Άρθρα - Γνώμες

27/05/2020 - 06:53

Μικρή η πιάτσα στη Μυτιλήνη... γνωριζόμαστε!

Πριν από μερικά χρόνια ένας δυναμικός επιχειρηματίας από τη Βόρεια Ελλάδα αναζητούσε συνεργάτη στη Μυτιλήνη για μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που μεταξύ άλλων αφορούσε και τον τομέα του ελαιολάδου. 

Ο επιχειρηματίας είχε τρεις προτάσεις συνεργασίας.  Δεν ακολούθησε όμως την κλασική μέθοδο για να επιλέξει συνεργάτη.  Δεν μπήκε στη διαδικασία να ζητήσει οικονομικά στοιχεία από τους υποψηφίους  συνεργάτες – επιχειρηματίες.  Επέλεξε μια άλλη μέθοδο που μάλλον βρίσκει εφαρμογή στις μικρές κοινωνίες.  Η μέθοδος που εφάρμοσε ήταν απλή: ζήτησε τη βοήθεια του κοινού.

Ένα ανοιξιάτικο πρωινό  λοιπόν στήθηκε στην Ερμού Μυτιλήνης και διαθέτοντας και το επικοινωνιακό χάρισμα άρχισε να ρωτάει τυχαία τους περαστικούς (με έξυπνο τρόπο βέβαια)  τι γνώμη έχετε για τον  Α επιχειρηματία , για τον Β, για τον Γ.  Αυτό που πραγματικά ήταν συγκλονιστικό ήταν η ομοφωνία όλων σχεδόν των απόψεων.  Μέσα σε λίγη ώρα ο επιχειρηματίας από τη Βόρεια Ελλάδα είχε καταλάβει  ποιος είναι αξιόπιστος και ποιος όχι. Είχε καταλάβει ποιος πουλάει «αέρα», είχε καταλάβει ποιος έχει τάση στις οικονομικές ατασθαλίες.

Ο επιχειρηματίας κατέληξε σε επιλογή συνεργάτη με βάση τη δική του σφυγμομέτρηση. Δυστυχώς αυτή η συνεργασία δεν ολοκληρώθηκε καθώς προέκυψαν μια σειρά από απρόβλεπτους  παράγοντες. Πάντως ο επιχειρηματίας μέχρι τώρα λέει ότι είχε κάνει την ιδανική επιλογή.

Μικρή λοιπόν η πιάτσα της Μυτιλήνης. Όλοι γνωριζόμαστε.  Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη προσπάθεια να μάθεις «τι καπνό φουμάρει» κάποιο άτομο, να μάθεις για τη διαδρομή του.

Και όταν η πιάτσα είναι μικρή δεν μπορείς και να κοροϊδέψεις πολύ κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Μπορεί βέβαια να έχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα την ψευδαίσθηση ότι δεν ξέρει ο κόσμος τι είσαι... (αυτό έχει να κάνει με την αυτογνωσία του καθένα)

Αυτά βέβαια ισχύουν για όλους του χώρους. Από τον επιχειρηματικό χώρο μέχρι την πολιτική.

Το ήθος και το ύψος του καθένα και ο τρόπος που έχει επιλέξει να πορευτεί σ’ αυτό το σύντομο πέρασμα από τη ζωή δείχνει και το χαρακτήρα του ατόμου. Γιατί όπως και να το κάνουμε είναι άλλο να ξυπνάς το πρωί και να χαρίζεις  χαμόγελα και να παίρνεις αγάπη και άλλο είναι να ξυπνάς πρωί και να αναζητάς με τι θα δηλητηριάσεις την ψυχή σου και το στόμα  σου.

 

φωτογραφία Βασίλης Ραϊστέλλης

Μοιράσου το άρθρο!