Άρθρα - Γνώμες

25/09/2021 - 07:41

Κασμάδες στη Λέσβο δεν βλέπουν μέχρι το 2030....

Εργάτης σκάβει σε περιοχή της Λέσβου με κασμά. Έχει να συναντήσει μόνο χώμα αφράτο και κάθε ώρα σκάβει και ένα μέτρο. Πριν τελειώσει το 8ωρο του έχει σκάψει βαθύτερα και από τον τάφο του. Ο άλλος εργάτης σκάβει επίσης σε περιοχή της Λέσβου. Ο κασμάς χτυπάει διαρκώς πάνω στις πέτρες και το σκάψιμο δεν προχωράει. Ο εργάτης επιμένει και τελειώνει το 8ωρο σχεδόν λιπόθυμος και χωρίς αποτέλεσμα.


Η πολιτικής είδηση της εβδομάδας που πέρασε ήταν η επίσκεψη της κας Μπεάτε Γκμίντερ, Διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της ΕΕ για το Μεταναστευτικό DG HOME και Επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Κάποτε ένα τέτοιο πρόσωπο ίσως  να ήταν ανεπιθύμητο στη Λέσβο αλλά ας μην είμαστε αγενείς. Ο διάλογος πάντα είναι χρήσιμος.

Ο Περιφερειάρχης υποστήριξε το "όχι" στη νέα δομή με μια δημοσκόπηση (δημοσκόπηση που ουσιαστικά "κάηκε" για μικροπολιτικούς λόγους καθώς φορτώθηκε με ερωτήσεις για δημοφιλία προσώπων και με ιστορίες διαρροών). Πόσο σοβαρά υπόψη ένας ευρωπαίος αξιωματούχος θα λάβει μια δημοσκόπηση; Το αποτέλεσμα της κάθε δημοσκόπησης εξαρτάται όπως είναι γνωστό από τη δομή του ερωτηματολογίου. Εν κατακλείδι θα λέγαμε εδώ οι Κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν πολλές φορές υπόψη τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, θα λάβουν υπόψη την δημοσκόπηση του Μουτζούρη; Αν τύχει μάλιστα και έχει μάθει η κα Γκμίντερ και την ιστορία της δημοσκόπησης τότε μάλλον τα στοιχεία  (της δημοσκόπησης) θα είναι χαρτί προς ανακύκλωση...

Στη συνάντηση της κας Γκμίντερ με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης η αγωνία  ήταν πότε θα αρχίσει η νέα δομή στο νησί μας! Βέβαια εκεί το "εργαλείο προπαγάνδας" ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης. Μια απόφαση που πάρθηκε αφού πέρασε από 40 κύματα και με τρόπο οριακό που ακόμη αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι την αμφισβητούν. Σ' αυτή τη συνάντηση προβλήθηκε η "επιτυχία" ότι εφόσον γίνει η νέα δομή θα κλείσει η δομή του Καρά Τεπέ. Βέβαια τα έργα χιλιάδων ευρώ στον Καρά Τεπέ είναι καθημερινότητα.... στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ όπως την έχουν βαφτίσει.

Στην πορεία των συναντήσεων κάποιοι μπέρδεψαν το ύψος του φράχτη του Καρά Τεπέ αλλά αυτό ας το αφήσουμε...

Με αυτές τις δύο συναντήσεις και... με τους δύο εργάτες της πρώτης παραγράφου... το νησί μας πάει προς την καταστροφή. Και αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Δεν είναι προπαγάνδα. Δεν είναι πληρωμένη καταχώρηση. 

«Το επόμενο διάστημα, έως το 2030, θα έχουμε όξυνση όλων των πολεμικών συγκρούσεων και επεμβάσεων, νέες προσφυγικές ροές. Αυτή είναι η πρόβλεψη διεθνώς»  δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Βέβαια η δήλωσή του δεν έπαιξε σχεδόν πουθενά... Ανεξάρτητα από την ιδεολογική τοποθέτηση η δήλωση του κ. Κουτσούμπα που αναφέρεται στην εκτίμηση διεθνών αναλυτών ειναι η σκληρή αλήθεια και εξηγεί όσα θα συμβούν στο νησί μας.

Η Ε.Ε. έχει επιλέξει την Λέσβο ως τόπο διαμονής προσφύγων - μεταναστών.  Αυτή η σκληρή αλήθεια εξηγεί και όλα όσα έχουν σχεδιαστεί.  Η επιλογή της θέσης για τη νέα δομή στη Βάστρια είναι υψηλού ρίσκου. Το "ατύχημα" όπως έδειξαν οι τελευταίες φωτιές αν συμβεί μπορεί εύκολα να βγει εκτός ελέγχου. Παράλληλα εκτός από τη Βάστρια η μελλοντική εφεδρεία του Καρά Τεπέ θα είναι πάντα διαθέσιμη. 


Αλλά τώρα σιγά μην ασχοληθούμε έως το 2030... Ο καθένας με τον κασμά του ότι μπορέσει μέχρι τις επόμενες εκλογές...

Μοιράσου το άρθρο!