Άρθρα - Γνώμες

22/01/2020 - 17:18

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν και δεξιοί, και κεντρώοι και αριστεροί...

Γράφει ο Δημήτρης Τσαμουράς *

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ

Έγινε λοιπόν. Έστω και με καθυστέρηση. Αυτό που έπρεπε να συμβαίνει κάθε δεύτερη βδομάδα, από όταν έφτασε ο κυκλώνας. Από τότε που οι καταστροφικές ιδεοληψίες κατέστησαν τη Μυτιλήνη το επίκεντρο του αίσχους. Ήταν όμως εκεί, όλοι μαζί, να φωνάξουν με έναν μόνο αποδέκτη. 

Τόσο καιρό είμαστε στα χαρακώματα, δεξιοί και αριστεροί «σφάζομαστε», τασσόμενοι υπέρ ή κατά μεταναστών με βάση τα ιδεολογικά μας πιστέυω. Και καταφέραμε πολλά. Φευ. Μόνο τη διόγκωση του προβλήματος καταφέραμε. Όσο διασπείραμε τον θυμό στους «άλλους», τόσο η Μυτιλήνη βούλιαζε. 

Τί και αν το κάλεσμα ήρθε από τα πολύ δεξιά. Τί και να οι αρχικελευστές ρέπουν επικίνδυνα σε συνομωσιολογικές προσεγγίσεις. Τί και αν εκλέχτηκαν για να λύσουν το μεταναστευτικό σε ένα μήνα. Μηδαμινή σημασία έχουν. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν και δεξιοί, και κεντρώοι και αριστεροί. Γιατί ο μινώταυρος του μεταναστευτικού (αποχαιρετώντας και τον Πάκη) ξεπερνά κατά πολύ τις ιδεολογικές καταβολές.

Γιατί ο στόχος είναι κοινός. Ενώθηκαν αντίθετες φωνές, αντικρουόμενες μέχρι χτες. Έδωσαν το παρόν  άνθρωποι που βάλουν κατά των μεταναστών, αλλά και άνθρωποι που τους υπερασπίζονται. Και τι έχουν τελικά να χωρίσουν; Παρασυρόμενοι από τα «φωνακλάδικα» άκρα, ξεκατινιάζονται φθηνά στα social media, ωσάν άλλοι «τρας» πανελίστες μεσημεριανάδικων. 

Όσοι ήταν εκεί δεν συντάσσονται απαραίτητα ιδεολογικά με τον Περιφερειάρχη ή το Δήμαρχο, παρά βρυχώνται ενωμένοι. Δεν πάει παρακάτω. Δε μένει χρόνος για περισσότερες εσωτερικές προστριβές. Η κοινωνικο-υγειονομική βόμβα θα εκραγεί, και τότε θα είναι αργά και ανεξέλεγκτα. Δεν αρκούν πλέον αντισταθμιστικά για να χαμηλώνουν τα κεφάλια, και να εξαγοράζονται συνειδήσεις. Άλλωστε δεν νοούνται ηθικά τέτοιες συναλλαγές. 

Μας αρέσουν οι ΜΚΟ ή όχι, δε θα τα χαλάσουμε. Σκοπός μας η αποσυμφόρηση. Είτε νιώθεις το νησί σου να χάνεται, είτε σε πονά η εξαθλίωση της Μόριας, ο εχθρός σου είναι ο ίδιος. Ούτε ο πολύ χριστιανός του «Απειλή», ούτε ο αλληλέγγυος. Είναι οι συναποφασίζοντες, κυβέρνηση και Βρυξέλλες, που συνεχίζουν να στιβάζουν ψυχές, να υποβαθμίζουν ξεδιάντροπα το βόρειο Αιγαίο, και να εκθέτουν τα νησιά σε εθνικούς κινδύνους. Η μαζική παρουσία στο συλλαλητήριο αυξάνει την όποια πίεση μπορούμε να ασκήσουμε. Ραντεβού λοιπόν στο επόμενο, ανεξαρτήτως οργανωτή, και με ακόμη περισσότερους συμμετέχοντες…

 

----

σδ

* Ο Δημήτρης Τσαμουράς είναι από τη Μυτιλήνη, ζει όμως στην Αθήνα λόγω εργασίας. Ένας νέος άνθρωπος που ελπίζει κάποτε να επιστρέψει στο νησί μας με την οικογένειά του!

Μοιράσου το άρθρο!