Άρθρα - Γνώμες

05/11/2015 - 07:07

Έσυραν τον Τσίπρα σε επικοινωνιακές φιέστες με φόντο τον πόνο των προσφύγων

yle="text-align: justify;">Οι μέρες πέρασαν, οι μήνες και τα γεγονότα, βίαια και εκβιαστικά οδήγησαν την κυβέρνηση πρώτη στη συνθηκολόγηση και στην «παράδοση των όπλων». Η δικαιολογία όπως φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές έπεισε τη σχετική πλειοψηφία του ελληνικού λαού να δώσει δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα.

Η εποχή που έπνεε ούριος και ελπιδοφόρος ο άνεμος της αλλαγής παρήλθε αλλά παρέμενε το κλίμα ενός σκουριασμένου πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε με συγκεκριμένο τρόπο τη χώρα. H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  συνέχιζε να δίνει το στίγμα μιας ελπίδας, αν όχι της μεγάλης αλλαγής, τουλάχιστον της διαφορετικής διαχείρισης και προσέγγισης των σοβαρών θεμάτων.



Το μεγάλο επικοινωνιακό ταλέντο που είχε η κυβέρνηση μέχρι και τις τελευταίες εκλογές ξαφνικά φαίνεται να εξανεμίζεται καθώς με τα αλλεπάλληλα αυτογκόλ υπουργών αλλά και με την επιχειρηματολογία των κυβερνητικών να πείσουν για τα νέα μέτρα –ίδια και απαράλλαχτη με αυτήν των «Σαμαραβενιζέλων» όπως αρέσκονται να τους χαρακτηρίζουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης- καταχωρισμένη ως το οπλοστάσιο της προηγουμένης συγκυβέρνησης δέχεται το «απενοχοποιητικό» φρεσκάρισμα της αριστερής κυβέρνησης εκφυλίζοντας την, όμως, στην σύντομη παραμονή της στην εξουσία.

Και αν μέχρι σήμερα έξω από το κάδρο έμενε ο Αλέξης Τσίπρας κάποιοι μάλλον αποφάσισαν να τον βάλουν για τα καλά με την επικοινωνιακή φιέστα που στήθηκε στο «αίμα» των προσφύγων για να ευχαριστήσουν τον μέχρι χθες «εχθρό» Μάρτιν Σούλτς.
Θυμήθηκα παρακολουθώντας το κακοστημένο σόου ένα αντίστοιχο με δανεικούς εργάτες σε μια επικοινωνιακή φιέστα Σαμαρά στην Ολυμπία Οδό.

Με δανεικούς εργαζόμενους και μηχανήματα από άλλες εταιρείες τότε,  με πρόσφυγες σήμερα για να καθησυχάσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς ότι το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη...
Μόνο που η επικοινωνιακή φιέστα που στήθηκε είναι στρεβλή για την πραγματικότητα στα νησιά μας, στην Αθήνα, στον Πειραιά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Και είναι προκλητικές οι φτιασιδωμένες εικόνες που δεν μπορούν παρά να απαντηθούν με την ωμή πραγματικότητα.

Για ποιες δομές; Εκεί έπρεπε να πάνε οι πρωταγωνιστές της φιέστας.
Για τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων που υποδέχονται μαζικά τους πρόσφυγες; Τα λιμενικά και αστυνομικά τμήματα; Που είναι υποστελεχωμένα χωρίς πόρους!

Οι νησιώτες μας έχουν αγκαλιάσει με ανθρωπιά τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που καταφτάνουν στο νησιά μας, ναι στα νησιά μας που τους έβαλαν 23% ΦΠΑ. Που δεν έχουν υποδομές υγείας, παιδείας και ασφάλειας. Ναι αυτοί οι άνθρωποι, μαζί με τοπικούς άρχοντες και εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες εδώ και καιρό για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Την ίδια στιγμή που και αυτή η κυβέρνηση, άλλα έλεγε προεκλογικά, και την εμφάνισαν με αυτήν τη φιέστα να ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα ευθυγραμμιστεί με την αδιέξοδη πολιτική της Ευρώπης - Φρούριο που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας τη χώρα μας ως «νεκρή ζώνη» και αποθήκη ψυχών. Με αντάλλαγμα τι; Μερικές μονάδες λιγότερων φόρων;

Το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε βόμβα στα θεμέλια της χώρας, γεγονός που ενισχύεται από τις πολλαπλές αστοχίες και τους διαρκείς αυτοσχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της παθητικότητας της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΕΕ δεν διαθέτει ενιαία πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι. Που είναι κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αντέχει η Ελλάδα της κρίσης την εγκατάσταση 50.000 προσφύγων;
Και ποιος είναι αυτός που θα διαβεβαιώσει ότι αυτός ο αριθμός θα μείνει στις 50.000, και δεν θα γίνει 100.000 ή 200.000 σε λίγους μήνες;
Ποιος θα πληρώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στις τοπικές οικονομίες; Οι ίδιοι οι νησιώτες; Θα τους αυξήσουν κι άλλο τον ΦΠΑ;

Την ίδια ώρα η Τουρκία σφυρίζει αδιάφορα και κερδοσκοπεί με τις ροές των προσφύγων που στέλνει στην Ελλάδα.
Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Τουρκία την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα όργιο λογοκρισίας του τύπου αλλά και καταστολής του κουρδικού κινήματος. Για αυτά θα μιλήσει δημόσια ο κ. Τσίπρας; Θα καταγγείλει τα κυκλώματα διακινητών που υποθάλπει η Τουρκία;

Σημασία, όμως, έχει το σόου ... Με θλιμμένες φωτογραφίες, ηρωικές πρωτοβουλίες απλών ανθρώπων και δηλώσεις ευχολόγια. Την ώρα που οι πρόσφυγες παραμένουν επί μέρες μέσα στο κρύο και σε άθλιες και εξευτελιστικές συνθήκες.
 Οι πιστώσεις είναι μηδενικές για την κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης και αξιοπρεπούς στέγασης, διαβίωσης (φάρμακα, γάλα, πρωινό, πάνες, σκεπάσματα, είδη υγιεινής, νερό, καθαριότητα χώρου) παρά τις επίσημες ανακοινώσεις προ πολλών μηνών της πολιτικής ηγεσίας για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

Ας προσέξουν λοιπόν, όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν για τον κ. Τσίπρα ένα «success story» για το προσφυγικό και ας θυμηθούν τις διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει και υπενθυμίζει ότι απαιτείται η διεθνής συνεργασία στη βάση μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα προτείνει : i) τη δημιουργία διαύλων εισόδου για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία και το Ιράκ, ii) τη κατάργηση των κέντρων κράτησης και η αντικατάστασή τους από ανοικτά κέντρα υποδοχής με υπηρεσίες καταγραφής, διαμονής και παροχής υπηρεσιών υγείας, iii) την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με πόρους και προσωπικό και iv) μια διαδικασία νομικής τακτοποίησης των μεταναστών που έχουν σταθερούς δεσμούς με την Ελλάδα. Παράλληλα απαιτείται η ριζική τροποποίηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των μεταναστών που εισέρχονται στα εδάφη των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

ΥΓ. Προς τον εμπνευστή της τηλεοπτικής φιέστας εκτός από όλα τα παραπάνω που εξέθεσαν τον Πρωθυπουργό:

  • Κατάλαβε πως οι 30 πρόσφυγες που μετεγκατασταθήκαν στο Λουξεμβούργο ήταν λιγότεροι από τους επίσημους;
  • Γνωρίζει ότι φωτογραφία που επέλεξε ως φόντο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού με την κυρία Ευστρατία, η κυρία Μαρίτσα και η κυρία Μηλίτσα από τη Μυτιλήνη, όπως είναι τα ονόματα των τριών γυναικών που αγκάλιασαν με στοργή το προσφυγόπουλο έχει δικαιώματα; Όχι αυτά τα φωτογράφου! Αλλά τα ανθρωπιστικά του ελληνικού λαού και ότι αυτά δεν εκχωρούνται για φτηνές φιέστες…          
  • Μήπως θήτευσε στην επικοινωνιακή σχολή των προηγούμενων κυβερνήσεων; Δεν εξηγείται διαφορετικά το copy paste… 

Νίκος Παναγιωτόπουλος / newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!