Άρθρα - Γνώμες

04/09/2020 - 08:29

Μόρια: Με κοτετσόσυρμα δεν καταπολεμάς τον κορονοϊό

Χτες ο Μητσοτάκης και ο Μηταράκης έπιασαν τον πρώτο αριθμό του τζόκερ: Εμφανίστηκε κορονοϊός στην Μόρια.
Να λοιπόν η ευκαιρία που έψαχναν και επιζητούσαν: Επιτέλους αυτό που δεν κατόρθωσαν με τα ΜΑΤ, θα μπορέσουν να το επιβάλουν στη Λέσβο λόγω κορονοϊού. Το κλειστό κέντρο. Σε μία νύχτα υπογράφηκε η σύμβαση έργου αναμόρφωσης της Μόριας, προϋπολογισμού 854.000 ευρώ από την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ».

Η γραφειοκρατία απλώνει τα πλοκάμια της μόνο όταν  είναι να προσλάβουν υγειονομικούς για να στελεχωθούν οι δομές υγείας στον καταυλισμό, όταν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων στο ΚΥΤ. Όταν είναι να υπογραφεί σύμβαση με μεγάλη κατασκευαστική, τότε ο δρόμος είναι ανοιχτός. Υποχρεώσεις είναι αυτές…

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι λεφτά υπάρχουν. Αλλά υπάρχουν όχι για τους εργαζόμενους, ή τους πρόσφυγες, ή τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, αλλά μόνο για συγκεκριμένες κατασκευαστικές εταιρίες. Και για τις φαρδιές τσέπες…

Έτσι λοιπόν και για το καλό του τόπου μας και των κατοίκων του, σε μια νύχτα ξεπεράστηκαν  γραφειοκρατίες και διάφορα τυπικά εμπόδια και 854.000 ευρώ θα γίνουν συρματόπλεγμα.

Με το συρματόπλεγμα όμως δεν προστατεύεται κανείς από τον ιό. Οι υγειονομικές παρεμβάσεις προστατεύουν απ΄τον ιό. Και τέτοιες δεν υπήρξαν. Αν τα χρήματα αντί για την «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ», είχαν κατευθυνθεί σε συντονισμένες υγειονομικές δράσεις, τότε τα πράγματα θα ήταν  πολύ  καλύτερα.

Ο ιός κυκλοφορούσε κι όλοι εύχονταν να μην φτάσει στον καταυλισμό. Δεν έκαναν ουσιαστικά το παραμικρό για να το αποτρέψουν. Από τον Μάιο έως τώρα πλήρης αδιαφορία. Οι ίδιες άθλιες υγειονομικά συνθήκες. Η Μόρια  στον αυτόματο πιλότο. Προτίμησαν να πάνε για διακοπές με τον Τομ Χανκς  στην Αντίπαρο παρά να ασχοληθούν με την Μόρια. Ο Τομ είναι πιο in από την Μόρια και τους κατοίκους της.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να θεωρεί ότι απευθύνεται σε ανθρώπους ιδιαίτερα μειωμένης ευφυΐας. Υποτιμά τη νοημοσύνη του λεσβιακού λαού και για μία ακόμη φορά θέλει να εκμεταλλευτεί την αγωνία του και τα αδιέξοδά του, για να περάσει ύπουλα τις αποφάσεις της. Παρά τη ρητή θέληση των κατοίκων, παρά τις υποσχέσεις. Η εμμονική μανία τους είναι πως θα κάνουν το κλειστό κέντρο. Αυτό τους νοιάζει, αυτό  προσπαθούν να επιβάλουν με κάθε τρόπο. Η προστασία από τον κορονοϊό είναι δευτερεύον. Αδιαφορούν γι αυτό.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βοηθά αλλά ηθελημένα επιδεινώνει την κατάσταση. Υπάρχουν πρόσφυγες που ενώ μπορούν, δεν φεύγουν από τη Μόρια, γιατί δεν έχουν πού να πάνε. Υπάρχουν άνθρωποι που  επιστρέφουν στο νησί για ένα πιάτο φαί. Τέτοια περίπτωση ήταν κι ο Σομαλός πρόσφυγας που ασθένησε. Δεν υπάρχει μέριμνα για όσους τελικά καταφέρνουν να πάρουν άσυλο, καθώς τα προγράμματα ένταξης είναι για λίγους και με πλήθος προϋποθέσεων. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς. Η Ελλάδα έχει πάρει χρήματα από την ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού κι  όχι για κοτετσόσυρμα…

Στα κλειστά κέντρα που ονειρεύεται ο υποχθόνιος, διπρόσωπος  Μηταράκης, θα στοιβαχτούν και θα ξεχαστούν χιλιάδες ψυχές. Το έργο το έχουμε ξαναδεί στην Παγανή και την Αμυγδαλέζα. Σιγά-σιγά στοιβάχτηκαν και κρατήθηκαν παράνομα και επ’αόριστον «λόγω φόρτου εργασίας», πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από τη δυναμικότητα του χώρου, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση και την απελπισία.

Το κλειστό κέντρο θα είναι μία πληγή για το νησί. Μία τεράστια φυλακή. Ένα σύγχρονο Νταχάου που θα ατιμάζει τον τόπο μας και τους κατοίκους του.

Αυτή η καταστροφική κυβέρνηση προσπαθεί με σύμμαχο τον κορονοϊό, να επιβάλει τις απάνθρωπες εμμονές της.

Δεν πρόκειται να το δεχτούμε…

 

από την ιστοσελίδα https://mplokia.gr/

 

--

Διαβάστε : 

Ο Μηταράκης ψάχνει να νοικιάσει χωράφια για την επέκταση της Μόριας

 

Μοιράσου το άρθρο!