Άρθρα - Γνώμες

20/09/2023 - 08:35

Η νέα ηγετική μορφή της αριστεράς;

Γράφει η Μαρία Τσαούση *

Σε εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που διεξήχθησαν τη Κυριακή 17/09/2023, ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τη πρώτη μάχη με ποσοστό 45,47% κάνοντας την ανατροπή και φέρνοντας τα πάνω κάτω εσωκομματικά. Δεύτερη έρχεται η Έφη Αχτσιόγλου με 36,21% ενώ ακολουθεί ο Νίκος Παππάς με 8,64%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 8,4% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1,28%.  Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε κάθε προσδοκία ξεπερνώντας τους 147.000 ψήφους και τις 40.000 εγγραφές νέων μελών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε στη πολιτική σκηνή της χώρας μόλις ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές και κατάφερε να συσπειρώσει κοντά του κάθε απογοητευμένο ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που πιθανότατα έκανε τον κόσμο να εμπνευστεί από το πρόσωπό του, είναι ο ευρωπαϊκός  πολιτικός αέρας, η καθαρότητα δηλαδή η μη σύνδεση του με τη διεφθαρμένη πολιτική της Ελλάδας και τέλος η επικοινωνιακή του πολιτική. Πατώντας εκεί που οδήγησε ένα ολόκληρο κόμμα στην ήττα, στην επικοινωνία, ο Κασσελάκης έφτασε πολύ κοντά στο να λέγεται πρόεδρος από τη πρώτη Κυριακή.

Νέος στη πολιτική, όπως ακριβώς και ο Αλέξης Τσίπρας, με όραμα για τη κοινωνία ώστε να γίνει πλέον η Ελλάδα, όντας στην Ευρώπη, μία ευρωπαϊκή χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή από έναν πρόεδρο που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας ξεκινώντας από τον εργασιακό χώρο αλλά και την εξαιρετική αντιμετώπιση γεωπολιτικών θεμάτων και ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή βάση αντιμετώπισης της κυβέρνησης ΝΔ, που ουκ ολίγες φορές έχει τοποθετηθεί περί σχετικότητας της κυριαρχίας, όσον αφορά το Αιγαίο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να διαθέτει το προφίλ που χρειάζεται η αριστερά, ώστε να γίνει ξανά μία κυβερνητική δύναμη  και όχι να παραμείνει μία φωνή αντιπολίτευσης που δεν θα μπορεί να βελτιώσει τη ζωή της. Ήμασταν και είμαστε κόμμα εξουσίας και δεν θα έπρεπε να αρκούμαστε στον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μπορούμε να επαναφέρουμε τη κανονικότητα που στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει καταπατηθεί.

Με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη λοιπόν, παίρνουμε το ρίσκο της αλλαγής και μπορούμε να πετύχουμε όλα αυτά που μας οδήγησαν στη διπλή εκλογική μας ήττα (Μάιος-Ιούνιος), μπορούμε να εμπνεύσουμε ξανά την κοινωνία και να της δείξουμε πως και η αριστερά μπορεί να στηρίξει τη παραγωγή πλούτου με ρουσφέτι τη γνώση, το όραμα και τη προσωπική προσπάθεια. Αυτή είναι η διαφορά μας με τη δεξιά.

 

* ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΟΥΣΗ

 ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 ΜΕΛΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ & ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΜ ΙΛΙΟΥ.

Μοιράσου το άρθρο!