Άρθρα - Γνώμες

28/09/2015 - 20:08

Λέσβος: Είμαστε εδώ, ζωντανοί στη σκηνή

Κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο αναπτύχθηκε ένα τεράστιο, πολύμορφο, συγκινητικό κίνημα αλληλεγγύης. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μικρές και μεγάλες συλλογικότητες, χιλιάδες μεμονωμένοι πολίτες, έχουν εξαντλήσει όλες τις δυνάμεις τους για να συμπαρασταθούν, να συνδράμουν, να βοηθήσουν. Οι δράσεις τους επικροτούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία πολιτών. Έχουν καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανεπάρκειες των κυβερνητικών πολιτικών, που εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά την προσπάθεια του δήμου Λέσβου, των αστυνομικών και λιμενικών αρχών και άλλων δημόσιων λειτουργών. Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά της τοπικής κοινωνίας.

 
Η σκοτεινή πλευρά είναι η εκμετάλλευση της υπαρκτής αναστάτωσης από «επιφανείς» τοπικούς παράγοντες. Η απομύζηση των προσφύγων από λογής λογής απατεώνες και μαυραγορίτες, λίγους ανάμεσα στους πολλούς και έντιμους πολίτες, αλλά αρκετούς για να πληγώνουν τη δημόσια εικόνα του τόπου μας. Δεν έλειψαν και τα δημοσιεύματα, τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ κτλ που καλλιέργησαν, ηθελημένα ή άθελα, ένα ιδιότυπο πανικό.
 
Δεν κέρδισε, έχασε δραματικά ψήφους η ΝΔ από την ωμή αντιπροσφυγική προπαγάνδα. Δεν συνεισέφερε, απέβαλε ψήφους ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Συμπαράταξης, με την εμπαθή υπεράσπιση των μαυραγοριτών. Δεν εισέπραξαν, έχασαν ψήφους οι εισηγητές της «καλύτερης» φύλαξης (αλήθεια πώς;)  των θαλασσίων συνόρων. Όλοι τους μαζί, αύξησαν θεαματικά τις φιλοφασιστικές ψήφους, ενίσχυσαν τους θιασώτες της καταβύθισης των προσφυγικών βαρκών. Δυστυχώς μετράμε σε χιλιάδες  πλέον τους ανοιχτούς υποστηρικτές μιας χιτλερικού τύπου κτηνωδίας. Εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα στο νομό, αλλά με απώλειες και αυτός, βεβαίως λόγω της προηγηθείσας αποχώρησης μελών, αλλά και από κάποιους που δεν άντεξαν την πίεση του προσφυγικού προβλήματος. Είναι τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπήρξε ο μοναδικός στόχος της αντιπροσφυγικής προπαγάνδας.
 
Παρόλα αυτά η κοινωνία της Λέσβου παραμένει όρθια. Άντεξε και θα συνεχίσει να αντέχει, θα αντιπαλέψει αποφασιστικά το ρατσισμό. Θα προσπεράσει τους υποκριτές, τους υπονομευτές των ανθρωπίνων αξιών. Θα κάνει ακόμα πιο περήφανο τον τόπο και την Ελλάδα. Αλλά δεν πρόκειται να συγχωρήσει πλέον παραλείψεις, εμπλοκές, ολιγωρίες. Δεν πρόκειται να ανεχθεί το θέαμα γυναικόπαιδων στη βροχή, το κρύο, την πείνα, την παρουσία μέσα στους δρόμους, τα πάρκα και το λιμάνι.
 
Τώρα, μετά τις εκλογές, είναι η ώρα της κυβέρνησης. Με την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το προσφυγικό και με την εξάντληση του θεσμικού οπλοστασίου καλείται, άμεσα, εδώ και τώρα, να συντρίψει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που ζήσαμε. Να ενισχύσει αποφασιστικά το δήμο, τους μηχανισμούς καταγραφής, τις αστυνομικές-λιμενικές αρχές. Να απομακρύνει δίχως δισταγμούς «παράγοντες» που υπονόμευσαν την ορθολογική διαχείριση της κρίσης και να πατάξει κάθε κρούσμα οικονομικής εκμετάλλευσης των προσφύγων. 
 
«Είμαστε εδώ, ζωντανοί, στη σκηνή. Αν μας αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα».
 
Γιώργος Πάλλης,
 
βουλευτής Ν. Λέσβου ΣΥΡΙΖΑ
 
από την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ 
 
φωτογραφία  Πέτρος Τσακμάκης

Μοιράσου το άρθρο!