Άρθρα - Γνώμες

10/09/2018 - 06:40

Λέσβος: Κυβέρνηση, εισαγγελείς, αστυνομία οφείλουν να σταματήσουν την ακροδεξιά βία

Δεν θα περά - δεν θα περάσει ο φα-σι-σμός!
Γράφει ο Α Ν Τ Ι Λ Ο Γ Ο Σ

Έχουν γίνει πολλά τους τελευταίους μήνες στο νησί μας. Βαριά κι ασήκωτα.
Από την ντροπιαστική νύχτα της 22ας Απριλίου, στην πλατεία Σαπφούς, την καταστροφή του μνημείου για τους πνιγμένους πρόσφυγες στην Θερμή, την επίθεση στους δημοσιογράφους Στρατή Μπαλασκα,  Ανθή Παζιάνου, Μυρσίνη Τζινελλη, Αναστασία Σπυριδακη.


Τελευταίο, ο γελοίος προπηλακισμός σε κοριτσάκι στην Γέρα. Φορούσε μαντίλι στο κεφάλι και βρισκόταν στον περίβολο μιάς εκκλησίας. Κάποιοι άνανδροι, νταήδες, θεώρησαν ότι ήταν πρόσφυγας και του επιτέθηκαν γιά να το διώξουν.
Πράξη  Χριστιανικής ηθικής, ή αλλιώς δεν ντρεποσαστε υποκριτές;


Υπέστησαν, βέβαια, τον απόλυτο  εξευτελισμό όταν διαπίστωσαν το λάθος τους και ζήτησαν συγνώμη. Η πρόθεση όμως μένει.  Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Έχουν αποθρασυνθεί.  Εκμεταλλεύονται το τεράστιο και άλυτο πρόβλημα του προσφυγικού,


με το άδηλο  μέλλον και προκαλούν. Διασπείρουν ψεύδη, ανυπόστατες πληροφορίες , παρανοϊκές  φήμες, δημιουργώντας σύγχυση και ανασφάλεια. Ειδικά σε τμήματα του πληθυσμού ευάλωτα στα γελοία επιχειρήματά τους. Τα κόμματα που ευελπιστούν να κυβερνήσουν, τους κλείνουν το μάτι καβαλώντας το κύμα της ακροδεξιάς που σαρώνει την Ευρώπη. Πολιτικοί και πολιτικάντιδες, δεν έχουν ηθικές αναστολές να συνδιαλαγούν με την ακροδεξιά, τον νεοναζισμό και τον φασισμό ελπίζοντας σε λίγα ψηφαλάκια.


Όμως, η Ελλάδα, η Λέσβος, δεν είναι Ουγγαρία, ούτε  Κροατία, ούτε Σλοβακία. Το κοινωνικό υποσυνείδητο γνωρίζει. Οι νέες γενιές γνωρίζουν. Η κοινωνία γνωρίζει:
Ο φασισμός όσο και να φτιασιδωθεί παραμένει μια μηχανή θανάτου.


Η γελοία του θεωρία περί ανώτερης ράτσας και υπεροχής κάποιων φυλών, βρίσκει έδαφος στους φουκαράδες των 500 ευρώ, περνώντας τους το μήνυμα ότι για τη μίζερη ζωή τους, φταίει η κατώτερη ράτσα των Πακιστανών, των Αφγανών,  των Αλγερινών και όχι η ράτσα των Ζημενσάκηδων, Νοβάρτηδων,  Κεελπνόδων,  Βατοπεδινών,  και των κάθε λογής πολιτικών και επιχειρηματιών, που ενώ συνέβαλαν καθοριστικά στην κατάντια της χώρας,  τώρα σκούζουν.
Η  οικονομική κρίση που σάρωσε την Ελλάδα σε συνδιασμό με το προσφυγικό, δεν έκανε τους Έλληνες ακροδεξιούς φασίστες. Μια δημοκρατική ανοιχτή κοινωνία, δεν ανέχεται τους υπονομευτές της, που προσπαθούν να την καταργήσουν, προωθώντας  τη βία, την μισαλλοδοξία, το φόβο και εντέλει τον εκφασισμό.


Η  μήνυση που υπέβαλε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός και η αναφορά της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίας Γιαννακάκη, προς την Εισαγγελία Πρωτοδικώνν Μυτιλήνης εναντίον όσων προσπαθούν να διχάσουν τη Λεσβιακή κοινωνία με φημες και ανυπόστατες  πληροφορίες, κάνοντας άγρια προπαγάνδα, είναι μιά καλή αρχή.
Κυβέρνηση, εισαγγελείς, αστυνομία οφείλουν  να σταματήσουν την ακροδεξιά βία.


Απαραίτητη προϋπόθεση: οι κάτοικοι της Μόριας, της Θερμής και των γύρω περιοχών που ζουν  στην ανασφάλεια και υφίστανται μία ήπια εγκληματικότητα να ξανιώσουν ασφαλείς, να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους. Η μη υλοποίηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης ρίχνει νερό στον μύλο.


Αλήθεια τι γίνεται με την εισαγγελική ερευνα για τα γεγονότα της 22ας Απριλίου;

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!