Αστυνομικό Ρεπορτάζ

16/07/2022 - 07:57

1.018 περιστατικά pushbacks στο Αιγαίο - Τα 386 στη Λέσβο

Έρευνα της Forensic Architecture

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της Forensic Architecture για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με την έρευνα, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2022, έχουν καταγραφτεί περισσότερες από 1.000 παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιούνται σήμερα διαδικτυακά.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην πλατφόρμα είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένης συλλογικής έρευνας με επικεφαλής την Forensic Architecture και την αδελφή της οργάνωση που εδρεύει στο Βερολίνο, Forensis, με τη συμμετοχή του Border Violence Monitoring Network, του Bellingcat Global Authentication Project, του Amnesty’s Crisis Evidence Lab και του Digital Verification Corps. (DVC), και συμμετείχαν και ΜΚΟ όπως το Alarm Phone, το Aegean Boat Report, το Refugee Support Aegean, το Legal Center Lesvos και το HIAS Greece. 

Πρόκειται για 1.018 περιστατικά επαναπροώθησης συνολικά 27.464 προσφύγων. H έρευνα έχει καταγράψει επίσης 11 νεκρούς και 4 αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια επαναπροωθήσεων, όπως και 26 περιπτώσεις που το Λιμενικό πέταξε τους πρόσφυγες κατευθείαν στη θάλασσα.

Από αυτά τα 1.018 περιστατικά, τα 386 διαπιστώθηκε ότι έλαβαν χώρα από ή έξω από τις ακτές της Λέσβου, τα 126 από τη Χίο, τα 194 από τη Σάμο, τα 120 από την Κω, τα 89 από τη Ρόδο και τα 86 στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Καταγράφηκαν 16 βαθιά pushbacks, που σημαίνει ότι οι αιτούντες άσυλο αναχαιτίστηκαν βαθιά μέσα στα ελληνικά ύδατα προτού οδηγηθούν στα σύνορα και αφεθούν. Ένα κρούσμα καταγράφηκε στο Βόρειο Αιγαίο, ανοιχτά της Σαμοθράκης.

Η εμπλοκή της  Frontex

Η FRONTEX, η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, βρέθηκε ότι είχε άμεση εμπλοκή σε 122 από αυτές τις υποθέσεις, ενώ έχει γνώση για 417, έχοντας καταγράψει στα δικά της επιχειρησιακά αρχεία κωδικοποιημένα ως «αποτροπή εισόδου».

Σε 3 περιπτώσεις βρέθηκε στο σημείο το γερμανικό πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ FGS Berlin.

«Τεκμηριώνοντας το εύρος και τη σκληρότητα αυτού του κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος, η έρευνά μας υψώνει ένα τοίχος αποδείξεων ενάντια στις όλο και πιο κούφιες διαψεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Στέφανος Λεβίδης, ένας απ’ τους ερευνητές του Forensic Architecture: «Δείχνει τον τρόπο που η Ελληνική Ακτοφυλακή κυνικά αντιστρέφει τη χρήση των μέσων διάσωσης, χρησιμοποιώντας τα για να στερήσει την ασφαλή πρόσβαση στην στεριά σε χιλιάδες αιτούμενους άσυλο, αφήνοντάς τους έκθετους στα θαλάσσια ρεύματα. Το Αιγαίο, ένα παγκόσμιο σύμβολο φιλοξενίας και ανθρώπινων ροών, δείχνει εδώ τη σκοτεινή πλευρά του. Σφραγίστηκε και μετατράπηκε σε όπλο, σε έναν ιμάντα μεταφοράς ανθρώπων που οι ζωές τους αξιολογούνται διαφορετικά στα σύνορα της Ευρώπης».

 

Ποια είναι η οργάνωση Forensic Architecture

Πρόκειται για διεπιστημονικό κέντρο έρευνας η βάση του οποίου βρίσκεται στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εξειδικεύεται στην χωρική και μιντιακή ανάλυση δεδομένων εκ μέρους διεθνών διωκτικών αρχών, οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ. Οι έρευνές τους παρουσιάζονται σε πολιτικά και νομικά φόρουμ, δικαστήρια, εξεταστικές επιτροπές, εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και σε δημόσιες εκδηλώσεις και εκθέσει

 

 Ερώτηση στη Βουλή

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης κατέθεσε την πιο κατω επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό .

Θα συνεχίσει ο Πρωθυπουργός να διαψεύδει πως η κυβέρνησή του επιδίδεται σε θανάσιμες παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο σήμερα που νέα, αδιαμφισβήτητη έκθεση της Forensic Architecture καταγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ούτε μία, ούτε δύο αλλά 1018 περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων μόνο για την περίοδο 3/20 με 3/22 – συμπεριλαμβανόμενων και περιπτώσεων με ανθρώπινα θύματα που μόνο εγκληματικές μπορούν να χαρακτηριστούν; Ή μήπως ήρθε η ώρα να πάψει να διασύρει την χώρα ζητώντας συγγνώμη από την Διεθνή Κοινότητα;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η σημερινή έκθεση της Forensic Architecture αποκαλύπτει, με συγκλονιστικές λεπτομέρειες, τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο: 1018 μόνο την περίοδο Μαρτίου 2020-Μαρτίου 2022 με θύματα 27.464 συνανθρώπους μας των οποίων τα δικαιώματα, που τους εξασφαλίζει σαφώς το Διεθνές Δίκαιο, καταπάτησαν η Ελληνική Ακτοφυλακή και η FRONTEX κατ’ εντολή της κυβέρνησής σας και της ΕΕ αντίστοιχα. Μεταξύ άλλων ανατριχιαστικών στοιχείων, η εν λόγω έκθεση καταδεικνύει:

  • 26 καταγεγραμμένα περιστατικά όπου η Ελληνική Ακτοφυλακή έριξε ανθρώπους στη θάλασσα, δύο εκ των οποίων δεμένους με χειροπέδες!
  • Μαρτυρίες ξυλοδαρμών, κατασχέσεων των λιγοστών υπαρχόντων τους, και βίαιη επιβίβαση τους σε βάρκες χωρίς μηχανές που προωθήθηκαν, όπως-όπως, προς τις τουρκικές ακτές χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση ότι δεν θα βούλιαζαν στη μέση της θάλασσας.
  • Συγκεκριμένη περίπτωση τέτοιας βίαιης επαναπροώθησης όπου 11 άτομα πνίγηκαν και άλλα 4 αγνοούνται
  • 3 περιπτώσεις όπου οι επαναπροωθήσεις έγιναν υπό το βλέμμα του πληρώματος του Γερμανικού Πολεμικού Πλοίου FGS Berlin.

Σας ρωτώ:

  • Πώς απαντάτε στην Διεθνή Αμνηστία και συγκεκριμένα στην κα Μιλένα Μαρίν (υπεύθυνη του Εργαστήριου Τεκμηρίωσης Κρίσεων της διεθνούς οργάνωσης) η οποία δήλωσε ότι «η συστηματική και διαδεδομένη φύση της θανάσιμης πρακτικής των επαναπροωθήσεων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη»;
  • Θα καταφύγετε άλλη μια φορά σε διάψευση που στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης θα ερμηνευτεί ως επιβεβαίωση, με αποτέλεσμα τον συνεχιζόμενο διασυρμό της χώρας και την απώλεια ερεισμάτων μεταξύ των πολιτών του κόσμου που διαπνέονται από τις αρχές του Ανθρωπισμού;

Μοιράσου το άρθρο!