Πολιτική

17/02/2020 - 08:53

"Παγώνει" η επίταξη χώρων για κλειστές δομές - Νέος κύκλος διαλόγου

Τελευταία εξέλιξη σήμερα το πρωί

Μπορεί ο επίσημος διάλογος της  Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την  Κυβέρνηση για το μεταναστευτικό να έχει σταματήσει όμως σήμερα υπήρξε μια θετική εξέλιξη.

Στην πρωινή εκπομπή τη ΕΡΤ βρέθηκαν στο στούντιο ο Περιφερειάρχης Βορείου  Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. 

Ο Υπουργός έκανε δεκτή την πρόταση του Περιφερειάρχη να παγώσει η επίταξη των εκτάσεων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για τη δημιουργία κλειστών δομών μεταναστών. Το αίτημα του Περιφερειάρχη έγινε δεκτό από τον Υπουργό.

Η επίταξη «μπαίνει στο ψυγείο» μέχρι την επόμενη εβδομάδα (γεγονός που σημαίνει ότι δεν προχωρούν οι εργασίες κτλ)

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «βάζουμε ένα μορατόριουμ στις επιτάξεις, ώστε να συζητήσουμε αυτή την εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή, και να καταλήξουμε σε μια λύση»,  συμπληρώνοντας πως δεσμεύεται ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές και δε θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.

Την Πέμπτη 20/02/2020  ο Περιφερειάρχης θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και θα έχει συνάντηση με τους Δημάρχους του Βορείου Αιγαίου.

Την Παρασκευή 21/02/2020  ο Υπουργός Μετανάστευσης θα περιμένει τις νέες προτάσεις από τον Περιφερειάρχη. 

Αξίζει να τονιστεί όμως ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης επιμένει στο να υποδείξουν οι κάτοικοι των νησιών νέους χώρους για κλειστές δομές. Ο Υπουργός για άλλη μια φορά δεσμεύτηκε ότι σε κάθε νησί θα υπάρχει μόνο μια δομή.  

Θετική είναι και η δέσμευση του Υπουργού ότι στους χώρους των δομών που θα κλείσουν (Μόρια, Καρά Τεπέ, ΒΙΑΛ,) θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις.

 

 up date

Λίγο αργότερα  ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6 FM και τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά. Είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση του. Έδωσα μια εβδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή αυτών των χώρων στα νησιά».

Ο κ. Μηταράκης προέβη σε σχετική ανάρτηση για το «πάγωμα» των επιτάξεων μέσω των προσωπικών του μέσων κοινωνικής δικτύωσης: «Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών».

 

up date 2

"Ελπίζουμε ότι ο χρόνος αυτός θα βοηθήσει την Κυβέρνηση να αντιληφθεί την πραγματικότητα και την βούληση των νησιωτών ώστε στο σχέδιό της προτεραιότητα να είναι η άμεση και πλήρη αποσυμφόρηση" τονίζει ο κ. Μουτζούρης.

Μοιράσου το άρθρο!