Άρθρα - Γνώμες

05/10/2023 - 07:18

Τελικά τι θα ψηφίσουμε; Γράφει η Τζώρτζια Ρασβίτσου

- Νοσοκομείο Μυτιλήνης/Κέντρο Υγείας ή τζόγος με τη ζωή μας; - Δημόσιοι χώροι ή κέντρα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών; - Πόλη πολιτισμού ή πόλη  ακροδεξιού παραληρήματος; -Αυτοδιοίκηση  ως θεσμός υποστήριξης της κοινωνίας ή των εργολάβων;

Γράφει η Τζώρτζια Ρασβίτσου 

 

Η τοπική κοινωνία σε λίγες μέρες καλείται να επιλέξει εκείνο που θα καθορίσει την καθημερινότητά της για  την επόμενη πενταετία.

Ας διαλέξει:

 

Νοσοκομείο Μυτιλήνης-Κέντρο Υγείας ή τζόγος με τη ζωή μας;

Ζητάμε πλήρη στελέχωση του Βοστάνειου νοσοκομείου Μυτιλήνης με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, να σταματήσει η υγειονομική υποβάθμιση και ο τζόγος σε βάρος της υγείας των πολιτών.   Η στελέχωση  του Βοστάνειου νοσοκομείου  και του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης σε ιατρικό προσωπικό είναι κατώτερη από το ύψος των υγειονομικών αναγκών. Συνεχώς βλέπουμε δημοσιεύματα για δωρεές σε εξοπλισμό, όμως υπάρχει έλλειμμα σε  προσωπικό για να λειτουργήσουν. Η μονάδα τεχνητού νεφρού διαθέτει έναν μόνο γιατρό, ενώ δεν υπάρχουν διερμηνείς για να τα περιστατικά που αφορούν πρόσφυγες.

 

Δημόσιοι χώροι ή κέντρα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών;

Να σταματήσει η υποβάθμιση των δημόσιων χώρων, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε γειτονιές. Οι δημόσιοι χώροι παραμένουν απλά τεχνικά έργα,  αν δεν υπάρχουν οι ανάλογες κοινωνικές δράσεις αξιοποίησής τους (πολιτιστικές, αθλητικές κλπ), που τους δίνουν προστιθέμενη αξία. Μέχρι στιγμής έχουμε σκοτεινές πλατείες  και σκοτεινά μικρά πάρκα- παιδικές χαρές, εγκαταλειμμένα και απαξιωμένα που  έχουν γίνει κέντρα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με όλες τις κοινωνικές επιπτώσεις για τις γύρω γειτονιές και με όλες τις κοινωνικές επιπτώσεις για τη νεολαία της πόλης, που έχει ανάγκη από τέτοιους δημόσιους χώρους.

φγ

Πόλη πολιτισμού ή πόλη  ακροδεξιού παραληρήματος;

Η Μυτιλήνη έχει ισχυρή ταυτότητα και αυτή είναι η πολιτισμική και κινηματική παράδοση στην πρωτοπορία. Να ξαναγίνει η Μυτιλήνη κέντρο πολιτισμού μέσα από οργανωμένα φεστιβάλ πρωτοποριακών ιδεών, νέων ρευμάτων τέχνης, μουσικής και κινημάτων.

Το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης να είναι ανοιχτό σε όλες τις ομάδες, θεατρικά σχήματα, χορωδίες, χορευτικά κλπ, ακόμα και σε σχήματα- συγκροτήματα εφήβων.

Η απαξίωση της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός: π.χ. διοργανώσεις όπως τα Aegean Docs, σταμάτησαν να έχουν την έδρα τους στη Μυτιλήνη μετά την  απαράδεκτη συμπεριφορά της παρούσας δημοτικής αρχής, παραστάσεις του Λεσβιακού Καλοκαιριού ματαιώθηκαν, η δημοτική αρχή αρνήθηκε την οικονομική στήριξη στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου κ.α.

Αυτοδιοίκηση  ως θεσμός υποστήριξης της κοινωνίας ή των εργολάβων;

Όχι στους προϋπολογισμούς εργολαβίας σε βάρος των πολιτών. Όχι στα δημόσια έργα, χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό, στον έλεγχο, στην υλοποίηση και την αξιολόγησή τους. Μόνο έτσι αποφεύγονται εκτρώματα, όπως η δήθεν ανάπλαση της προκυμαίας. Προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και μηχανημάτων, έτσι ώστε οι εργασίες να εκτελούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου και να σταματήσει ο Δήμος να  λειτουργεί ως μεσάζοντας.

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν είναι ένα κέλυφος χωρίς ουσία,  καθώς έχουν μια διαφορετική λογική στη διαχείριση του Δήμου μακριά από τις δεσμεύσεις της κεντρικής εξουσίας και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ρίχνοντας βάρος στην κοινωνική πολιτική και στη διαχείριση των (περιορισμένων) πόρων και αρμοδιοτήτων για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. 

 

Υ.Γ. Η κοινωνία πονά. Η κοινωνία εγκυμονεί… Η ακροδεξιά έχει εισχωρήσει στα δημοτικά ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε αυτά ονομάζονται «πλατιά», είτε «δημοκρατικά», είτε απαιτούν (χωρίς επιτυχία ομολογουμένως) να ονομάζονται «ανεξάρτητα». Η συγκυρία απαιτεί ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ των Αριστερών δυνάμεων του τόπου, για να υπάρχει μία αξιόπιστη,  καθαρή, αγωνιστική φωνή στο πλευρό των πολιτών. 

 

 

-----

Τζώρτζια Ρασβίτσου
Τζώρτζια Ρασβίτσου - Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Μυτιλήνης με την Λαϊκή Συσπείρωση

Μοιράσου το άρθρο!