Άρθρα - Γνώμες

18/08/2023 - 12:06

Ελαιοτριβεία Λέσβου: πως το πρόβλημα έγινε λύση! Και τώρα το επόμενο άλμα...

Αφού αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς τα θέματα αδειοδότησής τους 

’’Άλμα ανάπτυξης’’ ΤΩΡΑ και στα ελαιοτριβεία 

 

του ΣΤΡΑΤΗ ΖΑΦΕΙΡΗ  *

Έχοντας άμεση επαφή με την πραγματικότητα (ό,τι πιο κρίσιμο εκτιμώ για την άσκηση οποιασδήποτε μορφής διοίκησης κι εξουσίας), το 2017, επιδίωξα, ως Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κι επικεφαλής – συντονιστής της επισπεύδουσας αρχής για το θέμα, να βρεθεί λύση στο καίριο ζήτημα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων της χώρας. Ένα πρόβλημα υπαρκτό κι έντονο, το οποίο επί σειρά ετών, αφενός έθετε σε δοκιμασία κι απίστευτη ταλαιπωρία τον κλάδο των ελαιοτριβέων, κι αφετέρου υποθήκευε, με τον κίνδυνο να χαθεί, το σύνολο της ελαιοπαραγωγής της χώρας. Τι θα γινόταν άραγε αν έκλειναν σταδιακά, τα περίπου 1.700 ελαιοτριβεία πανελλαδικά; 

Δίχως να μακρηγορήσω αναφέρω τι θεσμοθετήθηκε τότε, ρύθμιση που θυμίζω έσπευσαν να χαιρετήσουν καθολικά οι ελαιοτριβείς του τόπου μας, αναγνωρίζοντας την ουσιαστική λύση η οποία δόθηκε κι αντιμετώπισε επιτυχώς τη διαχείριση του κατσίγαρου. Γιατί αυτή ήταν κι η αιτία που τα ελαιοτριβεία δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια. Τι θα έκαναν τον κατσίγαρο; Πώς και πού θα κατέληγε; Προσεγγίσαμε λοιπόν, με άλλη οπτική διαχείρισης τα απόβλητα των ελαιοτριβείων με τη βοήθεια ειδικών και σε αγαστή συνεργασία με τους ελαιοτριβείς. Η λύση που δόθηκε έγκειται στη μεταφορά των αποβλήτων με βυτίο στο λιοχώραφο και υδρολίπανση του ελαιώνα, διαδικασία που απαλλάσσει το κάθε ελαιοτριβείο απ’ τον κατσίγαρο και συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας, με θεαματικά αποτελέσματα. Όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει έκτοτε, πετύχαμε ο ρύπος του κατσίγαρου, τελικά να γίνει πόρος, κι ήδη καλλιεργητές κι ελαιοτριβεία της Λέσβου έχουν αξιοποιήσει την ευκαιρία, παράγοντας πολύ καλύτερης προστιθέμενης αξίας τελικό προϊόν, ονομαστό και φημισμένο λάδι. 

Έχοντας οριστικά τακτοποιήσει τα της αδειοδότησής τους, τα ελαιοτριβεία μας, ακόμη και στο σύνολό τους, μπορούν ανεμπόδιστα να προχωρήσουν στο επόμενο και μεγαλύτερο θεωρώ βήμα, αυτό της περαιτέρω ανάπτυξής τους. Να κάνουν τώρα το «Άλμα Ανάπτυξης», αξιοποιώντας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα. 

Ως γνωστόν, για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, στο σχεδιασμό του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, προβλέπεται χρηματοδότηση 50,4 εκ. ευρώ για τη δράση ’’Επιχειρηματική Ανάπτυξη μέσα από έξυπνη εξειδίκευση’’. Αυτές τις πιστώσεις μπορούν στοχευμένα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, και οι ελαιοτριβείς, να εκμεταλλευτούν προκειμένου να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, κάνοντάς τες πιο ανταγωνιστικές και με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό. Ήρθε η ώρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των ελαιοτριβείων.  

 

* Ο Στρατής Ζαφείρης,  είναι Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δυτικής Λέσβου, π. Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου, π. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και υποψήφιος Περιφερειακό Σύμβουλος με τον συνδυασμό "ΑΛΜΑ Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο"

Μοιράσου το άρθρο!