Άρθρα - Γνώμες

28/07/2022 - 07:44

Φωτιά στα Βατερά - Μας αρκούν μερικά "μπουκαλάκια νερό";

 Είναι βέβαια ότι στο νησί μας κάτι δεν πάει καλά. Η φωτιά σε Βατερά - Βρίσα αξίζει μεγάλης προσοχής όχι μόνο για το μέγεθος της καταστροφής αλλά και για όσα παράπλευρα έχουν συμβεί.

Πριν καλά - καλά σβήσει η φωτιά είχαμε επισκέψεις από την κεντρική πολιτική σκηνή. Επισκέψεις που μόλις φούντωσε ξανά η φωτιά ξεχάστηκαν. Τι να πει και ο καημένος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης που η επίσκεψή του στη Βρίσα κάηκε κυριολεκτικά και μεταφορικά μέσα σε λίγες ώρες από τη νέα φωτιά που είχαμε από χθες το μεσημέρι.

Και όλα αυτά αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Βρίσας που ακόμη βιώνει τη μεγάλη δοκιμασία από τους σεισμούς.  Σήμερα μπαίνουμε στην 6η ημέρα και έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε φυσιολογικό η φωτιά να καίει για 6η ημέρα. Κανείς δεν έχει αναρωτηθεί τι δεν πήγε καλά, τι δεν πάει καλά;  Πως είναι δυνατόν να έχουμε ξανά και ξανά αναζωπυρώσεις από το ίδιο σημείο; Ακόμη και η εκδοχή για νέο εμπρησμό - αν ευσταθεί - με τόσες δυνάμεις στην περιοχή δεν υπήρχε έστω μια προσαγωγή; Πόσο μπορείς να κρύψεις ευθύνες πίσω από το άλλοθι της κλιματικής αλλαγής; Επειδή όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι τραγικό.... το βέβαιο είναι ότι και αυτή τη φορά κάτι δεν πήγε καλά! 

Και το δυσάρεστο είναι ότι και τους επόμενους μήνες δεν θα πάει καλά... Πάνω από 20.000 στρέμματα κάηκαν. Και πολλές επιχειρήσεις! Δεν είναι μόνο το γνωστό bar που κάηκε στα Βατέρα. Είναι δεκάδες ελαιοκτήματα  και  εκτάσεις με καλλιέργειες που κι αυτά στην ουσία είναι αγροτικές επιχειρήσεις. Ποια αποζημίωση μπορεί να καλύψει αυτή την καταστροφή ώστε να ζήσουν οι άνθρωποι; Παράλληλα χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους κάηκαν. Δάσος στο οποίο τόσα χρόνια δεν έγινε κανένας καθαρισμός, καμία αντιπυρική ζώνη. Μόνο "κυνηγούσαν" κάποιους φουκαριαρηδες που έκοψαν ένα πεύκο στον κτήμα τους.  Τώρα που κάηκαν ας το βουλώσουν...

Το μόνο αισιόδοξο είναι οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που επιμένουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Χωρίς φανφάρες, χωρίς συνεχόμενες αναρτήσεις στα social media.  Και οι επιχειρήσεις και φορείς που προσφέρουν χωρίς να βγάζουν δελτία τύπου για το πόσα μπουκαλάκια  νερό έδωσαν.

Μπορεί βέβαια να έχουν επηρεαστεί από την στάση των πολιτικών προσώπων.

Με μερικά "μπουκαλάκια νερό" καθάρισαν, τα υπόλοιπα είναι απλά λόγια του αέρα μέχρι να τα πάρει η επόμενη φωτιά! Με μερικά "μπουκαλάκια νερό" μας έχουν μάθει να ξεχνάμε! 

 

----

Γρηγόρης Δεϊλόγκος
  Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!