Άρθρα - Γνώμες

10/05/2021 - 09:05

Κύλησε ο Κύτελης και βρήκε τον Μηταράκη

Γράφει ο Ορέστης Μεταξάς

Είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο ο κύριος Μηταράκης συνεχίζει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά, με ανακρίβειες, ψέματα, μισές αλήθειες, το προσφυγικό –μεταναστευτικό ζήτημα στη Λέσβο. Αφού μας είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει αποσυμφορηθεί η Λέσβος και θα έχουν απεγκλωβιστεί  οι πρόσφυγες-μετανάστες, το Πάσχα πέρασε και το νέο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ (Μαυροβούνι), εξακολουθεί να είναι γεμάτο χωρίς οποιαδήποτε τάση αποσυμφόρησης. Πάντα τα χρονικά όρια για την αποσυμφόρηση αφορούν κάποια επόμενα Χριστούγεννα και κάποιο επόμενο Πάσχα. Και ποτέ δεν γίνεται. Το κάνει αυτό συνειδητά ο κύριος Μηταράκης, προκειμένου να μην αδειάσει ο νέος Καρά Τεπές. Διότι φοβάται  ότι τότε θα του πούμε: “αφού άδειασε ο Καρά Τεπές τι το θες το νέο ΚΥΤ στη Βάστρια;” Θέλει να κρατά τη Λέσβο σε μια συνεχή ομηρία, θεωρώντας ότι μ’αυτόν τον τρόπο θα επιβάλει την δημιουργία της νέας δομής στη Βάστρια, που είναι μια ξεκάθαρη επιλογή της κυρίαρχης ομάδας των συντηρητικών κομμάτων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Καθιστώντας έτσι το νησί μας μόνιμο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων-μεταναστών.

Κι από κοντά ο κύριος Κύτελης, που βάζοντας την υπογραφή του αυτός και η δημοτική του παράταξη στην απόφαση να δεχτεί ο Δήμος Μυτιλήνης την δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ στη Βάστρια, ουσιαστικά υπονομεύουν και προδίδουν τον αγώνα της πλειοψηφίας του Λεσβιακού λαού, που έχει αποφασίσει να μην δεχτεί τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής στη Λέσβο. Διότι με ΕΝΟΤΗΤΑ, αγώνα, επιμονή και αποφασιστικότητα μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε η Λέσβος να έχει ένα μικρό ανθρώπινο ΚΥΤ καταγραφής προσφύγων –μεταναστών (π.χ η δομή του δημοτικού Κατά Τεπε που έκλεισε), που θα είναι ανάλογο με τον μικρό πληθυσμό της. Το νέο κέντρο στη Βάστρια από τη στιγμή που θα γίνει δε ξεγίνεται και από τη στιγμή που θα γίνει, θα ξεχειλώνει προκειμένου να χωράνε όσοι πρόσφυγες έρχονται. Λίγοι, πολλοί ή παρά πολλοί. Κι ο κύριος Κύτελης για τους δικούς του λόγους κι όχι για το συμφέρον της Λέσβου, βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μια απόφαση που θα δεσμεύσει τη Λέσβο και θα καθορίσει το μέλλον της για χρόνια ή και για δεκαετίες.

Και βέβαια όπου υπάρχει η φάκα, υπάρχει και το τυράκι. Υποσχέσεις δίνονται για εγκατάσταση πανεπιστημιακών σχολών και δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών στη Μόρια! Αν είναι δυνατόν.

Με το νέο σύστημα εισαγωγής  στα Πανεπιστήμια με τις κατώτατες βάσεις που θέσπισε το υπουργείο παιδείας, αναμένεται να μειωθούν δραματικά οι εισακτέοι. Αυτό μας κάνει να προβληματιζόμαστε  για την συνέχιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τουλάχιστον ως προς το μέγεθος και τον αριθμό των σχολών του. Την ίδια στιγμή οι κύριοι Μηταράκης και Κύτελης υπόσχονται εγκατάσταση Πανεπιστημιακών σχολών στη Μόρια. Θα μπορούσαν να υποσχεθούν πανεπιστημιακές σχολές και στον Αφάλωνα και στην Παναγιούδα. Μετά από λίγο επειδή κατέρρευσε μέσα στη γελοιοτητα το αφήγημα της πανεπιστημιακής σχολής στην Μόρια αντικαταστάθηκε με την δημιουργία γαλακτοκομικης σχολής.

Αλήθεια ποιόν κοροϊδεύουν;  Σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται; Η αλήθεια είναι ότι έκλεισαν χωρίς λόγο και αιτία, με καθαρά απάνθρωπα κριτήρια, μια πρότυπη ανθρώπινη δομή, τον δημοτικό Καρά Τεπέ. Τώρα μεθοδεύουν να κάνουν τη Λέσβο μόνιμο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Για να το πετύχουν και να κάμψουν την αντίδραση του κόσμου, υπόσχονται πολλά και διάφορα. Θα κάνουν τη Μόρια, Κέιμπριτζ και Οξφόρδη.

Η αξιοπιστία  τους είναι ανύπαρκτη. Τα λόγια τους, λόγια του αέρα. Κανένας δεν πιστεύει τις παραπειστικές υποσχέσεις τους.

Ας’τους να λένε…

 

Μοιράσου το άρθρο!