Άρθρα - Γνώμες

26/04/2019 - 09:52

Μερικές σκέψεις για το φαινόμενο των «ανεξάρτητων»

Γράφει η Νίκη Τσιριγώτη / υποψήφια Δήμαρχος Μυτιλήνης

Οδεύοντας προς τις εκλογές του Μάη θα ήταν κάτι παραπάνω από περίεργο εάν δεν είχαν εμφανιστεί και πάλι οι γνωστές κορώνες ανεξαρτησίας από πλείστες όσες παρατάξεις και συνδυασμούς. Και πράγματι το φαινόμενο τούτο δεν είναι νέο, δεν είναι σημερινό, αλλά είναι προχτεσινό, μπαγιάτικο και έχει φαγωθεί με το κουτάλι.
Επιδέχεται πολλές ερμηνείες και αναλύσεις. Άλλοι έτρεξαν να πάρουν το χρίσμα και να γίνουν οι εκλεκτοί των κομμάτων στα οποία ανήκουν, δεν το κατάφεραν και έπιασαν το βιολί του ανεξάρτητου υποψηφίου. Και μη μας πείτε ότι δεν ανήκουν σε κόμματα γιατί η Μυτιλήν’ μας είναι μεν «τρανό» αλλά είναι και ταυτόχρονα τόσο «μικρό χωριό» ώστε γνωριζόμαστε λίγο πολύ μεταξύ μας. Άλλοι πάλι μάλλον ντρέπονται για την κομματική τους ταυτότητα που τους φορτώνει αδιαμφισβήτητα τις ευθύνες των κομμάτων τους διαχρονικά στην αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στα δικαιώματά μας και προτίμησαν να την αφήσουν για λίγο σπίτι μέχρι τις εκλογές μπας και ξεγελάσουν κανέναν ψηφοφόρο και να την ξαναπιάσουν μετά τις εκλογές.


Ο λεσβιακός λαός, όμως, και μνήμη έχει και εμπειρία. Όσο κι αν πασχίζουν να τον πείσουν ότι πρέπει να ψηφίσει πρόσωπα και όχι κόμματα, γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιοι είναι που τα λένε αυτά και που ανήκουν, τι έκαναν και τι δεν έκαναν μέχρι σήμερα, αλλά και τι θα κάνουν ή δεν θα κάνουν την επόμενη μέρα των εκλογών. Γνωρίζει ότι πίσω από τα πρόσωπα και τα ψεύτικα χαμόγελα υπάρχουν ιδέες, απόψεις, χρώματα, δεσμεύσεις και πολιτικές τοποθετήσεις. Έχει μπουχτίσει από «ανεξάρτητους» που δεν λένε ούτε κιχ για τα αίτια της σημερινής κατάστασης που βιώνουμε.


Το βασικό κριτήριο της ανεξαρτησίας του κάθε υποψήφιου όμως δεν είναι το τι δηλώνει ο ίδιος, αλλά το κατά πόσο στην πράξη είναι ανεξάρτητος από την πολιτική της λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, την πολιτική του πολέμου και της προσφυγιάς, την πολιτική που θέλει την τοπική διοίκηση σκυλάκι των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων και της ΕΕ, την πολιτική που στηρίζει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Μανδύες ανεξαρτησίας και κουκούλες δεν φορέσαμε ποτέ στα 100 χρόνια ιστορίας του Κόμματός μας. Για να μπορεί ο λαός να μας αναγνωρίζει και να μας κοιτά στα μάτια όπως μπορούμε να τον κοιτάμε και εμείς. Έχουμε συνέχεια και συνέπεια. Έτσι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μια καλύτερη ζωή. Δεν ψάχνουμε για διαφορές ανάμεσα στους εκλεκτούς των κομμάτων και τους δήθεν ανεξάρτητους με τα «ιλουστρασιόν» πανομοιότυπα φυλλάδιά τους. Σε αυτές τις εκλογές κάνουμε την πραγματική διαφορά. Δίνουμε δύναμη στη δύναμή μας. Δυναμώνουμε τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παντού.


Γιατί οι κομμουνιστές δήμαρχοι και οι συνεργαζόμενοι μαζί τους δεν υπόσχονται δηλώνοντας «ανεξάρτητοι», αλλά κυριολεκτικά εξαρτιόνται και δεσμεύονται για την ανάπτυξη της πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τη λαϊκή οικογένεια και τη νεολαία.


Μυτιλήνη 26 Απριλίου 2019
Νίκη Τσιριγώτη
Υποψήφια Δήμαρχος Μυτιλήνης με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Μοιράσου το άρθρο!