Άρθρα - Γνώμες

26/06/2023 - 07:13

Συντριβή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Λέσβο! Θα υπάρξει "κάθαρση" ή θα επιστρέψει στο 3% ;

Εθνικές εκλογές Ιούνιος 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 16.868 ψήφους και ποσοστό 29,01% στο Νομό Λέσβου.

Εθνικές εκλογές Μάιος 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 9.131 ψήφους και ποσοστό 15,92%. στο Νομό Λέσβου. Αν και έχει τεράστιες απώλειες (περίπου 7.500 ψήφοι)  καταφέρνει να παραμείνει στη δεύτερη θέση στο Νομό Λέσβου και διατηρεί την έδρα.

Ένα μήνα αργότερα.... Ιούνιος 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει  επιπλέον 2.000 ψηφοφόρους στο Νομό Λέσβου ! 7.106 οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ και από την 2η θέση του Μαΐου βρίσκεται στην 4η θέση και χάνει την έδρα.

Τα παραπάνω για ένα κόμμα που θέλει να είναι μάλιστα και κόμμα εξουσίας δεν είναι ένα απλά ένα άσχημο αποτέλεσμα. Είναι συντριβή! Είναι ποσοστά σε ελεύθερη πτώση! 

Τι φταίει όμως γι' αυτή την συντριβή;

Οι ευθύνες  ξεκινάνε από τον Γιάννη Μπουρνού που ήταν ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο για 4 χρόνια. Μπορεί να δήλωσε χθες βράδυ ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του αλλά στην ανακοίνωσή του δεν υπήρχε ούτε μια λέξη για το τι πήγε λάθος. Αντίθετα υπάρχουν οι κατηγορίες για Ν.Δ. , ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ!  Για να εκλεγείς Βουλευτής δεν αρκεί να είσαι ο εκλεκτός του Προέδρου, ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θα δουλέψει μια φορά...Ο Βουλευτής πρέπει να ακούει τους πολίτες, να είναι δίπλα στους πολίτες. Δεν αρκεί να κάνεις "πορεία προς τον λαό" μια φορά κάθε 4 χρόνια. 

Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ ( του τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ) που κράτησαν ζωντανό το κόμμα στις δύσκολες εποχές μπήκαν στο περιθώριο. Μια σειρά προσώπων που πραγματικά ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ επειδή τον πίστεψαν, αναγκάστηκαν να μείνουν εκτός ενεργού δράσης καθώς η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο προσκήνιο μια σειρά από πρόσωπα που υιοθέτησαν νέες τακτικές. Τακτικές που όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικές.

Επιπλέον δεν μπορείς να ανήκεις στο χώρο της Αριστεράς, να  θέλεις να κυβερνήσεις και ... καθημερινά τα στελέχη σου σε τοπικό επίπεδο να βγάζουν ένα κλίμα τοξικότητας. Μην αντέχοντας οποιαδήποτε κριτική ανακάλυπταν διαρκώς εχθρούς του ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική του "πάντα φταίνε οι άλλοι", "μας πολεμούν" κυριαρχούσε στις απόψεις τους. Είναι ο τρόπος που λειτούργησε μια φουρνιά από "πολιτικούς τυχοδιώκτες", που από το 2019  φανταζόταν την επιστροφή στην  εξουσία και προσπάθησαν να είναι μέσα στα πράγματα και να ελέγχουν τις καταστάσεις.

Η απουσία συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και σε τοπικό επίπεδο με άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς και με φορείς του νησιού οδήγησαν σε περαιτέρω συρρίκνωση της βάσης του κόμματος. Οι λογικές του αποκλεισμού και των λιγοστών  προνομιακών σχέσεων με μικροκομματικές σκοπιμότητες,  μακροπρόθεσμα όπως αποδείχθηκε απομάκρυναν κι άλλο τους ψηφοφόρους.

Για το προσφυγικό στη Λέσβο ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν προσπάθησε να κατανοήσει τις ανησυχίες των κατοίκων του νησιού. Επέμεναν να ερμηνεύουν τα "νούμερα προσφύγων στη Μόρια" οπως τους βόλευε, επέμεναν να αποκαλούν "φασίστες" όσους είχαν διαφορετική άποψη.  Στην κοινή γνώμη το μήνυμα που περνούσε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νοιάζεται περισσότερο για τον πρόσφυγα και λιγότερο για τον κάτοικο της Λέσβου. Το "είμαστε με τον Άνθρωπο" δεν πέρασε ποτέ καθώς επικοινωνήθηκε με λάθος τρόπο.

Τον ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Λέσβου τον πίστεψε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Τον πίστεψαν αληθινά. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ικανά και άξια στελέχη που οφείλουν να κάνουν την "κάθαρση" στο κόμμα και το σπουδαιότερο να μπορέσουν να ακούσουν τον κόσμο. Όσοι έχουν τώρα τα κλειδιά από το κόμμα μάλλον δεν αποτελούν μέρος της λύσης αλλά μέρος του προβλήματος. Αν θέλουν για παρηγοριά για την συντριβή τους να διατηρήσουν τις καρέκλες τους, τότε σίγουρα θα καταφέρουν να επιστρέψουν στο 3%.  Βρίσκονται κοντά στο στόχο τους....   

Γρηγόρης Δεϊλόγκος

 Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!