Άρθρα - Γνώμες

22/07/2013 - 15:25

Τα Τσαμάκια ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ. Κάντε επιτέλους κάτι…

Τα Τσαμάκια ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ. Κάντε επιτέλους κάτι…

trong>Ένα σχόλιο του Περιφερειακού Εφόρου Προσκόπων Λέσβου Στρατή Μπαλάσκα, με αφορμή μια ακόμα διάρρηξη σε Προσκοπική Εστία

Χθες Κυριακή το μεσημέρι διαπιστώθηκε διάρρηξη στο φάρο της Φυκιότρυπας, Προσκοπική Εστία της Κοινότητας των Ανιχνευτών του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης. «Άγνωστοι» έσπασαν το βόρειο παράθυρο του κτηρίου, μπήκαν μέσα σε αυτό και αφαίρεσαν όπως πάντα κατασκηνωτικό υλικό, δηλαδή σκηνές και υπνόσακους.

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου, από το 2008 πραγματοποίησαν μια τεράστια προσπάθεια με στόχο την υλοποίηση προγράμματος στέγασης των δραστηριοτήτων του σε ένα υποδειγματικό χώρο όπως τα Τσαμάκια και η Φυκιότρυπα εν προκειμένω για το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης,   Παράλληλα σκοπό είχαν να συμβάλλουν στο να ξαναγίνει όλη η περιοχή πραγματική «αυλή της Μυτιλήνης». Χώρος προσιτός σε κάθε Μυτιληνιό.

Σε αυτή την κατεύθυνση εργάστηκαν, ξόδεψαν χρήματα που συγκέντρωσαν από χορηγίες φορέων και πολιτών αλλά προπάντων έβαλαν ΨΥΧΗ και το αποτέλεσμα είναι σήμερα ορατό. Στη θέση των ανοιχτών χωματερών σκουπιδιών και ανθρώπων, αυθαίρετων και παράνομων εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν με την ανοχή των  αρμόδιων τότε κρατικών αρχών στήσαμε εξ αρχής την ξύλινη Εστία συμβάλλαμε στην αναστήλωση, ανάπλαση και προστασία του ιστορικού φάρου της Φυκιότρυπας ο οποίος μας παρεδόθη από την αρμόδια για την αναστήλωση του Εφορεία Αρχαιοτήτων ημιτελής και με τεράστιες κατασκευαστικές παραλείψεις και ατέλειες που στο σύνολο τους αποκαταστήσαμε.Σε όλο αυτό το διάστημα υποστήκαμε δεκάδες δολιοφθορές. Προπάντων όμως διαρρήξεις πάντα με μοναδικό στόχο κατασκηνωτικό υλικό.

 

Δυστυχώς αλλά σήμερα μετά από έξη χρόνια ζωής στα Τσαμάκια και στη Φυκιότρυπαα πρέπει να φωνάξουμε ότι ΤΑ ΤΣΑΜΑΚΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ.

Υπεύθυνοι για ετούτο, πρώτα πολίτες της Μυτιλήνης και δυστυχώς νέοι που εγκαταλείπουν καθημερινά τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών. Πολίτες και πάλι δυστυχώς νέοι που έχουν μετατρέψει το αλσύλλιο σε πίστα αγώνων κρος. Πολίτες και πάλι δυστυχώς νέοι που βανδάλισαν και κατέστρεψαν τις όποιες παρεμβάσεις υπήρξαν μέσα στο άλσος από τον Δήμο Μυτιλήνης πριν χρόνια. Οι τραπεζόπαγκοι και οι πέργκολες καταστράφηκαν μαζί με τις περιφράξεις.

Η Φυκιότρυπα μετρατράπηκε σε χωματερή σκουπιδιών και ζώων. Περισσότερα από 60 σκυλιά παρατημένα στην τύχη τους έχουν σχηματίσει αγέλες και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε αυτό το ιδιότυπο Νταχάου ζώων. Κοντά σε αυτούς και κάποιοι φιλόζωοι «εθελοντές» που πετούν τροφές κάθε λογής παντού ακόμα και πάνω σε αρχαιότητες. Η Φυκιότρυπα είναι γεμάτη από κονσερβοκούτια ζωοτροφών!

Υπεύθυνοι όμως για την κατάσταση και αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα Τσαμάκια καθαρίζονται από την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο όχι το τμήμα που περιβάλλει την Εστία των Προσκόπων. Για αυτό το τμήμα απαιτείται να επικοινωνήσουμε προσωπικά με τον αρμόδιο για την καθαριότητα Αντιδήμαρχο. Αλλά τέτοια επικοινωνία ώστε η υποχρέωση του Δήμου να υλοποιηθεί δεν θα υπάρξει ποτέ. Ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Κουνιαρέλλης δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη θέση του για να «πουλά» ως προσωπικές εξυπηρετήσεις τα όσα εκ της θέσεως του υποχρεούται να κάνει. Και επιτέλους ας συνειδητοποιήσει πώς άλλο πράγμα ο εθελοντισμός κι άλλο η επαγγελματική ενασχόληση με την αποκομιδή των σκουπιδιών. Ουδείς λόγος και για την πολυθρύλητη Δημοτική Αστυνομία. Η οποία επίσης απουσίαζε και συνεχίζει να απουσιάζει και να απέχει των υποχρεώσεων της.

Δυστυχώς όμως και η Ελληνική Αστυνομία απουσιάζει. Κανείς έλεγχος δεν γίνεται στα Τσαμάκια και τη Φυκιότρυπα. Ούτε μια προληπτική περιπολία κάποιου περιπολικού έστω μια φορά τη μέρα ή τη νύχτα. Το κλείσιμο του δρόμου μετά το φάρο λόγω των γνωστών αρχαιολογικών ανασκαφών μετατρέπει όλο το δρόμο από το άγαλμα της ελευθερίας μέχρι τη Φυκιότρυπα σε ένα κλειστό δρόμο ιδανικό για κάθε λογής παραβατικότητα. Αγώνες  ταχύτητας, βραδινές αλλά και όχι μόνο βραδινές περίεργες δοσοληψίες  

Αλλά και υπαίθριες διανυκτερεύσεις μέσα στο άλσος από οικογένειες τσιγγάνων που σιγά σιγά επεκτείνονται μέσα στο άλσος με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον και τους κινδύνους που δημιουργούνται για αυτό.

Με αφορμή λοιπόν μια ακόμα διάρρηξη σε μια προσκοπική εστία στα Τσαμάκια και στη Φυκιότρυπα, Δημόσια έκκληση προς όλους τους υπέυθυνους. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΤΩΡΑ. Αύριο θα είναι αργά… Όλη η περιοχή κινδυνεύει. Οι νέοι κινδυνεύουν. Η αυλής της Μυτιλήνης κινδυνεύει… Κύριε Δήμαρχε Δημήτρη Βουνάτσο. Κύριε Αστυνομικέ Διευθυντή Δημήτρη Κουρσουμπά. Και στους δυο απευθύνομαι με την ιδιότητα του παλιού Προσκόπου. Κάντε κάτι σήμερα επιτέλους…

Μοιράσου το άρθρο!