Άρθρα - Γνώμες

28/04/2017 - 10:45

Ποια επεισόδια;

Γ

ράφει η Τζώρτζια Ρασβίτσου

Φίλη από τη Θεσσαλονίκη, που προγραμματίζει τις διακοπές της, μου τηλεφώνησε χτες αγωνιώντας να μάθει για την κατάσταση στο νησί «μετά τα τελευταία επεισόδια»!!

Κατάλαβα, φυσικά, ότι ο τρόπος που κάποια τοπικά μέσα κάλυψαν και σχολίασαν την προχτεσινή πορεία, δημιούργησε  την αίσθηση «επεισοδίων» κάνοντας για μία φορά ακόμη κακό στο νησί. Όπως πληροφορήθηκα μάλιστα, η εικόνα που συνοδεύει κείμενο για το λιμάνι της Μυτιλήνης και παρουσιάζει έναν αφρικανό με  σφυρί, είναι από εξέγερση χωρικών στην Αφρική πριν από 5 χρόνια!

Όμως, δυστυχώς,  δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Ας θυμηθούμε πόσο βοήθησε τον τουρισμό του νησιού πέρυσι την 11-8-2016, ανταπόκριση στο Σκάι, που παρουσίαζε άδειες ξαπλώστρες στην  παραλία των Βατερών στις 8:30 το πρωί!! με τίτλο άδειες οι παραλίες τις Λέσβου!

Πόσο βοήθησε το δημοσίευμα της Καθημερινής στις 8-7-2016, συνοδευόμενο από  φωτογραφία του λιμανιού της πόλης τραβηγμένη το Φθινόπωρο του 2015 (όπου κοιμόνταν πρόσφυγες)!

Οι όποιες προσπάθειες των επαγγελματιών του τουρισμού της Λέσβου να ορθοποδήσουν, υποσκάπτονται από διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραποιημένων εικόνων που θέλουν να προβάλουν μία όψη μιζέριας και εγκατάλειψης.

Μέρος των πολιτών πέφτει συχνά θύμα αυτής της παραπληροφόρησης, που συχνά από στόμα σε στόμα γίνεται πειστικότατη. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: α) οι μετανάστες ουδέποτε έφαγαν τ’αδέσποτα σκυλιά της πόλης, β) πορνείο στη Μόρια, δεν υπάρχει, γ) στην πλάζ δεν κατοικούν πια μάο- μάο, και δ) ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών έχει μειωθεί σημαντικότατα.

Τα κίνητρα της δυσφήμησης αυτής, μπορεί να είναι διάφορα: να χτυπήσουν τον Δήμαρχο ή την Κυβέρνηση, να προσεταιριστούν πολιτικά τους «εγερθειτάδες» ή απλά να έχουν δουλειά, να παραμένουν στο επίκεντρο και να εμφανίζονται στο γυαλί.

Αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τον τόπο τους, ας ασχοληθούν με υπαρκτά προβλήματα, ας διεκδικήσουν τη σύνδεση της Λέσβου με άλλα νησιά και με τη Βόρεια Ελλάδα, τη μείωση των ναύλων και  με άλλα θέματα που επηρεάζουν τον τουρισμό μιας ακριτικής περιοχής.

Όσο άσχημο είναι να εξωραΐζεται μία κατάσταση, άλλο τόσο είναι να επινοούνται ειδήσεις και να στήνονται άσχημες εικόνες.

Διαχειριστήκαμε δύσκολες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Είναι γεγονός ότι το νησί σήκωσε μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογούσε. Κάποιοι επωφελήθηκαν και κάποιοι το πλήρωσαν ακριβά.

Φέτος, που η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, η πόλη πεντακάθαρη έχει επιστρέψει στους γνωστούς της ρυθμούς, με λύπη παρατηρούμε πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου να γίνεται η ίδια ζημιά από τους ίδιους ανθρώπους, για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς σε βάρος μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Μπορεί να μπει ένα τέλος;

 

H  Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος και αρθρογραφεί στο Lesvosnews.net

 

φωτογραφία Βίκυ Πολυχνιάτου

 

Μοιράσου το άρθρο!