To "ΕΜΠΡΟΣ" για τα παρατράγουδα του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι ενοχλήθηκαν που κράξαμε το Λιμενικό για το βαθύ ύπνο την ώρα του ατυχήματος με την πρόσκρουση του πλοίου AEGEAN STAR
Διαβάστε τι γράφει το ΕΜΠΡΟΣ (Π. Γαιακουμή) και θαυμάστε για ΑΛΛΗ μια φορά το Λιμενικό Μυτιλήνης... !!!! (βέβαια δεν τους ενδιαφέρει και πολύ γιατί ξέρουν ότι έχουν κατακτήσει την ατιμωρησία...)
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε για το ατύχημα μια ώρα αργότερα (!), στις 6:25 το πρωί, από τον πλοίαρχο του καραβιού, όταν και είχε αρχίσει η διαρροή. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνταν, μάλιστα, αν τελικά το πλοίο «έδεσε μόνο του στο λιμάνι χωρίς να υπάρχουν στελέχη του Λιμεναρχείου εκεί». Κάτι που να σημειωθεί πως επανειλημμένως έχει καταγγελθεί ότι συμβαίνει, ειδικά τις πρωινές ώρες και μάλιστα κατά την άφιξη επιβατηγών πλοίων!
Δυο σκάφη του Λιμενικού, με τη βοήθεια ρυμουλκού, «έριξαν» τα πρώτα φράγματα, των οποίων η τοποθέτηση, αφού τα εξέτασαν οι ειδικοί, διαπίστωσαν πως δεν είχε γίνει σωστά, μια και εκείνοι που «εργάστηκαν» για το αντικείμενο αυτό (πλήρωμα ενός ρυμουλκού και ένα συνεργείο της ECO που διέθεσε το ένα από τα φράγματα), δεν ήξεραν πώς να τα τοποθετήσουν.
Σοβαρό «ρήγμα», όμως, υπήρξε στο κομμάτι της ενημέρωσης από πλευράς του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Το Λιμεναρχείο διαβεβαίωνε διά στόματος λιμενάρχη, κ. Μανώλη Βόμβα, ότι «η διαρροή από το πλοίο είχε σταματήσει από το πρωί», ενώ στην πραγματικότητα τα τελευταία σημεία διαρροής έκλεισε ιδιώτης δύτης, που τοποθέτησε επιθέματα στο μήκους οκτώ μέτρων ρήγμα, γύρω στις 4 το απόγευμα της Κυριακής! Μέχρι εκείνη τη στιγμή, δηλαδή, η διαρροή από το πλοίο στη θάλασσα συνεχιζόταν. Τα σημεία διαρροής ανέλαβε ν’ ασφαλίσει πλήρως και η ιδιωτική εταιρεία που επιλήφθηκε χθες της απορρύπανσης με δύτες της.
Αλλά τα «παρατράγουδα» δε σταματούν εδώ. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο οι εισαγγελικές αρχές, όσο και οι αρμόδιοι προανακριτικοί υπάλληλοι, ενημερώθηκαν και κλήθηκαν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους περί τις 9:30 το πρωί. Το αλκοτέστ, δηλαδή, για τη διαπίστωση τυχόν χρήσης αλκοόλ από τα υπεύθυνα μέλη του πληρώματος έγινε τέσσερις τουλάχιστον ώρες μετά το συμβάν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόδοση ενδεχόμενων τέτοιου τύπου ευθυνών.
Καμμιά ενημέρωση, όμως, δεν υπήρξε από το Λιμεναρχείο ούτε στο Λιμενικό Ταμείο και στην αρμόδια υπάλληλο που έχει αναλάβει το κομμάτι της αντιρρύπανσης, η οποία έχει στα χέρια της και τα κλειδιά του κοντέινερ στο λιμάνι με το αντιρρυπαντικό υλικό. Στο σχέδιο αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης αναφέρεται το όνομα της υπαλλήλου του Λιμενικού Ταμείου (και του αναπληρωτή της), που θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα. Δεδομένου ότι δεν υπήρξε ενημέρωση και φυσικά δεν υπήρχαν και… τα κλειδιά, η πόρτα του κοντέινερ άνοιξε αφού χρειάστηκε να σπάσει το λουκέτο - όπως βέβαια προβλέπεται σε τέτοιες επείγουσες περιπτώσεις. Εν τω μεταξύ, η αρμόδια υπάλληλος του Λιμενικού Ταμείου ενημερώθηκε για το συμβάν… από την Αθήνα!