Άρθρα - Γνώμες

15/04/2012 - 17:37

Πολιτικό σύστημα και ελευθερία - Γράφει ο Μανώλης Αρμενάκας

Όπως πολύ από σας που διαβάζουν αυτές τις σκέψεις, εγώ μεγάλωσα στο Πλωμάρι και έζησα το Πλωμάρι από το 1970 μέχρι σήμερα, εκτός του διαστήματος των σπουδών μου. Μεγάλωσα ουσιαστικά σε ένα δρόμο γεμάτο δεκάδες μαγαζιά και γεμάτο μυρωδιές. Μυρωδιές από δύο φούρνους, από δύο κουρεία, μυρωδιές από τέσσερα-πέντε μπακάλικα, δύο ραφεία ναι ραφεία που έφτιαχναν κουστούμια, ένα τσαγκαράδικο, καφενεία και διάφορα άλλα που άμα ζορίσω λίγο τη μνήμη μου θα έλθουν στο φως.

Τέτοιοι δρόμοι πολλοί στη Λέσβο και τέτοιες μυρουδιές πολλές τα προηγούμενα τριάντα χρόνια Ο δρόμος ο δικός μου σήμερα δεν υπάρχει γιατί πόλα τα μαγαζιά έκλεισαν. Παρακμή. Φαντάζομαι και σε άλλα κεφαλοχώρια του νησιού, η ίδια κατάσταση επικρατεί. Αυτά συνέβησαν γιατί εμείς επιτρέψαμε σε όλους όσους διοίκησαν τα χωριά μας, τα 30 αυτά χρόνια να ασελγήσουν πάνω τους. Επιτρέψαμε να μας κυβερνήσουν άνθρωποι που προέταξαν το προσωπικό τους όφελος και την προσωπική τους προβολή πλην ορισμένων ελαχίστων εξαιρέσεων, την οποία εκάλυπταν πίσω από το μανδύα ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων. Όλοι αυτοί τόσα χρόνια μας έθεσαν το δίλλημα δεξιά, ΠΑΣΟΚ, αριστερά και κατάφεραν να μας διχάσουν. Χρησιμοποιώντας την εξουσία τους είτε ο ένας είτε ο άλλος, με την υπόσχεση του τετραετούς διορισμού, και των απευθείας συμβάσεων με το Δήμο ή τη κοινότητα, κατάφεραν να σας κάνουν υποχείρια τους. Ο καθένας που πέρασε από τη διοίκηση των χωριών και των Δήμων κατασκεύασε ένα στρατό από εξαρτημένους ανθρώπους και παρουσίασε τον εαυτό του ως σωτήρα, έβγαινε Δήμαρχος ή οτιδήποτε και μετά ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΣΑΣ στον κάθε βουλευτή, ο οποίος κάθε τέσσερα χρόνια σας έπαιρνε τηλέφωνο και εσείς χαιρόσασταν και νιώθατε υπερήφανοι που ολόκληρος βουλευτής σας έπαιρνε τηλέφωνο και τον ψηφίζατε. Τη μια το Δήμαρχο την άλλη το βουλευτή. Το αποτέλεσμα εάν εξαιρέσει κανένας κάποιους διορισμούς ΜΗΔΕΝ. Κοιτάξτε γύρω σας. Τα χωριά άδιασαν , οι νέοι δεν γυρίζουν πίσω γιατί δεν έχει δουλειές, έργα μηδέν, μέλλον μηδέν, Μέχρι και το τούρκικο σκάφος για τα πετρέλαια κάνει πλέον ανενόχλητο βόλτες έξω από το Μόλυβο και δεν ανοίγει μύτη. Αυτή την Ελλάδα θέλετε; Θέλετε να σκύβετε το κεφάλι σε ανθρώπους που δεν το αξίζουν; Όλη η παραγωγική και αστική τάξη του νησιού διαλύθηκε. Και διαλύθηκε γιατί πιστέψατε και πιστέψαμε σε κουτσά άλογα και στο κόμμα. Έβγαλαν και μήνυμα απειλητικό. Όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος. Και κυβερνούσαν οι τυχαίο, οι ανεπάγγελτοι και έφεραν το δρόμο σας, τη Λέσβο, και την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.

Σήμερα έχοντας αποτύχει σε όλα τα διλήμματα που έθεσαν, σας προβάλλουν τη μαυρίλα, την απογοήτευση και ζητούν τη ψήφο σας γιατί λέει χωρίς αυτούς (γιατί μόνο αυτοί ξέρουν-εμείς είμαστε άσχετοι) η χώρα θα βουλιάξει, θα πτωχεύσουμε. Και μας φέρνουν σωτήρες εισαγωγής, που άμα τους αφήσεις στη Μυτιλήνη δεν θα ξέρουν να πάνε στο χωριό τους αλλά και ίδιες ξεπεσμένες συνταγές από το παρελθόν που στηρίζονται σε κομματικούς μηχανισμούς και στο χρήμα που διαθέτουν. Μα δεν βλέπουν ότι έχουμε πτωχεύσει; Δεν βλέπουν και δεν βλέπετε ότι είμαστε στο πάτο, στο μηδέν. Φτάνει πια η κοροϊδία.

Θα πιστέψετε ξανά σε κόμματα και σε ανθρώπους που φαλίρισαν, που πλέον έπειτα από τόσα χρόνια έδωσαν, ότι ήταν να δώσουν. Δεν έχουν πια ούτε τη πονηριά να κλέψουν, ούτε τη σπιρτάδα να επαναστατήσουν. Ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας.

Ελάτε να αποκτήσουμε ξανά την ελευθερία μας. Την ελευθερία μας από τους Γερμανούς, την ελευθερία μας, από τους κομματάρχες, την ελευθερία μας, από το παιχνίδι που σας έχουν στημένο για να τους ψηφίσετε, με χρήμα, με γνωστούς, με εκβιασμούς. Σκεφτείτε λίγο καθαρά, αφαιρέσετε το περιτύλιγμα από τον υποψήφιο και δείτε τι πραγματικά εκπροσωπεί.

Γιατί εμένα; Ρωτήστε το διπλανό σας, κάποιος θα με ξέρει στο νησί. Ρωτήστε για τη δουλειά μου, ρωτήστε για την οικογένεια μου, ρωτήστε για τα πιστεύω μου, ρωτήστε μήπως ήμουν κανένας αποτυχημένος δικηγόρος και δεν έχω δουλειά και γι’ αυτό γίνομαι πολιτικός, ρωτήστε τι έκανα στη καριέρα μου. Και μετά αποφασίστε. Θέλετε η Λέσβος να αποκτήσει ξανά φωνή στο κέντρο, ή θέλετε όλο αυτό το παλιό σύστημα, που εκπροσωπεί το μηδέν να σας εκπροσωπεί και να σας τα παίρνει πότε τα λεφτά και πότε τη ψυχή;

Καλό Πάσχα και καλή διασκέδαση!

Μανώλης Αρμενάκας

Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λέσβου

Ανεξάρτητων Ελλήνων

Μοιράσου το άρθρο!