Άρθρα - Γνώμες

15/01/2015 - 12:05

Γ. Ζερδελής: Η υποχρέωση της Πολιτείας να λαμβάνει ειδικά μέτρα για τη νησιωτική Ελλάδα ουσιαστικά καταργήθηκε με εντολή Σαμαρά

τ

ου Γιάννη  Ζερδελή / υποψήφιος Βουλευτής Λέσβου (ΣΥΡΙΖΑ)

1) Τα μνημονιακά πυρά προκάλεσαν χαίνοντα τραύματα στον νησιωτικό χώρο, ιδιαίτερα στο Βόρειο Αιγαίο. Μετράμε 17.000 ανέργους, ανεπαρκή αντιμετώπιση της επιζωοτίας, του καταρροϊκού πυρετού που κυριολεκτικά αποδεκάτισε τα κοπάδια και μείωσε δραματικά την παραγωγή. Οι συγκοινωνίες με την ηπειρωτική Ελλάδα και οι ενδονησιωτικές βρίσκονται στα όρια της συγκοινωνιακής ανεπάρκειας. Οι δημόσιες δομές συρρικνώθηκαν, τα αεροδρόμια πουλήθηκαν σε ιδιώτες και τα δημόσια αγαθά της υγείας και παιδείας μπήκαν στην προκρούστια κλίνη του Μνημονίου. Οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους και το φαινόμενο της «λευκής γενοκτονίας» παίρνει διαστάσεις στο Βόρειο Αιγαίο.
Υποψήφιος βουλευτής Λέσβου
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα πολιτικό κλίμα απόγνωσης στους νησιώτες, που διαπιστώνουν ότι οι θυσίες του πήγαν χαμένες και αγωνιούν γι' αυτά που θα έρθουν. Η δέσμευση του υπ. Οικονομικών με το γνωστό mail προς την τρόικα, που αποδέχεται την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά στο πλαίσιο της νησιωτικότητας και την αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, θα είναι η ταφόπλακα στις οικονομίες μικρής κλίμακας όπως οι νησιωτικές. Το άρθρο 101 του Συντάγματος, που υποχρεώνει την πολιτεία να λαμβάνει ειδικά μέτρα για τη νησιωτική Ελλάδα, ουσιαστικά καταργήθηκε με εντολή Σαμαρά.
2) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενεργοποιήσει το άρθρο 101. Η ανάπτυξη των νησιών, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η ανάδειξη και προστασία των ανθρωπογενών πόρων, η ενίσχυση της τοπικής  παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και των μικρών επιχειρήσεων είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για να ανακουφιστούν άμεσα τα πλέον ευάλωτα και ασθενή τμήματα της κοινωνίας που με βιαιότητα δέχθηκαν το μνημονιακό μαστίγωμα, θα ζωντανέψουν την οικονομία και τη νησιωτική κοινωνία.
3) Στα 2,5 χρόνια της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ οι νησιώτες βουλευτές έδωσαν μάχες στην Βουλή, ανέδειξαν προβλήματα, πρότειναν λύσεις, προκάλεσαν συζητήσεις, ενημέρωσαν τους πολίτες. Κυκλοφορούμε ανάμεσά τους χωρίς φόβο και λαμβάνουμε τα μηνύματα της ελπίδας και αισιοδοξίας ότι οι ζωές τους θα δουν καλύτερες μέρες με μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Μοιράσου το άρθρο!