Άρθρα - Γνώμες

12/05/2019 - 17:04

Tι είναι αυτά που λες παιδί μου; Αυτά τα λένε οι κομμουνιστές... Δακοκτονία 2019

Γράφει ο Θέμης Κλιομιδιώτης / υποψήφιος Δημ. Συμβ. στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, στη Δημοτική Ενότητα Μανταμάδου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δακοκτονία / Στο ίδιο έργο θεατές 

Κάθε χρόνο, τέτοιο καιρό, οι αγρότες του νησιού μας  γυρίζουν τα χωράφια τους  για να δουν αν έδεσε ο καρπός στις ελιές για να μπορέσουν να βάλουν τη σοδειά της επόμενης χρονιάς και να έχουν κάποιο περίσσευμα για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Έτσι και φέτος αφού γύρισαν τους ελαιώνες του νησιού και είδαν ότι πράγματι  μπορεί να υπάρξει σημαντική παραγωγή ελαιόλαδου άρχισαν να διερωτώνται, θα μείνει καμιά ελιά πάνω στα δέντρα ή θα πέσουν όλες κάτω από το δάκο όπως πέρυσι;


Και ενώ υποτίθεται ότι φέτος, οι διαδικασίες από την περιφέρεια ξεκίνησαν νωρίτερα, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των αγροτικών συλλόγων και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νησιού μας και αφού η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου  στην περιφέρεια με τον Στρατή Κόρακα  έβαζε και  ξανάβαζε το ζήτημα της δακοκτονίας.
Τις τελευταίες μέρες, λοιπόν, ακούμε και διαβάζουμε ότι οι δυο εταιρίες που ενδιαφέρθηκαν  για το έργο της δακοκτονίας βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Και φυσικά αυτοί που θα την πληρώσουν πάλι είναι οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου αφού είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ο ψεκασμός δεν θα γίνει ούτε φέτος στην ώρα του.


Και εδώ έρχεται να αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν πραγματοποιείται η δακοκτονία από την περιφέρεια όπως γινόταν παλιότερα και όπως προτείνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της Λέσβου;


Η απάντηση που δίνεται από τους αρμοδίους, όποτε γίνεται η ερώτηση αυτή, είναι ότι αυτό δε μπορεί να γίνει γιατί είναι αντίθετο με τις κατευθύνσεις τις Ε.Ε. και θα βρεθούν εκτεθειμένοι στην ελληνική νομοθεσία. Αν συνυπολογίσουμε τώρα ότι στα χρόνια των μνημονίων το κονδύλι για τη δακοκτονία έχει μειωθεί στο ένα τρίτο απ΄ ότι στα προηγούμενα χρόνια μπορούμε να συμπεράνουμε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την καταστροφή των ελαιοπαραγωγών.


Σίγουρα πάντως δεν είναι οι αγρότες που τους κατηγορούν ότι δεν ανοίγουν τα χωράφια τους για να ψεκάσουν.


Σίγουρα δεν φταίνε οι εργάτες που δεν κάνουν σωστά τον ψεκασμό όπως λένε.


Και μάλλον δεν φταίει ούτε η κλιματική αλλαγή, που πολλοί την επικαλούνται τελευταία, για κάθε πρόβλημα για να διώξουν τις ευθύνες από πάνω τους.    
Τι φταίει όμως και κάθε χρόνο βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές;


Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ότι:
φταίει η Ε.Ε. που έχει ως στόχο μέσα από τις Κ.Α.Π να ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες και να περάσει ο κλήρος και η παραγωγή σε λίγα χέρια. 
φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις που υπηρετούν διαχρονικά το σκοπό αυτό. 
φταίει  η περιφέρεια με τους δήμους που εξειδικεύουν τις πολιτικές αυτές στο χώρο ευθύνης τους.


Βεβαία θα μας πει κανείς, όπως ακουγόταν κάποτε και σε μια παλιά ελληνική ταινία, τι είναι αυτά που λες παιδί μου; Αυτά τα λένε οι κομμουνιστές. Πράγματι μόνο οι κομμουνιστές τα λένε….  

Θέμης Κλιομιδιώτης 
υποψήφιος Δημ. Συμβ. στο Δήμο Δυτικής Λέσβου,
 στη Δημοτική Ενότητα Μανταμάδου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» 
 

Μοιράσου το άρθρο!