φυλακή με σκοπό να μην ισχύσει εκεί το κράτος δικαίου των ΗΠΑ.

Κάτι αντίστοιχο έκανε και η Αυστραλία. Πολλές φορές ακούμε από ακραίες φωνές να εκθειάζεται η επιλογή της Αυστραλίας στην προηγούμενη δεκαετία να δημιουργήσει κέντρα κράτησης των μεταναστών που φτάνουν στο έδαφος της σε απομακρυσμένα νησιά. Θεωρήθηκε ότι αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος αποτροπής για νέους μετανάστες και πρόσφυγες, που θα ήθελαν να εισέλθουν στο έδαφος της Αυστραλίας. Η "λεπτομέρεια" που δεν μας έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή είναι ότι τα νησιά αυτά δεν ανήκουν στο έδαφος της Αυστραλίας.  

Το κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στο Ναουρού άνοιξε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας το 2001, στο νησιωτικό κράτος του Ναουρού στον Ειρηνικό ωκεανό. Το καμπ έφτασε στο μέγιστο της «φιλοξενίας» 1410 ανθρώπων το 2014. Η συμφωνία μεταξύ των 2 χωρών έγινε το 2001 και απαιτούσε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας την κατασκευή του καμπ και την «επιδότηση» του κράτους του Ναουρού με 20 εκατ δολάρια ως αντισταθμιστικά μέτρα.  Η Διεθνής Αμνηστία,, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, κατήγγειλαν την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης ενώ το κέντρο έκλεισε και άνοιξε πολλές φορές ύστερα πολιτικές αλλαγές στην Αυστραλία, διαμαρτυρίες και ταραχές.

Κάτι αντίστοιχο έγινε το 2001 για το καμπ που κατασκεύασε η κυβέρνηση της Αυστραλίας στο νησί Μάνους, που ανήκει στο κράτος  Παπούα – Νέα Γουινέα. Το καμπ έκλεισε το 2021 καθώς υπήρχαν αντίστοιχες διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης και τη λειτουργία του ακόμα και από τη κυβέρνηση της Παπούα – Νέα Γουινέα.

Σας θυμίζουν κάτι τα αντισταθμιστικά οφέλη για τα νησιά αυτά και τις χώρες αυτές; Αυτά είναι που διαφημίζει και ο κ Μηταράκης με τα έργα που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να δέχονται πειθήνια οι τοπικοί Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης το καμπ της Βάστριας. Καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς. Φτιάξτε άλλο ένα γήπεδο 5χ5. Ακούσατε να διαμαρτύρεται πλέον κανείς; Ξέχασαν όλοι τα μεγάλα λόγια τους, τις διαδηλώσεις, την Καράβα, τα επεισόδια του 2020, και το απίστευτο ξύλο που έφαγαν από τα ΜΑΤ οι Μυτιληνιοί. Αγκαλιές όλοι με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Μηταράκη. Το χρήμα ρέει….    

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και έμμεσα της ΕΕ, μετατρέπει τα νησιά μας σε ανοικτές/κλειστές φυλακές για απελπισμένους ανθρώπους, που επιδιώκουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους. Η κυβέρνηση ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αυτά τα έργα σε ημέτερες τεχνικές εταιρίες,  προσφέροντας κάποιες θέσεις εργασίας σε εταιρείες security για τους ντόπιους και αντισταθμιστικά έργα για τους τοπικούς δημάρχους για να χτυπάνε ενθουσιασμένοι παλαμάκια. Παράλληλα 10 ημέρες πριν τις εκλογές κανένας δεν μιλάει για αυτό το θέμα, και φαίνεται ότι οι υποψήφιοι βουλευτές του νησιού μας δέχονται τα πάντα χωρίς να διαμαρτύρονται.

Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε για τα νησιά μας; Να γίνουν Γκουαντάναμο, Ναουρού και Παπούα – Νέα Γουινέα;

ΟΧΙ κύριε Μητσοτάκη.

Μοιράσου το άρθρο!

geotee