Άρθρα - Γνώμες

21/10/2019 - 06:47

Κατακαημένη Μυτιλήνη…

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης *

Κύτελης και Μουτζούρης εξελέγησαν Δήμαρχος Μυτιλήνης και Περιφερειάρχης αντίστοιχα μόλις τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας ως σημαία τους την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που τα δυο ψηφοδέλτια στηρίχτηκαν και από ακροδεξιούς ψηφοφόρους. Τέσσερις μήνες αργότερα ο θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακες, καθώς τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Περιφερειάρχης  σηκώνουν τα χέρια ψηλά για το μεταναστευτικό ζήτημα, μια και αν ήθελαν τότε θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν σε κινητοποιήσεις με απαίτηση την εδώ και τώρα κατάργηση του Κέντρου Μεταναστών από τη Λέσβο. 

Όμως ούτε αυτό δεν κάνουν, ενώ ο Σπύρος Γαληνός στον οποίο καταλόγιζαν ενδοτικότητα, τουλάχιστον είχε διοργανώσει και κάποιες κινητοποιήσεις για το μεταναστευτικό φτάνοντας μάλιστα μέχρι την Αθήνα σε συντονισμό με τους άλλους Δημάρχους του Βορείου Αιγαίου. Οι κύριοι Κύτελης και Μουτζούρης και μάλιστα με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία, δεν φαίνεται να έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν ούτε μέτρα αντιστάθμισης των συνεπειών και ανακούφισης των κατοίκων. Ούτε επιπλέον γιατρούς στο Βοστάνειο δεν μας δίνουν λόγω μεταναστευτικού και κατά τα άλλα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και ο Περιφερειάρχης κάνουν συσκέψεις για να δείξουν πως… κάτι κάνουν!

Όμως η κοινωνία δεν βρίσκεται εν υπνώσει, όπως ενδεχομένως κάποιοι εξ αυτών θα πιστεύουν. Η κοινωνία βλέπει και διερωτάται για εκείνους που έδωσε την ψήφο της, ποιοι στενοί συνεργάτες και σύμβουλοι της Αυτοδιοίκησης έχουν σχέση με το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα με εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες άμεσα ή έμμεσα. Άραγε να περιμένουμε απάντηση; Θα απαντήσουν ή μήπως θα ακολουθήσουν τον ασφαλή δρόμο… «η σιωπή είναι χρυσός»!

Όλως τυχαίως πάντως καθώς δεν τρώμε και κουτόχορτο, χάθηκαν κι όλοι αυτοί οι πατριώτες και άλλοι πατριδοκάπηλοι, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες του προσφυγικού, φτάνοντας μέχρι τον ιστό της σημαίας στο παλαιό Λιμεναρχείο, όπου «φυλούσαν σκοπιά», καθώς έλεγαν πως η σημαία μας απειλείται! Τώρα που οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει τις 14.000 στη Λέσβο, ο τόπος μας δεν έχει συνέπειες από το μεταναστευτικό; Τώρα η σημαία  (που δεν απειλήθηκε τότε φυσικά!) δεν απειλείται;

Πού χάθηκαν όλα αυτά τα παλικάρια που ήταν έτοιμα να πάρουν και τα όπλα στα χέρια τους – κάποιοι  μάλιστα κυκλοφορούσαν και με στολές παραλλαγής – για να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη; Εξαφανίστηκαν όλοι, ούτε οι Μαριανοί δεν μιλάνε, ούτε κανένας! Ενώ το μεταναστευτικό μέσα σε ελάχιστους μήνες διογκώθηκε και η κατάσταση έγινε πάλι εκρηκτική, εκείνοι που κάποτε διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους, τώρα σφυρίζουν αδιάφορα! Γιατί αυτό; Είναι άραγε που βάζουν πάνω από τον τόπο την τιμή του κόμματός τους ή μήπως βολεύτηκαν αυτοί ή οικογενειακά τους πρόσωπα μέσα στο μεταναστευτικό, τα λεφτά του οποίου είναι πολλά και σε κάθε περίπτωση φτάνουν και περισσεύουν ακόμα και για να εξαγοράζονται συνειδήσεις;

Η κοινωνία μας μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά της. Η κοινωνία της Λέσβου πρέπει επιτέλους να μάθει να μην είναι ευκολόπιστη γιατί αυτό είναι που μας έφαγε τόσα χρόνια ως τόπο και βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε.

Υστερόγραφο: Οπουδήποτε ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα διαπιστώνει πως με τον τρόπο που προβάλλεται από τα αθηναϊκά κανάλια το μεταναστευτικό στη Μόρια, η αίσθηση που δίνεται στους πολίτες των άλλων περιοχών είναι πως η Λέσβος βρίσκεται κατακλυσμένη από μετανάστες από άκρη σε άκρη, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει φυσικά, το πρόβλημα το αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Μόριας.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ποια θα είναι η κατρακύλα του τουρισμού μας τα επόμενα χρόνια όταν σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη μας θεωρούν προσφυγονήσι.

 

* Από την στήλη "ΑΠΟΨΗ" της εφημερίδας "Τα ΝΕΑ της Λέσβου"

Μοιράσου το άρθρο!