Άρθρα - Γνώμες

05/06/2019 - 06:55

Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λέσβου ετών 51,8

ΑΝΑΝΕΩΣΗ Ή ΕΜΠΕΙΡΙΑ; Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ( ΠΕΡ. ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΣΒΟΥ) Γράφει ο Δημήτρης Τσαμουράς *

Αλλαγή σκυτάλης στην Περιφέρεια, με τον Κώστα Μουτζούρη να ανατρέπει τα προγνωστικά και να αναδεικνύεται νικητής. Με ποια κριτήρια το εκλογικό σώμα ανέδειξε τον συνδυασμό του; Η σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου έχει ανανεωτικό χαρακτήρα ενόψει των  πολυπόθητων συνεργασιών της απλής αναλογικής; Τι έκαναν οι νέοι – ηλικιακά και μη - υποψήφιοι σύμβουλοι;

Το κλίμα σίγουρα ευνοούσε συνδυασμούς της κεντροδεξιάς, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία «σάρωσε» στις Ευρωεκλογές. Με τον χαρακτήρα του «αντάρτη» ο κ. Μουτζούρης συγκρότησε ένα  «ανεξάρτητο» συνδυασμό με εμφανή δεξιά στοιχεία, τα οποία βρήκαν μεγάλη απήχηση στην «κουρασμένη» από το Μεταναστευτικό Λέσβο. Τα στοιχεία αυτά δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για την προσέλκυση νέων ψήφων στο β’ γύρο, την ώρα που η κ. Καλογήρου δε κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της, προσελκύοντας μόλις 1328 καινούριες ψήφους στη Λέσβο. Ευχάριστη έκπληξη των εκλογών ο νεοεμφανισθής κ. Χριστόφας, με ένα πλήθος νέων υποψηφίων να πλαισιώνεται από μερικούς έμπειρους.

Ποιο όμως είναι το προφίλ του νέου Περιφερειακού συμβουλίου (της περ. ενότητας Λέσβου);  Να σημειωθεί εδώ ότι τα στοιχεία έχουν αντληθεί από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από δημοσιογραφικές πηγές.

1

Ο μ.ο. ηλικίας των εκλεγέντων συμβούλων είναι στα 51,8 έτη (συμπεριλαμβανομένου και του  νέου Περιφερειάρχη). Οι μ.ο. των συνδυασμών «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» και «ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» είναι 53,3 και 53,2 (δεν προσμετράται η κ. Αντωνέλλη λόγω έλλειψης στοιχείων) έτη αντίστοιχα. Χαμηλότερη η τιμή για τον συνδυασμό «ΤΟΛΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ», στα 40,7* (ο μ.ο. στη πραγματικότητα είναι μερικώς αυξημένος, καθώς δεν προσμετρήθηκε ο κ. Προβέτζας λόγω έλλειψης στοιχείων).

 

2

Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι στη Λέσβο (συμπεριλαμβανομένου και του νέου Περιφερειάρχη) έχουν «γράψει στο κοντέρ» μ.ο. 6,3 έτη στην αυτοδιοίκηση ή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Να σημειωθεί εδώ ότι δεν προσμετρώνται στα έτη απότυχημένες απόπειρες εκλογής ή κομματικές θέσεις, παρά μόνο θητείες. Ο συνδυασμός «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» κατέχει τη πρωτιά, με 12,3 έτη. Ο νικητήριος συνδυασμός «ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» εμφανίζεται σαφώς πιο «φρέσκος», καθώς έχει μ.ο. 4,8 έτη , με πιο έμπειρο τον κ . Χατζηκομνηνό, οποίος έχει 11 χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Ο συνδυασμός «ΤΟΛΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» έχει μ.ο. 4,25 έτη.

3

 

Ένα βασικό στοιχείο που εξάγεται είναι ότι ο κόσμος ζήτησε την αλλαγή στην Περιφέρεια, αλλά οι 3 πρώτοι σε σταυρούς σύμβουλοι του κ. Μουτζούρη είναι γνωστά πρόσωπα και έμπειρα (κ. Χατζηκομνηνός, Αρώνης, Αντωνέλλη). Κάτω από 45 ετών στον νικητήριο συνδυασμό είναι μόνο οι κ. Αρώνης και Κουφέλος.

Από το συνδυασμό της κ. Καλογήρου εκλέγονται έμπειρα  στελέχη, με «μπροστάρηδες» τους κ. Βαλσαμίδη και Γόμου, που έχουν «γράψει» ήδη πολλά χιλιόμετρα στην αυτοδιοίκηση.

Ο συνδυασμός του κ. Χριστόφα αν και «πλυμμήριζε» από νέους - στην πολιτική αλλά και ηλικιακά  -, εξέλεξε  έμπειρα στελέχη, με ευχάριστη έκπληξη τον κ. Βερρή.

Τρεις μόνο εκπρόσωποι μας στο Περ. συμβούλιο είναι κάτω από 40 ετών(κ. Χριστόφας, Αρώνης, Βερρής).

Τέσσερεις είναι οι σύμβουλοι που δεν είχαν εκλεγεί ξανά ή δεν κατείχαν στο παρελθόν κάποιο αξίωμα (Χριστόφας, Κουρσουμπάς, Βερρής, Μανάβης).

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα; Συγκρατημένη ανανέωση ; Επικράτηση της γνωστής έμπειρης συνταγής; Ο καθένας μπορεί να εξάγει το συμπέρασμα από τη δική του οπτική γωνία.

---

* Ο Δημήτρης Τσαμουράς είναι από τη Μυτιλήνη, ζει όμως στην Αθήνα λόγω εργασίας. Ένας νέος άνθρωπος που θέλει να έρθει στο νησί μας και να κάνει οικογένεια;

Μοιράσου το άρθρο!