Άρθρα - Γνώμες

09/10/2019 - 06:00

Στο όνομα του ανθρωπισμού παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη *

Η περιφρονημένη είδηση από το παρελθόν: Στις 25 Απριλίου του 2018, το τουρκικό υπουργείο των Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περίπου 30.000 Αφγανοί είχαν εισέλθει παράνομα στην Τουρκία από τις αρχές του χρόνου.

Όπως, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανέφερε ο υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2018 στην Τουρκία είχαν μπει 29.899 Αφγανοί, έναντι 45.259 ολόκληρο το 2017.

«Εδώ και μερικούς μήνες, αντιμετωπίζουμε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, κυρίως με προέλευση το Αφγανιστάν», είχε πει ο Σοϊλού, προσθέτοντας πως περισσότεροι από 1.300 διακινητές είχαν συλληφθεί από την 1η Ιανουαρίου. Παράλληλα, στο νέο αυτό κύμα η Άγκυρα, όπως επίσης αναφέρθηκε, είχε απαντήσει με μαζικές απελάσεις.

Προσέξτε τώρα: Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, μόνο στη Λέσβο και μόνο τον Σεπτέμβριο, έφθασαν 5.017 άτομα εκ των οποίων το 63% Αφγανοί και το 22% Σύροι.

Και την 1η Οκτωβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανακοίνωσε πως η κατάσταση σε Λέσβο, Σάμο και Κω είναι «κρίσιμη». Και πως τον Σεπτέμβριο οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ήταν 10.258 και ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος από το 2016. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις).

Τα επίσημα δε στοιχεία δείχνουν πως στις δομές των νησιών, διαμένουν Αφγανοί σε ποσοστό 44,23%, ενώ οι Σύροι βρίσκονται στο 22,41% και ακολουθούν άλλες εθνότητες σε πολύ μικρότερα ποσοστά.

(Εδώ να θυμίσουμε ότι το 2015, τότε δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίδειξη ανθρωπισμού απευθύνοντας γενικά προσκλητήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους οποίους επεφύλασσε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, στην Ελλάδα έφθασαν 194.827 Αφγανοί. Η καταγραφή προέρχεται από 48 λιμενικές αρχές και ανάγεται στην περίοδο από τις αρχές του 2015 ως τις 21 Δεκεμβρίου εκείνης της – από κάθε άποψη – μοιραίας χρονιάς).

Τι προκύπτει από όλα αυτά; Ότι οι Αφγανοί κατακλύζουν την Τουρκία, η οποία τους στέλνει στην Ελλάδα συστηματικά. Το 2015 με ευκολία και τα τελευταία δύο χρόνια με την βοήθεια των διακινητών.

Επισήμως, η Άγκυρα λέει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με απελάσεις. Αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ πιο εύκολο να μπαίνουν στις βάρκες για την Ελλάδα, παρά να ακολουθηθεί η δύσκολη διαδικασία των απελάσεων.

Ουσιαστικά δηλαδή, η Τουρκία προχωρά σε… απελάσεις στην Ελλάδα!

Πάμε τώρα στην άλλη, πολύ πρόσφατη και εξίσου περιφρονημένη είδηση:

Στις 4 Οκτωβρίου (2019) πληροφορηθήκαμε από την τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ότι το τουρκικό πανεπιστήμιο του Γκαζίαντεπ θα ανοίξει τρεις σχολές σε μικρές πόλεις στη βόρεια Συρία – μια σχολή ισλαμικών επιστημών στην πόλη Αζάζ, μία σχολή παιδαγωγικών επιστημών στην Αφρίν και μία οικονομικών και διοίκησης στην αλ Μπαμπ.

Το ίδιο πανεπιστήμιο, που είναι κρατικό και βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, έχει ανοίξει στο παρελθόν μια επαγγελματική σχολή στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου και οι τρεις πόλεις βρίσκονται στη βορειοδυτική Συρία, δυτικά του Ευφράτη ποταμού και βόρεια του Χαλεπιού, σε περιοχές στις οποίες η Τουρκία έχει στείλει δυνάμεις δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια σε μια προσπάθεια να εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και το Ισλαμικό Κράτος.

Δηλαδή, η Τουρκία, που ήδη έχει ανεγείρει στην περιοχή νοσοκομεία και σχολεία, έχει εκπαιδεύσει προσωπικό και σκοπεύει να δημιουργήσει μια βιομηχανική ζώνη στην περιοχή η οποία θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε 7.000 ανθρώπους, ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή. Και ως γνωστόν, η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ να δημιουργηθεί στην περιοχή μια ζώνη ασφαλείας – όπως την αποκαλεί.

Παράλληλα, η Τουρκία σκοπεύει να εγκαταστήσει στην περιοχή δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και να ανεγείρει κατοικίες αξίας 27 δις δολαρίων.

Με λίγα λόγια, η Άγκυρα ιδρύει ιδρύματα και ανοικοδομεί μια περιοχή που βρίσκεται εκτός της επικράτειάς της, την οποία όμως έχει καταλάβει!

Συμπέρασμα (για εκείνους που υποστηρίζουν πως όσοι έρχονται είναι πρόσφυγες): Η Τουρκία στέλνει στην Ελλάδα Αφγανούς και κρατά τους Σύρους για να τους εγκαταστήσει σε εδάφη τα οποία επιδιώκει να προσαρτήσει.

Και επομένως, όλοι εκείνοι που παριστάνουν τους ανθρωπιστές και καλούν την κυβέρνηση να δεχθεί όλους τους κατατρεγμένους, απλά παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας…

 

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β΄ Αθηνών Νοτίου Τομέα Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

https://www.thepresident.gr

Μοιράσου το άρθρο!