Άρθρα - Γνώμες

17/02/2020 - 11:06

Κίνδυνος από το πάγωμα της επίταξης...

Λίγα λεπτά μετά την είδηση για το πάγωμα της επίταξης που πρώτο μετέδωσε το Lesvosnews.net ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Νότης Μηταράκης σε ανάρτησή του αναφέρει:

"Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών."

Κάθε λέξη του Υπουργού έχει σημασία. Δεν παγώνει η σκέψη για δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά. Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης. Οπότε ο Υπουργός για μια εβδομάδα πετάει το "μπαλάκι" σε εμάς.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι θα συμφωνήσουμε ΟΛΟΙ μαζί να υποδείξουμε κάποιο νέο τόπο για τη δημιουργία της κλειστής δομής στη Λέσβο; Ασφαλώς και ΟΧΙ. Επομένως τι θα συμβεί όσο είναι "παγωμένες" οι διαδικασίες για τις κλειστές δομές;  Απολύτως ΤΙΠΟΤΑ! Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος του διχασμού αλλά ας μην είμαστε απαισιόδοξοι.

Από την άλλη θα έχει κερδίσει ένα μεγάλο επιχείρημα ο Υπουργός: σας έδωσα ξανά μια ευκαιρία να βρείτε χώρο και δεν μπορέσατε! Επομένως η επίταξη - η συνέχιση της επίταξης - είναι μονόδρομος.

Ελπίζουμε βέβαια αυτό να μην κάμψει τη δική μας αγωνιστικότητα αλλά θα έχει την αξία του για την εικόνα που θα βγάζουν πλέον τα νησιά μας στα αθηναϊκά ΜΜΕ: "Είμαστε εμείς οι αδιάλλακτοι που δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις , που δεν μπορούμε να βρούμε ούτε ένα χώρο να υποδείξουμε για τη δημιουργία κλειστής δομής."

Ο χρόνος - δυστυχώς - δεν είναι υπερ των νησιών μας. Ο χρόνος λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τα νησιά μας και είναι το όπλο της Κυβέρνησης να επιβάλει αποφάσεις καθώς δεν θέλει να την βρει το καλοκαίρι χωρίς κλειστές δομές.

Το πάγωμα θα είχε νόημα αν ο Υπουργός δεχόταν την αρχική πρόταση του Περιφερειάρχη για πάγωμα και έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση. Κάτι τέτοιο όπως αναφέραμε δεν έγινε αποδεκτό καθώς η απόφαση για νέες κλειστές δομές στα νησιά δεν αλλάζει.

Η επαγρύπνηση και ετοιμότητα δεν πρέπει να παγώσουν...

 

Μοιράσου το άρθρο!