Άρθρα - Γνώμες

03/03/2019 - 16:28

Μυτιλήνη: ας μην αφήσουμε τον σταυρό να μας διχάσει...

yle="text-align: justify;">Πρώτο θέμα για άλλη μια φορά το νησί μας σε όλα τα ΜΜΕ. Πρώτο θέμα με μια είδηση που σίγουρα δεν αποτελεί διαφήμιση για τη Λέσβο. Οι συλλήψεις δεκάδων ατόμων που τοποθέτησαν γιγαντιαίο σταυρό στη θέση Απελή προκαλούν πολλές συζητήσεις.

Όσοι δεν ζουν μόνο στον μικρόκοσμο της Μυτιλήνης και μπορούν να δουν την εικόνα που βγάζει το νησί μας στον έξω κόσμο θα καταλάβουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. "Χριστιανοί" ή "ακροδεξιοί" εναντίον "αλληλέγγυων", "μελών ΜΚΟ", "ακροαριστερών".  Όλες οι προηγούμενες λέξεις σε εισαγωγικά ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο άκρα είναι η εικόνα που εκπέμπει το νησί μας. Και αυτή η εικόνα σίγουρα δεν θα κάνει καλό σε κανένα τομέα. Απεναντίας δημιουργεί πεδίο αντιπαραθέσεων που κανείς δεν ξέρει πώς θα καταλήξει.

Η ιστορία με το σταυρό στη θέση Απελή θα ήταν αδιάφορη αν δεν είχε ντυθεί με επιδιώξεις και στόχους που καμία σχέση δεν έχουν με τα όσα συμβολίζει ο σταυρός.  Η αρχή της τοποθέτησης του σταυρού σε ένα σημείο της Μυτιλήνης που συχνάζουν πρόσφυγες σίγουρα δεν έγινε από ανάγκη έκφρασης της χριστιανικής αγάπης. Το ερώτημα "αν δεν υπήρχε το προσφυγικό στη Μυτιλήνη θα είχε τοποθετηθεί ο σταυρός" μάλλον είναι αφελές... Οι εμπνευστές της αρχικής τοποθέτησης του σταυρού αγνόησαν μια βασική αλήθεια: Έχοντας περάσει χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες από το νησί μας, ο σεβασμός τους  στα σύμβολα  της χριστιανικής πίστης είναι δεδομένος. Όλα όσα έχουν γραφεί για δήθεν καταστροφές χριστιανικών συμβόλων στη Λέσβο αποδείχθηκαν fake news. 

Αυτή η τοποθέτηση του σταυρού  ίσως παρέμενε απλά ως γραφικότητα αν δεν υπήρχε η αιχμηρή ανακοίνωση από την "Συνύπαρξη".  Μετά την ανακοίνωση της "Συνύπαρξης" το θέμα βγήκε από τα όρια της Μυτιλήνης και έδωσε τροφή σε κάθε ακραία σκέψη.

Ήταν θέμα χρόνου το γκρέμισμα του αρχικού σταυρού. Όπως αυθαίρετα και νύχτα έγινε η τοποθέτηση, έτσι έγινε και το γκρέμισμα. Κάποιοι αποφάσισαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να γκρεμίσουν μια αυθαίρετη κατασκευή.

Μεσολάβησε ένα μεγάλο διάστημα ηρεμίας που στην ουσία ήταν προετοιμασίας.  Βρέθηκαν πρόθυμοι σε Μυτιλήνη και Χίο και ανέλαβαν το έργο της τοποθέτησης ενός γιγαντιαίου σταυρού. Και τα κατάφεραν το ξημέρωμα της Κυριακής 3 Μαρτίου 2019.  Είναι οι νέοι "ήρωες" που κατατρόπωσαν τους "βάρβαρους", τους "αλληλέγγυους", τα "μέλη ΜΚΟ". Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ότι αυτό το πείσμα για την τοποθέτηση του σταυρού δεν είναι σκέτο θέμα πίστης... είναι η αντίδραση στην αρχική κατεδάφιση του σταυρού, είναι ένας σκοπός ύπαρξης, είναι πολλά ακόμη που ίσως ο καθένας από τους συμμετέχοντες γνωρίζει.  Με απλά λόγια η ιστορία του σταυρού εξελίχθηκε έτσι ώστε να φανατίσει νεαρά κυρίως άτομα που μέσα από  αυτή την πράξη τους ίσως βιώνουν με βάση το σκεπτικό τους και μια "επαναστατική πράξη".

Και τώρα τι; Η παράνομη και αυθαίρετη τοποθέτηση του σταυρού ποια εξέλιξη θα έχει; Θα βρεθεί Δήμαρχος , Φορέας, Αρχή, Υπηρεσία που θα προχωρήσει στο γκρέμισμα του σταυρού; Ασφαλώς και όχι. Και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο κανείς δεν τολμά να πάρει τέτοια απόφαση. Ο σταυρός θα μείνει εκεί , θα αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης και ... ίσως κάποια στιγμή επαναληφθεί το σκηνικό με το γκρέμισμα. Και η ιστορία θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή με ακόμη χειρότερες προοπτικές !


Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η ζημιά  είναι και θα είναι στο ίδιο μας το νησί. Όχι μόνο γιατί θα υπάρχει μια άσχημη εικόνα στους υποψήφιους τουρίστες αλλά γιατί θα έχουμε καταφέρει να διχαστούμε μεταξύ μας. Σ αυτούς που είναι υπέρ του σταυρού και σ αυτούς που είναι κατά του σταυρού.  Ο σταυρός θα έχει χάσει το συμβολισμό του και θα έχει γίνει εργαλείου διχασμού. Περιττό να πούμε ότι όσοι είναι κατά του σταυρού δεν σημαίνει ότι δεν είναι χριστιανοί και όσοι υπέρ του σταυρού δεν σημαίνει ότι είναι ακροδεξιοί.


Η πόλη της Μυτιλήνης δεν πρέπει και δεν αξίζει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης με φόντο το σταυρό στη θέση Απελή. Υπάρχουν σοβαρότερα ζητήματα που μπορεί να γίνουν σημεία εποικοδομητικής αντιπαράθεσης. Δυστυχώς η εκτίμηση είναι ότι ο σταυρός θα γίνει και προεκλογικό θέμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΌΜΩΣ ! Οι πολίτες που δεν επιθυμούν το διχασμό, οι πολίτες που δεν έχουν συμφέρον από την τοποθέτηση ή το γκρέμισμα του σταυρού είναι περισσότεροι.

Ας το φωνάξουμε για άλλη μια φορά. Ο σταυρός ως σύμβολο δεν ενοχλεί. Ενοχλούν όσοι παίζουν με το σταυρό και ας μη βρίσκονται στην ίδια πλευρά.

Μοιράσου το άρθρο!