Άρθρα - Γνώμες

11/07/2012 - 09:55

"Νίκες" και "ήττες" στον "αγώνα" για τη σωτηρία της ζωής στον πλανήτη - Γράφει η Καρολίνα Κρίστ

Γράφει : Καρολίνα Κρίστ* «Νίκες» και «ήττες» στον «αγώνα»για τη σωτηρία της ζωής στον πλανήτη

Ο λόγος για να ελπίζουμε δεν είναι ο ορθολογικός υπολογισμός ότι θα είμαστε σε θέση να σώσουμε τον κόσμο. Ο λόγος για να ελπίζουμε είναι ότι είναι σημαντικό για μας να προσπαθήσουμε.

Πριν από λίγες ημέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε τον ρηξικέλευθο νόμο για την ασφαλιστική κάλυψη των Αμερικάνων. Ως Αμερικάνα και προοδευτική πολίτης βλέπω την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως μια μεγάλη «νίκη».

Την ίδια ημέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε αυτό, έλαβα ένα αντίγραφο επιστολής από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος από τη Θεσσαλονίκη για την επιβολή πρόστιμου 81.950 ευρώ κατά κατασκευαστικής εταιρίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας σε ζώνη υψηλής προστασίας των υγροτόπων του Natura στην περιοχή της Καλλονής, κατά την κατασκευή της 36ης Εθνικής Οδού στη Λέσβο. Άλλη μια «νίκη».

Δυστυχώς, η αιτία της δικαιοσύνης, όπως το βλέπω εγώ, δεν εξυπηρετήθηκε όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε την πλειοψηφία στις ελληνικές εκλογές και έγινε ο κεντρικός παίκτης σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Σε μια τέτοια συνεργασία, είναι απίθανο οι διεφθαρμένοι πολιτικοί του παρελθόντος να συμβάλουν ώστε να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν κλαπεί από τον ελληνικό λαό. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό ότι οι Έλληνες της μέσης και κατώτερης τάξης, να υποχρεωθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερα απ 'όσα ήδη έχουν για την αποτυχία ενός διεφθαρμένου συστήματος διακυβέρνησης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχασαν την ευκαιρία να έχουν 8 έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά την πρώτη εκλογή της 6ης Μαΐου για 4-5000 ψήφους. Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου χάσαμε πολύ έδαφος, ενώ το φασιστικό νεοναζιστικό κόμμα που αυτοαποκαλείται Χρυσή Αυγή, συγκέντρωσε 18 έδρες.

Έχω περάσει αμέτρητες ώρες τα τελευταία δέκα χρόνια, γράφοντας καταγγελίες για παραβάσεις των υγροτόπων Natura στη Λέσβο, και έγραψα πολλές από τις επιστολές που αφορούν και την 36η Εθνική Οδό. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα και κατά το παρελθόν, αλλά ποτέ της τάξης των 81.950 ευρώ, αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει ποτέ εργασίες αποκατάσταση των υγροτόπων. Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.

Τους τελευταίους τρεις μήνες έχω μοιράσει χιλιάδες φυλλάδια ως υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων σε Λέσβο και Λήμνο, σε περισσότερα από είκοσι χωριά και δύο πόλεις. Όταν αποτύχαμε να μπούμε στη βουλή για λίγους ψήφους, αισθάνθηκα υπερήφανη που στη Λέσβο και τη Λήμνο, πήραμε πάνω από το απαιτούμενο 3% που απαιτείται για να μπούμε στη βουλή. Με άγγιξε πραγματικά η δήλωση της εκπροσώπου του κόμματος Ιωάννας Κοντούλη που είχε δηλώσει μετά τα μεσάνυχτα των εκλογών της 6ης Μαΐου, «Εμείς θα είμαστε παρόντες…Θα είμαστε εδώ.»

Μετά από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, οφείλω να ομολογήσω ότι «χάσαμε». Η σκέψη «Όλη αυτή η δουλειά για το τίποτα» πέρασε από το μυαλό μου. Όταν ρώτησα τον Μιχάλη Μπάκα, φίλο μου και συν-υποψήφιο στη Λέσβο του κόμματος των Πρασίνων για το πως αισθάνθηκε για την «ήττα» μας, μου απάντησε απλά, «Εσύ κι εγώ δεν είμαστε εδώ για να κερδίζουμε στις εκλογές.» Η απάντηση του με άγγιξε κάπως σαν απόφθεγμα Ζεν, που περιέχει μια έννοια που δεν είχα ακόμα κατανοήσει.

Νομίζω ότι αυτό που ο φίλος μου εννοούσε ήταν ότι εμείς είμαστε σε αυτό τον κόσμο για να «σώσουμε τον πλανήτη». Αυτός είναι ένας μεγάλος στόχος, ένα μεγάλο όνειρο, και ένα τεράστιο έργο. Κατά τη διάρκεια του «αγώνα» υπάρχουν πολλές ημέρες που φαίνεται να είναι περισσότερες οι απώλειες και οι «ήττες» από τις «νίκες». Πολλές ημέρες σκέφτομαι ότι ο κόσμος πηγαίνει στην κόλαση και είμαι χαρούμενη που δεν θα ζήσω αρκετά για να δω την τελειωτική καταστροφή του περιβάλλοντος και τη δυστυχία για τον άνθρωπο και τον πλανήτη κάτι που ίσως άνθρωποι νεότεροι από μένα είναι πολύ πιθανό να ζήσουν.

Και τότε θυμάμαι ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα κατά τη διαδικασία της συγγραφής ενός βιβλίου μου. Ο λόγος για να ελπίζουμε, δεν είναι ο ορθολογικός υπολογισμός ότι είμαστε σε θέση να σώσουμε τον κόσμο. Ο λόγος για να ελπίζουμε είναι ότι είναι σημαντικό για μας να προσπαθήσουμε. Όπως είπα ξανά και ξανά στις γυναίκες και τους άνδρες που δέχθηκαν τα φυλλάδια που τους έδωσα προεκλογικά «Το κάνω αυτό για τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας», και «όσο είμαι ζωντανή, θα συνεχίσω να προσπαθώ για να σώσουμε τους ανθρώπους και το περιβάλλον μαζί.» Εμείς θα είμαστε εδώ.

----------------

*Η Καρολίνα Κριστ, μόνιμη κάτοικος Μολύβου Λέσβου, ήταν υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές με τον Οικολογικό Άνεμο το 2010 και με τους Οικολόγους Πράσινους στις πρόσφατες εκλογές του 2012. 

H Καρολίνα Κριστ γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και ήρθε στη Λέσβο για να ζήσει πριν 20 χρόνια γιατί όπως λέει «αγαπά την ελληνική γη και τους ανθρώπους της». Έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Yale, δίδαξε θρησκειολογία και γυναικείες σπουδές στο πανεπιστήμιο του Columbia καθώς και σε άλλα πανεπιστήμια σε Ευρώπη και Αμερικής. Έχει γράψει 7 βιβλία και είναι παθιασμένη παρατηρήτρια πουλιών και φύσης.

Συνεργάζετε με περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το WWF, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και οι «Φίλοι της Πράσινης Λέσβου» και «Λέσβος πάμε Πράσινο». «Αν αγαπάμε τη ζωή» αναφέρει «τότε πρέπει να ενδιαφερόμαστε για να εξασφαλίσουμε το μέλλον όλων των πλασμάτων της γης».

Μοιράσου το άρθρο!