Το μήνυμα της μπουλντόζας για τη Μυτιλήνη
Η εμφάνιση μπουλντόζας στην Λαγκάδα δεν σηματοδοτεί απλώς την έναρξη ενός ακόμα έργου. Κι ας πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά έργα το οποίο επί χρόνια παλεύουν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές να το εκτελέσουν. Σηματοδοτεί κυρίως την βούληση και την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής Στρατή Κύτελη ν΄ αλλάξει την πόλη της Μυτιλήνης. Και μάλιστα σε μια περίοδο που αναμένονται να πέσουν και κάποια επιπλέον εκατομμύρια στο νησί μας, κάτι για το μεταναστευτικό, κάτι για την πανδημία.
Η παρούσα δημοτική αρχή απέφυγε την παγίδα να ξιφουλκεί με την προηγούμενη. Έστω κι αν κάποια στελέχη της προηγούμενης συνεχίζουν να δημιουργούν προκλητικές ενίοτε καταστάσεις από τα social media μέχρι και σε … κηδείες! Η νέα Δημοτική Αρχή έβαλε κάτω το δικό της πρόγραμμα, πήρε τη λίστα με τα ανεκτέλεστα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δεν εγκλωβίστηκε στην μέχρι πρότινος μεταναστευτική λογική και ο νεοεκλεγείς με το 48% στον Α΄ Γύρο Δήμαρχος, δεν επεδίωξε να γίνει Υπουργός Εξωτερικών. Προτίμησε να παραμείνει Δήμαρχος….
Μετά το σοκ της διάσπασης, οι υπηρεσίες άρχισαν να τρέχουν την υλοποίηση των έργων. Η πεζοδρόμηση στα Τσαμάκια σχεδιάστηκε από την προηγούμενη. Το υλοποιεί όμως η παρούσα. Η βελτίωση των πεζοδρομίων στην Σουράδα επίσης το υλοποιεί η παρούσα. Το Πάρκο Αγ. Ειρήνης με τον εκπληκτικό προϋπολογισμό των 480.000 ευρώ δεν μπόρεσε η προηγούμενη να το παραδώσει στους δημότες. Το παραδίδει όμως η παρούσα αφού ξεπέρασε τεχνικά και οικονομικά προβλήματα. Όπως βέβαια και το Κολυμβητήριο στα Θέρμα που οι εργασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά.
Και υπάρχουν ακόμα μια σειρά έργων που είτε είναι στα χαρτιά, είτε ξεκίνησαν αλλά για διαφόρους λόγους σταμάτησαν. Η παρούσα Δημοτική Αρχή χωρίς ανασφάλειες πήρε τα έργα και τα προχωρεί. Με το μεγάλο έργο της Λαγκάδας που δεν μπόρεσε να το ξεκινήσει η προηγούμενη, το ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή του Στρατή Κύτελη. Ναι θα υποστεί κόστος αλλά θα το κάνει γιατί πρέπει να γίνει. Και είναι στο χέρι της Δημοτικής Αρχής να σταθεί στο πλάι στων ανθρώπων που θα πληγούν. Αλλά και να εξηγήσει στους δημότες την αναγκαιότητα του έργου. Διότι η λογική «ρίχνω τσιμέντο που φαίνεται» παραμελώντας τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην υποδομή μιας πόλης λόγω πολιτικού κόστους, μας έχουν οδηγήσει σε πόλεις εκτρώματα. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας εμφυσήσει με ένα διαφορετικό πνεύμα δημιουργίας και ανάπλασης της πόλης. Παράλληλα όμως η παρούσα Δημοτική Αρχή υλοποιεί το προεκλογικό της πρόγραμμα για την Μυτιλήνη μας. Αρχές Μαρτίου η Δημοτική Αρχή παρουσίασε το δικό της σχέδιο για την πόλη. Με παρεμβάσεις στην πλατεία Σαπφούς, στην Παραλία του Λιμανιού, στην Επάνω Σκάλα, στον Άγιο Ευδόκιμο και που τα σχέδια αυτά έχουν ήδη προχωρήσει και βρίσκονται στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής προς αξιολόγηση και έγκριση. Παράλληλα σχεδιάζετε μια νέα δέσμη έργων (Κλειστό Γυμναστήριο, αξιοποίηση Παλαιού Κολυμβητηρίου, αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων κλπ) που θα σηματοδοτήσουν το μέλλον της πόλης. Ειδικά όταν ξεκινήσει και ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο του βιολογικού της Νότιας Πόλης αλλά και η Νότια Παράκαμψη, ένα χρόνιο και αναγκαίο αίτημα για την ανακούφιση του κέντρου της Μυτιλήνης. Επίσης ισχύει η προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου για απόδοση του Καρά Τεπέ στην τοπική κοινωνία και ειδικά στην νεολαία. Ακόμα και οι ενστάσεις για το πάρκινγκ του λιμανιού ή για τη τιμή εισόδου στα Τσαμάκια, είναι θέματα που μπορούν να συζητηθούν και να επαναξιολογηθούνε. Κι αυτό είναι το ζητούμενο. Δημοτική Αρχή και υπόλοιπες παρατάξεις να «μονομαχούν» για την μορφή και το μέλλον της πόλης. Το μετριοπαθές ύφος του Δημάρχου, που λανθασμένα εκλαμβάνετε ως αδυναμία από κάποιους, μπορεί να οδηγήσουν την τοπική μας κοινωνία σε μια διαρκή ζύμωση για την ίδια μας την πόλη.
Γιατί τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Μυτιλήνη μας. Εάν στην προηγούμενη θητεία η βασική ατζέντα ήταν το μεταναστευτικό γιατί στην παρούσα να μην είναι το μέλλον της πόλης μας; Και σε τελευταία ανάλυση δεν θα πρέπει να μας απασχολεί το πολιτικό μέλλον του Στρατή Κύτελη. Αυτό θα κριθεί στις εκλογές του 2023. Όμως το μέλλον της πόλης μας κρίνεται σήμερα. Αξίζει ν΄ αφήσουμε να χαθεί κι αυτή η ευκαιρία;
Σ.