Άρθρα - Γνώμες

22/05/2023 - 18:17

Η Ερμιόνη ψήφισε (ξανά) Νέα Δημοκρατία!

γράφει ο Στράτος Σαλαβός

Το κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι έχασε. Ούτε ότι έχασε με τόση μεγάλη διαφορά. Το κακό είναι ότι η ερμηνεία του αποτελέσματος γίνεται με όρους του χτες που όπως αποδεικνύεται η κοινωνία τους έχει ξεπεράσει. Και που η ίδια η κοινωνία έχει ξεφύγει από την παραδοσιακή πολιτικοιδεολογική αντιπαράθεση της κλίμακας ΔΕΞΙΑ/ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Μπορεί αυτό για κάποιους να μην είναι καλό. Είναι όμως η πραγματικότητα. Την οποία έχει διαμορφώσει η ίδια η κοινωνία με βάση τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας. Από τους λεγόμενους αντιμνημονιακούς αγώνες που καιγόταν υπάλληλοι Τραπεζών, από τη συνεργασία Τσίπρα/Καμμένου, από πολιτικές κωλοτούμπες. Από έναν ιδεολογικό αχταρμά από παλαιοδεξιούς τύπου Αντώναρου μέχρι ακροαριστερούς τύπου Κουφοντίνα. Από έναν άκρατο λαϊκισμό γαρνιτούρα στην «φοιτητική ξενοιασιά», με το στυλάκι του Γιάνη και το σακίδιο του Ευκλείδη.

Ο σκληρός δίσκος του Έλληνα ψηφοφόρου κατέγραφε όλα όσα παράξενα έβλεπε κι έστειλε το πρώτο μήνυμα στις εκλογές του 2019. Η φοιτητική ξενοιασιά όμως μετατράπηκε σε ένα τοξικό κλίμα με συνθήματα του τύπου «Γαμ@@@σαι Μητσοτάκη». Το τοξικό κλίμα άρχισε να δημιουργεί τη βουβή στάση του εκλογικού σώματος. Το οποίο όμως άρχισε από την άλλη πλευρά να αφομοιώνει το θετικό πρόσημο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να ταυτίζεται μαζί του με την ειλικρίνεια και την αμεσότητα που ο Πρωθυπουργός ζητούσε συγνώμη στις άτυχες στιγμές της διακυβέρνησης του.

Η ΑΥΓΗ της επομένης των εκλογών εξηγώντας το αποτέλεσμα αναφέρει πως «Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται δεν είναι θετική για την κοινωνική πλειονότητα. Αν η παντοκρατορία Μητσοτάκη επιβεβαιωθεί και στις επόμενες εκλογές, η επόμενη μέρα θα είναι εφιαλτική για τους πολλούς, ταφόπλακα για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, το δημόσιο σύστημα Υγείας, την Παιδεία, τα δικαιώματα στην εργασία»! Δεν κατάλαβαν και σκοπεύουν να συνεχίσουν το βιολί βιολάκι τους!

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές δημοσιευόταν άρθρο σε τούτη δω τη φιλόξενη ιστοσελίδα με τον αρθρογράφο να προειδοποιεί πως «Το βράδυ των εκλογών το πρώτο ζητούμενο φυσικά είναι να υπάρχει προοπτική για μα δημοκρατική κυβέρνηση. Και αν υπάρχει αυτή η προοπτική, θα έχουμε την ιδιαίτερη απόλαυση να βλέπουμε τα ξινισμένα μούτρα των δημοσκόπων να δικαιολογούν επιστημονικοφανώς τα αδικαιολόγητα»!

Τα ξινισμένα μούτρα εμφανίστηκαν αλλά όχι στους δημοσκόπους που επίτηδες έπεσαν έξω ανάποδα. Όχι γιατί δεν είχαν εντοπίσει τη χαώδη διαφορά Ν.Δ. / ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί φοβόταν τις αντιδράσεις του ηθικού πλεονεκτήματος. Και κάπως έτσι η Ερμιόνη μαζί με τον Μήτσο, τον Νίκο, την Ελένη και τον Θανάση ξαναψήφισαν την  Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη(Κούλη ακόμα για κάποιους), γιατί δεν ήθελαν περιπέτειες. Αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να ξιφομαχεί με δημοσκόπους και με όσους τον προειδοποιούσαν.

Θα κοιτάξουν τώρα το αύριο με ανοικτό μυαλό και θετικό πρόσημο ή θα συνεχίσουν την γνωστή κλάψα για τους κακούς του κόσμου τούτου; Τα πρώτα σημάδια είναι αποθαρρυντικά. Κι είναι κρίμα η Αριστερά, αυτή η λεγόμενη ανανεωτική Αριστερά, να μην μπορέσει να  αρθρώσει έναν στέρεο αριστερό λόγο για μια Αριστερή πολιτική που έχει ανάγκη η κοινωνία μας ως εναλλακτική πρόταση. Που να είναι όμως ενταγμένη στην πραγματικότητα του σήμερα κι όχι στην νοσταλγία του πάλαι ποτέ χαμένου χτες….

 

Μοιράσου το άρθρο!