Άρθρα - Γνώμες

28/03/2021 - 23:00

Πεταμένα λεφτά… Εκεί που « Πονάει » να πατήσει ο Μουτζούρης την Johansson

Ξεκάθαρη  στάση κράτησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  κ Κωνσταντίνος Μουτζούρης  στην συνάντηση του με την αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, υπεύθυνη για την «Διαχείριση μετανάστευσης Task Force» στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα.Beate Gminder.

 Ο περιφερειάρχης επανέλαβε στην ευρωπαία αξιωματούχο την αντίθεσή του στο σχέδιο  για το «νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου» που προωθεί το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο  και της  παρέδωσε την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η κινητικότητα  της συγκεκριμένης Γενικής Διευθύντριας  και η οποία συνοδεύεται από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κύριο Νότη Μηταράκη καθώς  και από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου κ.  Λογοθέτη, εκτός  από τον  συντονισμό  και την δρομολόγηση  των  επιδιώξεών για δημιουργία  των μεγάλων χώρων εγκλεισμού  προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου,  αντίθετα  με την  εκφρασμένη διαφωνία και αντίδραση  των  νησιωτών, σίγουρα λειτουργεί και ως  προπομπός  της επικείμενης επίσκεψης  της ευρωπαίας επιτρόπου κ.  Johansson την Δευτέρα 29/3/2021 σε Σάμο αλλά κυρίως σε Λέσβο. 

Οί κινήσεις των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων είναι απόλυτα φανερό ότι επιδιώκουν να διαμορφώσουν τετελεσμένα στα νησιά κυρίως ως προς την κατοχύρωση της δημιουργίας των νέων χώρων εγκλεισμού προκειμένου να βρει έδαφος και χώρο εφαρμογής το σχέδιο του νέου συμφώνου. 

Η πορεία προς την δημιουργία αυτών των τετελεσμένων προσκρούει πέρα από την αντίσταση των Νησιωτών, που είναι η σημαντικότερη ίσως παράμετρος στην εξέλιξη αυτών των σχεδίων, και στην εσωτερική διαφωνία, όμως, ανάμεσα σε  Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Υπουργείο Μετανάστευσης,  για τον τρόπο της διαχείριση των έργων κατασκευής και των ανάλογων πιστώσεων που θα διατεθούν για αυτά. 

Η επίσκεψη της κ. Johansson αλλά και η προεργασία  της κ. Gminder καθορίζουν ίσως μία από τις βασικότερες φάσεις στο ζήτημα του Προσφυγικού Μεταναστευτικού και παραπέμπουν σε  «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα στο ποιος και πόσα πληρώνει και στο ποιος εκτελεί και με ποιους όρους. 

Η εργαλειοποίηση του προσφυγικού  μεταναστευτικού  αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες «παρασιτικές βιομηχανίες» που λειτουργούν στην Ευρώπη με τεράστιο κύκλο εργασιών και «ιδιότυπες επιχειρηματικές συμπράξεις» από πλήθος εμπλεκομένων. 

Είναι λοιπόν φανερό ότι κάθε προσπάθεια «εξορθολογισμού» και «ηθικής» αντιμετώπισης του ζητήματος από τους Νησιώτες στη βάση του δίκαιου και της αλληλεγγύης  προσκρούει στα συμφέροντα και επιδιώξεις της ευρωπαϊκής αλλά και εγχώριας «ελίτ» η οποία βλέπει μπροστά της μία τεράστια οικονομική  ευκαιρία, έστω και παρασιτική, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές και Εθνικές συνέπειες.  Ταυτόχρονα όμως αυτές οι επιδιώξεις διακατέχονται από εσωτερική διαμάχη  συμφερόντων ανάμεσα στα μέρη και αυτό ίσως είναι το μαλακό υπογάστριο στο οποίο πρέπει να στοχεύσει όποιος επιθυμεί την ανατροπή τους. 

Η ευθύνη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου αλλά και του Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη είναι τεράστια στο να αποκρυπτογραφήσει όλο αυτό των φάσμα των «συμφερόντων και των εσωτερικών αντιθέσεων»  προκειμένου να εμπλουτίσει με «πυρομαχικά»  το οπλοστάσιο του στην προσπάθεια αποτροπής των εφιαλτικών σχεδίων. 

Ίσως στο σημεία που έχουν φτάσει τα πράγματα να μην υπάρχει πλέον περιθώριο για κανενός  είδους εφησυχασμό. Οί νησιώτες πρέπει να καταλάβουν ότι ο απόλυτα δίκαιος αγώνας τους, αγώνας ύπαρξης και προοπτικής, δεν συγκινεί κανέναν στο εξωτερικό περιβάλλον ώς τέτοιος.  Σε  κάθε περίπτωση θα πρέπει η απαιτούμενη ενίσχυση της εξωστρέφειας αυτού του αγώνα  να διανθιστεί με ρεαλιστικά επιχειρήματα στην «δική τους γλώσσα » !!!

Κυρία Johansson δεν σας ενδιαφέρουν οι συνέπειες στην τοπική κοινωνία.  Δεν σας ενδιαφέρει η αναστάτωση και μαρασμός που έχετε επιφέρει στις ζωές μας.

Είναι δυνατόν όμως να μην σας  ενδιαφέρει ότι τα εκατομμύρια ευρώ του ευρωπαίου πολίτη θα τα πετάξετε στο «καλάθι των αχρήστων» διότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Νησιώτες να επιτρέψουν να γίνουν αυτά που επιδιώκετε!!!  Κυρία Johansson δεν λυπάστε τα λεφτά σας ;  Ήδη έχετε πεταμένα πολλά !!!       

Θα μπορούσε να λέει  ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου αρχής γενομένης από την αυριανή επίσκεψη, με την προϋπόθεση ότι πρέπει να  εξασφαλίσει αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα, να το ακούσουν δυνατά και όλοι όσοι πραγματικά πρέπει.      

 

Από την ιστοσελίδα https://indanews.gr/

Μοιράσου το άρθρο!