Άρθρα - Γνώμες

21/04/2022 - 10:24

Για το Πάσχα 2022 στη Μυτιλήνη - Παρέμβαση του Π. Πίτσιου

γράφει ο Πάνος Πίτσιος

Πολύ χαρούμενος πρέπει να αισθάνομαι, μιας που αυτό που ξεκινήσαμε με τα φαναράκια ως Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης και Δημοτική Αρχή Γαληνού του Δήμου Λέσβου το 2016 και επαναλαμβανόταν αδιάλειπτα με πολύ μεγάλη επιτυχία το 2017, το 2018 και το 2019, στο πλαίσιο των γενικότερων πασχαλινών εκδηλώσεων, υπό το γενικό τίτλο "Πάσχα .... στη Μυτιλήνη !!!", υιοθετείται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή και συνεχίζεται φέτος, μετά από δικαιολογημένη απουσία δύο χρόνων.

Πόσο μάλλον δε, όταν οι αντίθετες απόψεις που είχαν εκφραστεί όλ' αυτά τα χρόνια ήταν ουκ ολίγες. Μέχρι και ειδωλολάτρες μας είχαν αποκαλέσει, που φέραμε ξενόφερτα έθιμα από τις Φιλιππίνες και τις χώρες της Άπω Ανατολής. Προτού δε, να καταφέρω να πείσω για την αναγκαιότητα υλοποίησης εορταστικού προγράμματος το Πάσχα στη Μυτιλήνη, σχεδόν όλοι αντιδρούσαν, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να γίνει καμία παρέμβαση, για προφανείς λόγους.

Βέβαια, για να είμαστε και σοβαροί, δεν το αποκαλείς και "έθιμο", κάτι που εμφανίζεται μόλις για 5η χρονιά. Μάλλον πολύ νωρίς είναι, για να καθιερωθεί ως "έθιμο". Το μέλλον θα δείξει.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι κάθε χρόνο θα πρέπει το εορταστικό πρόγραμμα του Πάσχα (όπως και όλα τα άλλα), να ενδυναμώνεται και να ενισχύεται, ώστε κάποια στιγμή να γίνει θεσμός και να αποτελέσει ένα αξιόλογο τουριστικό "προϊόν", πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, αφού απαιτείται πολύ δουλειά και δεκάδες παράλληλες ενέργειες.

Απ' ότι δε αντιλαμβάνομαι (δεν έχω άλλη πληροφόρηση), φέτος θα πραγματοποιηθούν μόνο η "απελευθέρωση των φαναριών αέρος" στο εσωτερικό λιμάνι της πόλης και το "Χριστός Ανέστη” πάνω στη θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα.

Για να ήταν ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, θα έπρεπε εκτός από νέα δρώμενα που θα προτεινόταν από την οργανωτική επιτροπή, να περιλάμβανε και τα καθιερωμένα:

α) Μετάβαση πιστών με πούλμαν στο ξωκκλήσι της Παναγιάς στην Αμαλή και προσφορά της παραδοσιακής "κρασοψυχιάς" (Μεγ. Πέμπτη),

β) Επίσκεψη στις 30 εκκλησίες της πόλης και των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης (Ταξιάρχες, Αγία Μαρίνα, Πληγώνι, Λουτρά, Σκάλα Λουτρών, Αλυφαντά, Πυργί, Παναγιούδα, Πάμφιλα, Αφάλωνας, Μόρια), με σκοπό να επιλεγούν οι 3 ωραιότερα στολισμένοι Επιτάφιοι (πρωί Μεγ. Παρασκευής),

γ) Επί τόπου παρασκευή και προσφορά νηστίσιμης ανάλαδης φακής, που συμβολίζει τα “δάκρυα της Παναγιάς”, στην Ερμού (μεσημέρι Μεγ. Παρασκευής),

δ) Παρουσίαση & αναπαράσταση από νοικοκυρές της “Λαογραφικής Ομάδας Μυτιλήνης”, του τρόπου που γινόταν το “βάψιμο” και η “διακόσμηση” των πασχαλινών αυγών, με τον παραδοσιακό λεσβιακό τρόπο (πρωί Μεγ. Σάββατο),

ε) Λαϊκό πασχαλινό παραδοσιακό γλέντι, με αναπαράσταση του Πασχαλιάτικου λεσβιακού εθίμου “Οι Κούνιες” (Δευτέρα του Πάσχα), κ.ο.κ.

Εν πάση περιπτώσει, να ευχηθούμε ό,τι γίνει, να γίνει σωστά και να έχει μεγάλη επιτυχία. Καλή Ανάσταση σε όλους !!!

Μοιράσου το άρθρο!