Άρθρα - Γνώμες

18/09/2020 - 07:32

Για το Αναγνωστήριο Αγιάσου με αφορμή το «Αλάτι της γης»

Γράφει ο Μιχάλης Πολυπαθέλλης

Πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων απέσπασε η  εκπομπή της ΕΤ1, «Αλάτι της Γης» που γυρίστηκε στο νησί μας, κυρίως  στην Αγιάσο, με τη συμμετοχή του Αναγνωστηρίου  και  προβλήθηκε την Κυριακή 30 Αυγούστου.

 Τα μέλη του Δ. Σ.  Κλεάνθης Κορομηλάς και Παναγιώτης Σκορδάς, ο χοροδιδάσκαλος Θύμιος Σαραντίδης,  τα παιδιά με τα σαντούρια, τα χορευτικά τμήματα, οι μουσικοί και οι ερμηνεύτριες απέδειξαν ότι η παράδοση και ο πολιτισμός στο νησί μας είναι ζωντανή καθημερινότητα και όχι  φολκλορική αναπαράσταση, έχουν παρελθόν, παρόν άλλα και μέλλον.  

Χορηγός της εκπομπής ήταν   η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, βοηθώντας  έτσι σε μια  ποιοτική και τιμητική προβολή και διαφήμιση του  πανέμορφου τόπου μας.

Βέβαια,  η συμμετοχή του Αναγνωστηρίου Αγιάσου πάντα είχε και έχει μεγάλη αποδοχή από τους κατοίκους του νησιού και όλες του τις εκδηλώσεις τις παρακολουθεί πλήθος κόσμου, όπου αυτές  πραγματοποιούνται.

Πρόκειται για ένα σωματείο πραγματικό σχολείο που προσφέρει γνώση, ψυχαγωγία, κουλτούρα, αισθητική πάντα αφιλοκερδώς και πάντα με μεγάλη προθυμία. Το γεγονός ότι τα Παιδιά με τα Σαντούρια σε ηλικία μόλις 15 και 16 ετών συμπλήρωσαν 100 παρουσίες σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως γράφτηκε με αφορμή τη βράβευσή τους από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, δεν είναι  μόνο εντυπωσιακό είναι μοναδικό και συγκινητικό.

Όλα τα παραπάνω έφεραν στο μυαλό τα παρακάτω που θέλω να τα καταθέσω: 

 Πρόκειται για  ένα περιστατικό από τον απόηχο μιας παράστασης που δόθηκε από το Αναγνωστήριο στο χωριό μου, τον Ασώματο, την δεκαετία του 1980 με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασωμάτου «Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» και με την συνδρομή του μακαρίτη Μανώλη Κοντέλλη. Η θεατρική παράσταση  παίχθηκε  στην αυλή του σχολείου και είχε τεράστια επιτυχία. Πολύς  ο κόσμος, καταπληκτικοί οι ερασιτέχνες, η ντοπιολαλιά   δραστική και  κατανοητή, και η ευχαρίστηση στο μέγιστο βαθμό.

Μετά το τέλος  οι χωριανοί  επέστρεφαν  στα σπίτια τους, απόλυτα  ικανοποιημένοι.  Μέσα στο γενικό κλίμα της ευφορίας  ένα ζευγάρι ηλικιωμένων συζητούσαν για το γεγονός,  και θα μου μείνει αξέχαστος ο διάλογος που   είχαν:

Γριούλα : «Τι όμουρφα που ήνταν, τσιε ίδις πόσου κόσμου  είχει;»

Γέροντας : « ναι πράγματι, όσ(οι) πουρπατούσαν ήρταν! »

Και πάλι πολλά συγχαρητήρια στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου, στο Αναγνωστήριο μας !

 

Μιχάλης Πολυπαθέλλης

π. Δήμαρχος Ευεργέτουλα

(Από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, 12/9/2020)

 

Μοιράσου το άρθρο!