Άρθρα - Γνώμες

15/07/2021 - 06:40

Γιατί τιμωρήθηκαν οι στρατιώτες στη Λέσβο;

γράφει ο Νίκος Παπαναστάσης *

Δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», η άδικη τιμωρία 10 ημερών φυλάκισης, που επέβαλε η διοίκηση του 98 Τάγματος Υγειονομικού Εθνοφυλακής, σε οπλίτη γιατρό που υπηρετεί τη θητεία του, επειδή «εγκλημάτισε», χαιρετίζοντας την πρόθεση συμμετοχής χιλιάδων νέων στο 30ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας που έγινε στη Μυτιλήνη.

Η ποινή αυτή, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο, στην αλυσίδα της αυθαιρεσίας, του αυταρχισμού και της βιαιότητας  πού  χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, ως μέσον επιβολής, προκειμένου να στραγγαλίσει κάθε φωνή που αρνείται να «συμπλεύσει» με την πολιτική της ΝΑΤΟποίησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την επικίνδυνη για το λαό μας εμπλοκή τους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας, με την απροκάλυπτη πλέον μετατροπή τους σε έναν πολεμικό επιθετικό μοχλό,υπηρέτησης  των αμερικανικών σχεδίων στον ανταγωνισμό του κυρίως με Ρωσία και Κίνα.  

Αυτό ακριβώς, μεταφορικά και κυριολεκτικά, σηματοδότησε η περήφανη στάση του στρατιώτη γιατρού που υπηρετεί τη θητεία του στην ακριτική Μυτιλήνη. Και είναι ακριβώς αυτό που τρόμαξε την κυβέρνηση, που εσπευσμένα και βίαια θέλησε να πατάξει. Είναι δε τέτοιο το μέγεθος της κυβερνητικής πρόθεσης επίδειξης ισχύος που επέλεξε να ασκήσει σε ένα στρατιώτη, που ανενδοίαστα, καταστρατήγησε ακόμη και τον κορυφαίο για εμάς τους στρατιωτικούς κανόνα, του απαράγραφου δικαιώματος σε απολογία κάθε ελεγχόμενου. Ο στρατιώτης γιατρός, τιμωρήθηκε δια τηλεφώνου! 

Προφανώς, οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης έχουν λόγο και αιτία. Σήμερα που τα Βαλκάνια βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού των ΗΠΑ – ΕΕ με τη Ρωσία αλλά και με την Κίνα, σήμερα που ο ανταγωνισμός αυτός οξύνεται, δίνοντας στις στρατιωτικές ασκήσεις πλήρη χαρακτηριστικά «πρόβας πολέμου», η Ελλάδα αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην οργάνωση και υλοποίηση των ΝΑΤΟικών επιχειρησιακών σχεδίων. 

Η χώρα μας συμμετέχει με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σ’ αυτές τις ασκήσεις – «πρόβες πολέμου». Διαθέτει για την επιτυχία τους πληθώρα στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών. Αναβαθμίζει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με Ρωσία και Κίνα. Ενδεικτικό στοιχείο αυτού του αναβαθμισμένου ρόλου, που διεκδικεί να παίξει στην περιοχή η αστική τάξη της χώρας μας, αποτελεί και η επέκτασης της στρατηγικής Συμφωνίας για τις Βάσεις με τις ΗΠΑ. 

Μέσω της τιμωρίας του στρατιώτη γιατρού και της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε, το μήνυμα της κυβέρνησης απευθύνεται προς δύο αποδέκτες. Πρώτα προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους, με το μήνυμα προς αυτούς να είναι σαφές ότι η εφαρμογή αυτής της ήδη αποφασισμένης πολιτικής, θα υλοποιηθεί με τη χρήση κάθε «εργαλείου», πέρα ακόμη κι απ’ το φάσμα της μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενης αστικής μεθοδολογίας (π.χ. επιβολή ποινής χωρίς απολογία). Δεύτεροι αποδέκτες είναι κυρίως οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι».  Το μήνυμα προς αυτούς είναι ότι «τα συμφωνηθέντα» θα τηρηθούν ακόμη και με τη χρήση βίας, τρομοκρατίας, καταστολής, αλλά και ενεργοποίησης του ήδη υφιστάμενου πλαισίου βίαιης, ακόμη και ένοπλης αντιμετώπισης των λαϊκών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί μεμονωμένη συμπεριφορά, αλλά συνειδητή επιλογή. Συνέχεια δόθηκε και με δεύτερο οπλίτη στο ίδιο νησί, που τιμωρήθηκε με 15 μέρες φυλακή επειδή εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον συνάδελφό του γιατρό και την συμμετοχή χιλιάδων νέων στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Λέσβο. Η πραγματική, αναντικατάστατη δύναμη που έχουν στα χέρια τους οι νέοι στρατευμένοι, την περίοδο της θητείας τους, είναι η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση, και αυτό επιβεβαιώνεται μέχρι σήμερα από το μεγάλο κύμα συμπαράστασης που συνεχίζει να εκφράζεται από στρατιώτες όλης της χώρας.

Γίνεται πλέον φανερό ότι οι εξελίξεις στη χώρα μας «αγριεύουν». Απαιτείται διαρκής εγρήγορση. Η συμμετοχή της αστικής τάξης της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς, εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις, σε αιματηρούς σχεδιασμούς σε βάρος του λαού μας, αλλά και των άλλων λαών.  Ο λαός, οι στρατευμένοι, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει όσο ποτέ να είναι σε εγρήγορση. Καμιά συμμετοχή τους σε αποστολές φίμωσης και καταστολής της φωνής του λαού.  Αυτοί είναι που μπορούν να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, αλλά και την θέλησή τους για κοινή πάλη για ειρήνη και ευημερία των ελληνικού λαού, αλλά και των άλλων λαών της περιοχής.

 

Νίκος Παπαναστάσης,
αντισυνταγματάρχης ε.α,
βουλευτής του ΚΚΕ

Μοιράσου το άρθρο!