Άρθρα - Γνώμες

18/09/2020 - 20:54

Η Λέσβος ηττήθηκε από τον λαϊκισμό. Μόνιμη δομή στον Καρά Τέπε

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μιλάμε για το "κολαστήριο της ντροπής στον Καρά Τεπέ"

Τώρα που το «σήριαλ»  με την κλειστή δομή προσφύγων – μεταναστών έχει τελειώσει ίσως θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες, ο Α’ και Β’ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης και ΜΜΕ  να κάνουν τον απολογισμό τους.  

Δυστυχώς το «σήριαλ» τελείωσε με το χειρότερο σενάριο: μια νέα δομή – που όπως όλα δείχνουν  - θα είναι μεγαλύτερη της Μόριας σε απόσταση λίγων μέτρων από τον αστικό ιστό και δίπλα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του νησιού.

Μπορεί κάποιοι να τρέφουν ακόμη αυταπάτες ότι η δομή στον Καρά Τεπέ είναι «προσωρινή» αλλά αυτό όπως είπαμε είναι απλά μια αυταπάτη ή καλύτερα μια εξαπάτηση για να κάμψει τις αντιδράσεις.  

Τέσσερα είναι τα βασικά στοιχεία που δείχνουν ότι η δομή στον Καρά Τεπέ είναι μόνιμη και όχι προσωρινή :   α) οι μισθώσεις εκτάσεων στην γύρω περιοχή από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ μέχρι το 2025   β) η διαφαινόμενη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λειτουργία της νέας δομής  γ) οι μεγάλες επενδύσεις που όπως φαίνονται θα γίνουν στην περιοχή του Καρά Τεπέ με έργα υποδομής που είναι πέρα από το στήσιμο των σκηνών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για την αποστολή και κοντέινερ την επόμενη εβδομάδα και   δ) η  διαχρονική αδυναμία της τοπικής κοινωνίας να υποδείξει κάποιον άλλον χώρο για τη δημιουργία της κλειστής δομής.

Ας σταθούμε λίγο περισσότερο στον τέταρτο λόγο. Πριν από καιρό σε άρθρο μας είχαμε αναφέρει ότι θα τεθεί το δίλλημα στις τοπικές κοινωνίες «Καρά Τεπέ ή Καράβα ή υποδείξτε άλλο χώρο». Σήμερα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης μπορεί να έκανε το πρώτο βήμα και πρότεινε να βρεθεί ένας χώρος στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης και Δήμου Δυτικής Λέσβου αλλά είναι βέβαιο ότι αυτή η πρότασή του θα πέσει στο κενό. Και θα πέσει στο κενό γιατί από τη μία ο Δήμος Δυτικής Λέσβου δεν θέλει να φορτωθεί κάτι που ήδη το έχει φορτωθεί ξανά η Μυτιλήνη και από την άλλη όποιο μέρος κι αν επιλεγεί θα συναντήσει αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών (σε επίπεδο κοινοτήτων). Επομένως με μαθηματική ακρίβεια τέτοιος χώρος δεν θα βρεθεί… Δεν μπορούσαμε και δεν μπορούμε να υποδείξουμε χώρο στο νησί για τη δημιουργία κλειστής δομής. 

Όπως δεν υποδείξαμε χώρο την «εποχή της Καράβας» έτσι δεν θα υποδείξουμε και τώρα. Στη Λέσβο όλοι μας αγνοήσαμε ότι η δημιουργία νέων κλειστών δομών ήταν και είναι στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Είναι κάτι που υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα και επαναλαμβανόταν συνέχεια από όλους τους Υπουργούς. Στο νησί μας έχοντας σηκώσει πανελλαδικά το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού πιστέψαμε ότι μπορούμε να εξαιρεθούμε από αυτή την Κυβερνητική επιλογή. Τότε στην «εποχή της Καράβας» όποιος έλεγε κουβέντα για ανάγκη δημιουργίας κλειστής δομής στη Λέσβο ήταν σχεδόν προδότης του νησιού… Επικράτησε ένας άκρατος λαϊκισμός που όμως ενισχύθηκε από την Κυβέρνηση στέλνοντας τα ΜΑΤ  να επιβάλλουν με τη βία τη νέα δομή.  Όλο το πολιτικό προσωπικό του νησιού κρύφτηκε πίσω από την φράση «καμία νέα δομή στο νησί, άμεση αποσυμφόρηση» και ξέχασε το βασικό κανόνα ότι «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού».  Για να μην είμαστε άδικοι να σημειώσουμε ότι υπήρχε απουσία εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση στο μέγιστο βαθμό. Όλοι έλεγαν ότι θα μας φορτώσουν μια νέα δομή και δεν θα κλείσει η Μόρια. Παράλληλα η «Καράβα» δεν άρεσε και σε πολλούς που κινούν τα κινήματα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η μετακίνηση εκατοντάδων εργαζομένων σε ΜΚΟ και στο ΚΥΤ Μόριας ήταν πρόβλημα…. Άλλο να δουλεύεις δίπλα στην πόλη που ζεις και άλλο στην Καράβα…

Δυστυχώς ακόμη και μετά τη «νίκη της Καράβας» ο λαϊκισμός συνεχίστηκε… Ο καθένας προσπαθούσε να εισπράξει το μερίδιο του από τη «νίκη της Καράβας». Το ΚΥΤ της Μόριας υπήρχε – η ντροπή  της Ευρώπης όπως το αποκάλεσαν τα ξένα ΜΜΕ – αλλά αυτό δεν μας ενοχλούσε (με εξαίρεση τους κατοίκους της περιοχής). Βολευτήκαμε και κρυφτήκαμε πίσω από τη συνήθεια ότι τόσα χρόνια υπάρχει το ΚΥΤ Μόριας…  Η ζημιά όμως αφορούσε και αφορά την εικόνα όλου του νησιού. Ο τουρίστας δεν θα ψάξει που είναι η Μόρια και που ο Μόλυβος. Απλά βάζει «χ» σε όλο το νησί. Όλους αυτούς τους μήνες, μετά την Καράβα, Δήμοι, Περιφέρεια και φορείς δεν κατάφεραν να καταλήξουν όχι απλά στο μέρος που θα μπορούσε να γίνει η κλειστή δομή αλλά ούτε στην «αναγκαιότητα» της κλειστής δομής. Η προσπάθεια όλων ήταν να ικανοποιήσουν το κοινό τους. Και αυτή τη φορά εύκολα μπορούσες να ικανοποιήσεις ΟΛΟ το κοινό σου…. Από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά. Πετούσες στο πλήθος την καραμέλα «κλείσιμο όλων των δομών, καμία δομή, αποσυμφόρηση» και τους είχες ικανοποιήσει όλους!  Εκπληκτικό δεν είναι;

Ο πολιτικός όμως ηγέτης δεν είναι για να ικανοποιεί το πλήθος σε μια δεδομένη στιγμή. Ο πολιτικός ηγέτης είναι για να βλέπει μπροστά, να διαβάσει τα μηνύματα των καιρών του.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης μας έστειλε αδιάβαστους… Και εδώ που τα λέμε καλά έκανε… Έχοντας την εμπειρία της Καράβας ο Υπουργός Μετανάστευσης μάλλον θα κατάλαβε πως λειτουργεί το υπάρχον τοπικό πολιτικό προσωπικό του νησιού. Την στιγμή της κρίσης ο Μηταράκης κατάφερε να κάνει αυτό που δεν μπόρεσαν δεκάδες αστυνομικές δυνάμεις. Κατάφερε να χτίσει μια νέα δομή όπως ήθελε. Από την αρχή και με τον τρόπο οργάνωσης που όπως εκτιμά δεν θα έχει σχέση με το ΚΥΤ της Μόριας. Τώρα πόσο κλειστή ή ανοιχτή θα είναι θα το ξέρουμε σε λίγες ημέρες. 

Εμείς όλοι μας πιαστήκαμε στον ύπνο. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση…

Ο λόγος που δεν υπήρξε αντίδραση ακόμη δεν μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς. Δεν είναι μόνο ο αιφνιδιασμός. Είναι ίσως και η κόπωση από την ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα  αλλά και η εν μέρει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση καθώς τους τελευταίους μήνες υπήρξε πράγματι αποσυμφόρηση του νησιού και μια σειρά από καλές προθέσεις. Ίσως να είχαμε την ψευδαίσθηση ότι με το κάψιμο της Μόριας τελείωσε η περιπέτεια του νησιού με το μεταναστευτικό.

Εν κατακλείδι, αν δεν υπήρχε ο λαϊκισμός, αν είχαμε μάθει να συνεργαζόμαστε ίσως τώρα θα μπορούσαμε να είχαμε μια νέα δομή σε τοποθεσία με τις λιγότερες επιπτώσεις για το νησί. Τώρα έχουμε μια νέα δομή στην τοποθεσία με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Θα μπορούσαμε να διεκδικούσαμε και συνδιαχείριση της δομής (κάτι που τώρα το κάνει η Ε.Ε.)

Μόνη μας πλέον ελπίδα είναι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση και να μην αρχίσει ο γείτονάς μας να στέλνει ξανά βάρκες… Θα είναι τελειωτικό χτύπημα αν μετά το "κολαστήριο της Παγανής" και τη "ντροπή της Μόριας" να γίνουμε γνωστοί και για το "κολαστήριο της ντροπής στον Καρά Τεπέ".

 

Γρηγόρης Δεϊλόγκος/ Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!