Άρθρα - Γνώμες

13/06/2022 - 14:12

Η μόνιμη πλέον αιμορραγία και ανασφάλεια στο νησί μας έχει όνομα...

Γράφει ο Χρήστος Τσιβγούλης *

Η πληγή της Βαστριας θα αιμορραγεί για δεκαετίες στο νησί μας και θα είναι βασικός παράγοντας ανασφάλειας για όσους ζούμε εδώ.

Ανασφάλειας λόγω της περαιτέρω υποβάθμισης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Λέσβου, του περιβάλλοντός της. Ανασφάλειας λόγω του αυξημένου κινδύνου μιας φυσικής καταστροφής σε περίπτωση πυρκαγιάς που θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές μας και τις περιουσίες μας. Οικονομικής ανασφάλειας λόγω του ότι το νησί μας θα συνεχίσει να ζει παρασιτικά από το μεταναστευτικό, διαθέτοντας τον μεγαλύτερο καταυλισμό της Ευρώπης, και δεν θα μπορέσει να απόστιγματιστεί από αυτό, ώστε να μπορεί να προσελκύσει τουρίστες.

Και φυσικά εθνικής ανασφάλειας λόγω του ότι με την παρουσία και εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων προερχόμενων από χώρες που βρίσκονται σε πολιτισμική και θρησκευτική συνάφεια με την Τουρκία προσφέρουμε εργαλεία για εις βάρος μας προπαγάνδα, αλλά και πιθανή προβοκάτσια, στον Ερντογάν. Σε μια συγκυρία που η Τουρκία απαιτεί την αποστρατικοποίηση του νησιού μας και αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία του. Σε μια συγκυρία που ο Ερντογάν μιλάει για « καταπίεση της Τουρκικής μειονότητας σε Ρόδο και σε Κω». Σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα, κατόπιν εντολής της ΕΕ, κατασκευάζει μια πόλη-φυλακή στην οποία θα εγκλωβίζονται όσοι δεν θα δικαιούνται άσυλο, μεταξύ των οποίων παραβατικοί και πιθανά τρομοκράτες!

Δεν παραβλέπω την σημασία της αποτελεσματικής πλέον φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων μας και τις άοκνες προσπάθειες των ανδρών και των γυναικών του Λ.Σ και του Π.Ν. Εντούτοις δεν αντιλαμβάνομαι γιατί σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων παγκόσμιας κλίμακας όπως αυτή που διανύουμε.

Σε μια περίοδο που έχει γίνει εμφανές ότι το νησί μας πλέον αποτελεί το ανατολικό σύνορο του δυτικού κόσμου. Σε μια περίοδο που ο στόχος της κατάληψης του νησιού μας από την Τουρκία δηλώνεται δημόσια και απροκάλυπτα. Γιατί λοιπόν σε αυτή την συγκυρία, να πυροδοτεί την ανασφάλεια σε εμάς τους ακρίτες η ίδια μας η πατρίδα, αντί να μας ενισχύει και να μας ενθαρρύνει ως θεματοφύλακες της; Επειδή λοιπόν τα δεδομένα άλλαξαν.

Σε όλους πλέον είναι αντιληπτή η επικινδυνότητα της τοποθεσίας στη Βάστρια.

Όλοι πλέον βλέπουν ότι ο τουρισμός δεν ανακάμπτει σε ένα τόπο που είναι φυλακή -γκέτο εγκλωβισμένων. Όλοι έχουν νιώσει την απειλή στα σύνορα μας, η οποία κάθε άλλο παρά θεωρητική είναι.

Καλείται η δημοτική αρχή Μυτιλήνης και οι 16 που υπερψήφισαν την κατασκευή της υπερδομής να ανακαλέσουν και να συνταχθούν μαζί με όσους αγωνιζόμαστε απαιτώντας την ύπαρξη ενός μόνο μικρού καταγραφικού κέντρου στο νησί μας. Αυτό θέλει ο λαός της Λέσβου. Αυτόν εκλέχθηκαν για να υπηρετούν.

Σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες των πράξεων τους , οι οποίες μπορεί να είναι ολέθριες για το νησί μας, δεν θα τους επιτρέψουν να κρυφτούν πίσω από την ιστορική λήθη αλλά θα τους ακολουθούν και θα τους αποδώσουν την θέση στην Ιστορία της Λέσβου που θα τους αναλογεί. Επίσης, επειδή για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα πρέπει να ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι, όσοι πατάνε σε δυο βάρκες και κρύβονται πίσω από αυτούς που αγωνίζονται κατά των υπερδομών και κάποιοι από αυτούς ενίοτε σαμποτάρουν τους αγώνες σαν σύγχρονοι εφιάλτες , θα πρέπει να ξέρουν ότι οι Λέσβιοι γνωρίζουν και όσοι δεν γνωρίζουν θα μάθουν και δεν θα επιτρέψουν ούτε σε αυτούς την ιστορική λήθη.

 

* Ο Χρήστος Τσιβγούλης είναι Πρόεδρος της Κώμης / μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας Λέσβου για το μεταναστευτικό 

Μοιράσου το άρθρο!