Άρθρα - Γνώμες

23/01/2015 - 05:59

Η ζωή και η ελπίδα είναι στο χέρι μας!

yle="margin-left:18.0pt;">Γράφει ο Θράσος Αβραάμ

(Κοινωνικός Ανθρωπολόγος-Ιστορικός και εργαζόμενος σε ΜΜΕ)

40 χρόνια τώρα έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που κινείται μεταξύ Κοσκωτά και Siemens, ένα πολιτικό σύστημα που κινείται μεταξύ μιζών για τα εξοπλιστικά και υποβρυχίων που γέρνουν μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.  40 χρόνια μεταπολίτευσης και η Ιστορία μας χτυπά την πόρτα με τις κρισιμότερες εκλογές που θα καθορίσουν το μέλλον μας.

Μας λένε ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια με τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια ήταν απαραίτητη για την σωτηρία της πατρίδας και του λαού. Επίσης μας λένε ότι σταδιακά βγαίνουμε από κρίση και τα μνημόνια και όπου να ναι έρχεται και η ανάπτυξη. Είναι όμως έτσι; Δυστυχώς για τους θιασώτες αυτών των απόψεων οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

  • Το 2009 το δημόσιο χρέος ήταν στο 129% του ΑΕΠ και σε απόλυτα μεγέθη 298 δισ. ευρώ. Σήμερα μετά από πέντε χρόνια, μετά από δύο Μνημόνια, χαράτσια και «κουρέματα», το χρέος εκτινάχτηκε στο 175% του ΑΕΠ και σε απόλυτα μεγέθη πάνω από 320 δις.
  • Η ανεργία αυξήθηκε από το 9,2% που ήταν το 2009 στο 28,3% για το 2014. 58,5% το ποσοστό της ανεργίας στους νέους ανθρώπους.
  • Οι ανασφάλιστοι το 2009 ήταν 80.000 και σήμερα είναι 3.000.000.
  • Πάνω από 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού, ενώ επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας, με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης.
  • Τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 750 ευρώ αυξήθηκαν κατά 451,3% την τελευταία 5ετία!
  • 30% των ελληνικών νοικοκυριών χωρίς θέρμανση.
  • Η φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων έχει αυξηθεί έως και 8 φορές από την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο το 2010 και των ελεύθερων επαγγελματιών έως και 10 φορές!

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά έχουμε και τα εξής στοιχεία. Σύμφωνα με την Ελβετική τράπεζα UBS κάποιοι άλλοι συμπατριώτες μας, Έλληνες, 11 τον αριθμό κατέχουν 18 δις δολάρια αυξημένα κατά 2 δις δολάρια από το 2013, έχουν δηλαδή 11 άνθρωποι σ αυτή τη χώρα το 10% του εθνικού πλούτου. Επίσης  (έρευνα της «Wealth-Χ» και της ελβετικής τράπεζας «UBS»)  τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα είναι η χώρα που παρουσιάζει τον δεύτερο αυξανόμενο πληθυσμό πολυεκατομμυριούχων στην Ευρώπη. Την ώρα που ο ελληνικός λαός χειμάζεται 559 ολιγάρχες κατέχουν πλούτο που ξεπερνά το 45% του εθνικού πλούτου της χώρας.

Οι αριθμοί πραγματικά σοκάρουν. Άρα αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι μια πολιτική σωτηρίας. Η πατρίδα μας έγινε το πειραματόζωο συγκέντρωσης πλούτου για τους λίγους.

Στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και την διαφθορά που υπέθαλψε. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας κ. Γεώργιος Σούρλας έχει καταγγέλλει ότι έχει καταθέσει στη δικαιοσύνη 80 τεκμηριωμένους φακέλους για υποθέσεις διαφθοράς, με κόστος για το δημόσιο που αγγίζει τα 2 δις. ευρώ ετησίως, αλλά κυβέρνηση και δικαιοσύνη αδιαφόρησαν.

 

·         69,24 δις ευρώ ανέρχονται οι ανείσπρακτες οφειλές του δημοσίου με τα μεγάλα πορτοφόλια να κατέχουν τις πρώτες θέσεις αποφεύγοντας συστηματικά να πληρώνουν φόρους.

·         Από τις 24.710 περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα εμβάσματα εξωτερικού της περιόδου 2009-2011, το 2013 ελέγχθηκαν μόλις δύο!

·         Από αυτές τις δύο, τα κρατικά ταμεία εισέπραξαν 5 εκατ. ευρώ. Στοιχεία για το 2014 δεν έχει δώσει η κυβέρνηση ακόμα στη δημοσιότητα.

·         Από τις 6.230 offshore εταιρείες που υπάρχουν στην Ελλάδα το 2013 ελέγχθηκαν μόλις 34 και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 40 εκατ. ευρώ-αν και κανείς δεν γνωρίζει αν έχουν όντας εισπραχθεί.

·         Από τα 1700 άτομα που βρίσκονταν στην λίστα Λαγκάρντ, μόνο 155 περιπτώσεις βρίσκονται σε στάδιο. Ενώ μέχρι στιγμής μόνο για έξι άτομα από την λίστα που έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, εμφανίζουν αποκρυφθείσα περιουσία 10 εκατ. Ευρώ!!

 

Κάποιοι, λοιπόν, κλέβουν τα ταμεία, δεν πληρώνουν φόρους, απαλλάσσονται από τη Δικαιοσύνη με βουλεύματα, είτε με απευθείας πολιτικές παρεμβάσεις.

Η σκανδαλώδης πώληση του κερδοφόρου ΟΠΑΠ, το κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας και η πώληση της στην Τράπεζα Πειραιώς συμπληρώνουν το πάζλ μιας υποτελούς και βουτηγμένης στη διαφθορά κυβέρνησης.

Κι όμως τα κόμματα της συγκυβέρνησης Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ αλλά και το νέο διαπλεκόμενο δεκανίκι τους το ΠΟΤΑΜΙ ζητάνε την ψήφο μας αυτή την Κυριακή και ξεδιάντροπα μας λένε ότι πρέπει να συνεχίσουν ειδάλλως η χώρας μας θα καταστραφεί!!

Προσπαθούν να ενσπείρουν τον φόβο και την αβεβαιότητα για να συνεχίσουν την ολοκλήρωση της μετατροπής της χώρας μας σε αποικία χρέους.

Αυτός ο κατήφορος δεν πρόκειται να σταματήσει. Και σίγουρα δεν πρόκειται να τον σταματήσουν ούτε τα Μνημόνια που θέλουν να τα βαφτίσουν «πιστοληπτική γραμμή».

Ποιος από μας πραγματικά πιστεύει ότι μπορεί να ζήσει με 300 ευρώ το μήνα; Τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για το έτος 2014 είναι χαρακτηριστικά. 790.918 ήταν οι νέες θέσεις που αφορούσαν εργασία μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης με μισθό 300 ευρώ μεικτά.

Ποιος νέος πραγματικά πιστεύει ότι μπορεί να ζήσει, να φτιάξει οικογένεια, να ανοίξει σπιτικό, με τα 5μηνα, με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, με τα VOUCHER ;

Ποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή μικρέμπορος πραγματικά πιστεύει πως θα μπορέσει να επιβιώσει με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ;

Αν μέχρι τώρα αυτό που γινόταν ήταν ένα μνημονιακό τσουνάμι εκείνο που πρόκειται να ακολουθήσει θα είναι κοινωνικός αρμαγεδώνας. Το πρόγραμμα των Τροικανών κομμάτων είναι σαφές: μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση στους φόρους και στα «χαράτσια» κατασχέσεις λογαριασμών και κάτω των 1500 ευρώ για χρέη, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας,  πλήρης ιδιωτικοποίηση της Υγείας, αυξήσεις στα φάρμακα.

Την Κυριακή αυτή πρέπει ο καθένας και η καθεμία από εμάς να αναλάβει τις ευθύνες του. Σ αυτές τις εκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για τον εαυτό μας. Πρέπει να σκεφτούμε και τους 100.000 νέους ανθρώπους 18άρηδες μαθητές που η κυβέρνηση τους αφαίρεσε το δικαίωμα ψήφου. Ακόμα πρέπει να σκεφτούμε τους 200.000 νέους ανθρώπους που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό τα 5 αυτά χρόνια της κρίσης και δεν μπορούν να ψηφίσουν. Τέλος πρέπει να σκεφτούμε και όλους αυτούς που πέθαναν είτε από τις αναθυμιάσεις των μαγκάλιών είτε οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία από οικονομική απόγνωση.

Ο τόπος μας χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει άμεσα τις αδικίες σε βάρος του λαού. Μια κυβέρνηση που από την πρώτη μέρα θα εξασφαλίσει δουλειά, ψωμί, σύνταξη, θέρμανση, υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια στο λαό. Μια κυβέρνηση που θα επιδιώξει την κάθαρση και θα στείλει στη δικαιοσύνη όλους όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα και «αμαρτωλές» συμβάσεις.

Ας μην γελιόμαστε. Μόνο με μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορούν να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από τον ζυγό του χρέους, τον ζυγό των νταβατζήδων, τον ζυγό των ξεδιάντροπων ληστών της πατρίδας μας ας συνεχίσουμε να τους βλέπουμε και να τους πιστεύουμε.

 Ειδάλλως ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.  

Την Κυριακή 25 Γενάρη παίρνουμε θέση. Αποφασίζουμε αν είμαστε με τον αργό θάνατο ή με την ζωή.

Η ζωή είναι στο χέρι μας!

Μοιράσου το άρθρο!