Άρθρα - Γνώμες

14/05/2014 - 14:12

Πολιτική για τις εκλογές κατά την προεκλογική περίοδο ή πολιτική για τους πολίτες όλο τον χρόνο;

yle="text-align: justify;">του Μιχάλη Μπάκα *

Πολιτική για τις εκλογές κατά την προεκλογική περίοδο ή πολιτική για τους πολίτες όλο τον χρόνο;

Κάνε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, με τον Οικολογικό Άνεμο στο Βόρειο Αιγαίο

Ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο συμμετέχει στις περιφερειακές εκλογές προσδοκώντας να συνεχιστεί η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας από όλους μας. Είμαστε μια συλλογική ομάδα, δεν είμαστε το ψηφοδέλτιο του Μπάλλα, του Γιαννίρη ή του Μπάκα και αυτό το δείξαμε στην πράξη εφαρμόζοντας την εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης. Αισθανόμαστε αμήχανα την προεκλογική περίοδο καθώς εμφανίζονται εκατοντάδες υποψήφιοι διαθέσιμοι να υποσχεθούν τα πάντα στους πολίτες για να κερδίσουν τη ψήφο τους. Εμείς στον Οικολογικό Άνεμο δεν ήμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, δεν ήρθαμε στην πολιτική για να προσδοκούμε θέσεις και καρέκλες, ωφελήματα και ρουσφέτια, δεν ήρθαμε να κάνουμε εκδουλεύσεις και να προωθήσουμε προσωπικές στρατηγικές. Εμείς στον Οικολογικό Άνεμο είμαστε ενεργοί πολίτες που μέσα από τον Οικολογικό Άνεμο συμμετέχουμε στην πολιτική σκηνή θέλοντας να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν κάνουμε πολιτική από τα γραφεία, είμαστε παρόντες κάθε μέρα στα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας και δεν θυμόμαστε «να σώσουμε τον τόπο» και να κάνουμε την «ανατροπή» δύο μήνες πριν τις εκλογές.

Πολλά μπορεί να μας καταμαρτυρήσει κάποιος, κάποιοι διαφωνούν με τις θέσεις και τις δράσεις μας, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι κρυφτήκαμε, ότι δεν ήμασταν παρόντες. Γιατί οι Οικολόγοι ήταν παρόντες εκεί που άλλοι κρύβονταν, φοβούμενοι μικροπολιτικές ζημίες. Όταν άλλοι έκαναν δημόσιες σχέσεις, εμείς ήμασταν παρόντες στο αίτημα των πολιτών να μην καταστραφεί ο κάμπος του Γαβαθά από το σχεδιαζόμενο ιδιωτικό λιμάνι, ήμασταν παρόντες στον αγώνα των πολιτών του Σκαλοχωρίου κατά της ρύπανσης από τα τυροκομεία, ήμασταν παρόντες στον αγώνα των κατοίκων των Παμφίλωνκατά της ρύπανσης από το πυρηνεργοστάσιο, ήμασταν παρόντες στον αγώνα των πολιτών της Γέρας και όλου του νησιού κατά των ρυπογόνων ελαιοτριβείων. Ήμασταν παρόντες στον αγώνα των πολιτών όλου του νησιού για να κλείσουν οι παράνομες χωματερές σε όλο το νησί, στην Ερεσσό και το Μανταμάδο, στη Γέρα και το Πλωμάρι, στον Μόλυβο και την Καλλονή, κάτι που επιτέλους το 2014 φαίνεται να το καταφέρουμε. Μιλήσαμε για την ποιότητα του νερού στο νησί όταν οι άλλοι υπόσχονται καθρεφτάκια, όπως το περίφημο φράγμα του Τσικνιά, που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Πήραμε πρωτοβουλίες κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και πετύχαμε το περιφερειακό συμβούλιο βορείου Αιγαίου να είναι το πρώτο συμβούλιο της Ελλάδας που δήλωσε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Ήμασταν παρόντες στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και καταθέσαμε υπεύθυνη πρόταση διεξόδου στο περιφερειακό συμβούλιο για τη συνέχιση τη λειτουργίας της ΕΡΑ Αιγαίου στα νησιά μας.

Ήμασταν ενεργά παρόντες στον αγώνα όλων των νησιωτών μας κατά της επένδυσης της εταιρίας Rokas-Iberdrola, χωρίς να στεκόμαστε σε στείρα καταγγελία, αλλά κάνοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις για το ενεργειακό ζήτημα των νησιών μας. Ήμασταν δίπλα στους συνανθρώπους μας που πλήττονται από την κρίση όπως ήμασταν και παρόντες στο κίνημα αλληλεγγύης προς τους χιλιάδεςμετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια. Ήμασταν παρόντες στον αγώνα των συμπολιτών μας κατά της συρρίκνωσης των υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας. Πήραμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ψαράδων, των κτηνοτρόφων και των αγροτών των νησιών μας, προτείνοντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στήριξης της τοπικής παραγωγής, πράσινο, οικολογικό και βιώσιμο.  Πήραμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ποιοτικού, εναλλακτικού τουρισμού στα νησιά μας που να στηρίζεται στο συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι το φυσικό περιβάλλον. Πήραμε πρωτοβουλίες για την προστασία των υγροτόπων σε Χαραμίδα, Γέρα και Κάλλονη, κόντρα σε συμφέροντα που προσπαθούν να μπαζώσουν τα πάντα για ιδιωτικό όφελος όταν οι άλλοι φοβούνται και να ψελλίσουν τη λέξη «Νατούρα» μήπως χάσουν καμιά ψήφο από αυτούς που ονειρεύονται να κάνουν «Φαληράκι» το νησί μας. Πήραμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη της παιδείας στα νησιά μας, για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πήραμε πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της ποιότητας ζωής της πόλης όταν όλοι οι άλλοι κρύβονταν. Για τη θέση του πεζού και του ποδηλάτη στην πόλη, για να πάψει επιτέλους αυτό το χάλι με τους μουσαμάδες και την κατάληψη δημοσίων χώρων στην πόλη της Μυτιλήνης.

Οι παρεμβάσεις μας είναι δεκάδες τα τελευταία χρόνια και δεν χωράνε σε λίγες γραμμές. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. «Κάνε ένα άλμα πιο γρήγορο από την φθορά», έγραψε ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης και αυτό αποτελεί το σύνθημα μας για τις εκλογές της 18ης Μαΐου. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας ως ενεργοί πολίτες και να τολμήσουμε να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Καλούμε τους πολίτες των νησιών μας να στηρίξουν με τη ψήφο τους αυτήν την προσπάθεια και να στείλουν ενισχυμένο τον Οικολογικό Άνεμο στο περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.

 

* Μιχάλης Σ. Μπάκας

Περιφερειακός σύμβουλος

Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου με τον Οικολογικό Άνεμο

Υπ. Περιφερειάρχης, Βασίλης Μπάλλας  

 

Μοιράσου το άρθρο!