Άρθρα - Γνώμες

13/10/2021 - 19:02

Περί τοπικών αρχόντων

Καλές είναι οι χαρές, οι δημοσκοπήσεις  και τα πανηγύρια, καλές και οι χθεσινές φωτογραφίες με την Γιάννα Αγγελοπούλου, για τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη θα περίμενε όμως κανείς την παρέμβασή του και στα σοβαρά ζητήματα που καίνε τον τόπο. Και εν προκειμένω αναφερόμαστε στην περίπτωση του κτηματολογίου στη Μυτιλήνη και τη Γέρα, καθώς αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στη Χίο.

Παρενέβη την προηγούμενη εβδομάδα το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου εκφράζοντας την αγωνία του ότι θα χαθούν περιουσίες και ενεργοποιήθηκαν οι δύο Βουλευτές Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Κομνηνάκα καταθέτοντας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με Αναφορά τους την παρέμβαση του Δικτύου Κοινοτήτων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, που είναι και ο άμεσα ενδιαφερόμενος καθώς στο Δήμο του συμβαίνουν όλα αυτά, έστειλε ένα έγγραφο στο παρελθόν στο Υπουργείο και σκοπεύει να αναδείξει και το ζήτημα ξανά με την ομιλία του στο Βελλίδειο, όπως μας γνωστοποίησε τη Δευτέρα ενώ έχει παρέμβει και ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρματζης για τις δικές του περιοχές. Ο Περιφερειάρχης, αλήθεια, πού βρίσκεται για αυτό το θέμα;;; Ιδιαίτερα δε όταν ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Παναγιώτης Χριστόφας, είναι και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου η παρέμβαση του κ. Μουτζούρη έπρεπε να είχε γίνει ΧΘΕΣ!

Πουθενά, κανένα έγγραφο, καμία ενέργεια, καμία σημασία από πλευράς Περιφέρειας σε αντίθεση με τα άλλα θέματα, όπως χθες οι glamour φωτογραφίες με την κ. Αγγελοπούλου!

Να θυμίσουμε στον Περιφερειάρχη και στη σημερινή Περιφερειακή Αρχή ότι η Κτηματολόγιο Α.Ε. ανέλαβε για πρώτη φορά, επίσημα, την ευθύνη για τα λάθη που έγιναν στη Μυτιλήνη και τη Γέρα τον Σεπτέμβριο του έτους 2011 επί πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή, σε σύσκεψη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη και προσκεκλημένων τοπικών φορέων. Σε αυτή τη σύσκεψη είχε κληθεί ο τότε πρόεδρος της Κτηματολόγιο Απόστολος Αρβανίτης, ο οποίος είχε τεθεί προ των ευθυνών του αναγνωρίζοντας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη να δρομολογηθούν οι διορθώσεις. 

Αυτό για να θυμίσουμε στον σημερινό Περιφερειάρχη τι έκαναν οι προκάτοχοί του στη Λέσβο, ασχέτως αν τότε υπήρχε ένας Σηφουνάκης που διεκδικούσε και πέτυχε λύσεις για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και η άρση του αδιεξόδου για τις απαλλοτριώσεις στο αεροδρόμιο, δηλαδή το μέγα θέμα που επιλύθηκε με μια απόφαση – μελέτη για τα κτίρια που τελικά στην πορεία χτίστηκαν από την Fraport στο αεροδρόμιο, από τον κ. Σηφουνάκη προωθήθηκαν τότε που ήταν Υφυπουργός Υποδομών με Υπουργό τον Δημήτρη Ρέππα! Κάπως έτσι απεγκλωβίστηκαν τότε τα δεκάδες ακίνητα που βρίσκονταν δεσμευμένα στη ζώνη πάνω από το αεροδρόμιο για το ενδεχόμενο μελλοντικών απαλλοτριώσεων. Τότε, λοιπόν, ο κ. Σηφουνάκης πρότεινε να μην γίνουν απαλλοτριώσεις και τα κτίρια να ανεγερθούν εκεί που ανεγέρθηκαν σήμερα, που ήταν και το πιο οικονομικό κόστος για το κράτος, μια συμφέρουσα εξέλιξη και για τους περίοικους που δεν έχασαν τις περιουσίες τους.

Αυτά σε σχέση με την Περιφερειακή Αρχή Γιακαλή για να μην αισθάνεται αναρμόδιος ο σημερινός Περιφερειάρχης για το θέμα του κτηματολογίου και αυτά και για τον Νίκο Σηφουνάκη τότε που εκπροσωπούσε το Νομό Λέσβου με κεφαλαία γράμματα για να μην αισθάνεται αναρμόδιος ούτε ο σημερινός κυβερνητικός Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, βλέποντας τι άφησαν οι προκάτοχοί του! Ο ίδιος ο κ. Αθανασίου άλλωστε είχε δεσμευτεί προεκλογικά στους πολίτες της Μυτιλήνης και της Γέρας για την άρση του αδιεξόδου του κτηματολογίου, ασχέτως αν μετεκλογικά τα πάντα ξεχνιούνται σε αυτόν τον τόπο.

Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!