Αστυνομικό Ρεπορτάζ

22/04/2019 - 16:13

Αυτό είναι το παράδοξο της ρατσιστικής επίθεσης στην πλατεία Σαπφούς

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την επίθεση (ήταν Κυριακή 22 Απριλίου 2018) έχουμε το απίστευτο παράδοξο...

Μυτιλήνη, 22 Απριλίου 2019 – σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος μετά την ρατσιστική επίθεση στην πλατεία Σαπφούς, κατά την οποία ομάδα περίπου 150 ατόμων επιτέθηκε στους 200 και πλέον συγκεντρωμένους πρόσφυγες, εκσφενδονίζοντας πέτρες και κροτίδες προς το συγκεντρωμένο πλήθος, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά και εξυβρίζοντάς τους λόγω των εθνικών και θρησκευτικών τους χαρακτηριστικών.

Το Νοέμβριο του 2018, ταυτοποιήθηκαν 26 πιθανοί δράστες από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Τέσσερις μήνες αργότερα, το Φεβρουάριο του 2019, ασκήθηκε τελικά ποινική δίωξη κατά των δραστών, μεταξύ άλλων και με το άρθρο 81Α του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Σήμερα, ακριβώς ένα χρόνο μετά τα προαναφερθέντα γεγονότα, αφού χρειάστηκαν 8 μήνες για την ταυτοποίηση των δραστών και 10 μήνες για να ασκηθεί ποινική δίωξη, κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει κληθεί στον ανακριτή για απολογία. Αυτή η καθυστέρηση, όχι μόνο πλήττει το αίσθημα ασφάλειας των θυμάτων της επίθεσης και το κοινό περί δικαίου αίσθημα της ευρύτερης κοινωνίας, αλλά συντηρεί και ένα κλίμα ατιμωρησίας, με συνέπεια να έχουν σημειωθεί και άλλα ρατσιστικά χτυπήματα στη Λέσβο, κάποια από αυτά μάλιστα με τη συμμετοχή των δραστών της επίθεσης της Πλατείας Σαπφούς. Όλως παραδόξως, έχει ήδη οριστεί η δίκη των θυμάτων της επίθεσης (9/5/2019) τα οποία κατηγορούνται για στάση, αντίσταση και παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου. Το τελευταίο, το να δικαστούν δηλαδή τα θύματα μιας επίθεσης πριν καν κληθούν για απολογία οι θύτες τους, οι οποίοι παρεμπιπτόντως αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, προκαλεί μεγάλα ερωτήματα και βαθιές ανησυχίες ως προς την απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νησί της Λέσβου. Η ταχεία και αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης είναι κλειδί για την προστασία των θυμάτων, την πρόληψη και τιμωρία των ρατσιστικών εγκλημάτων, όπως προβλέπει ρητά η Ευρωπαϊκή Οδηγία Προστασίας των Θυμάτων (ν.4478/2017).

Η HIAS Greece, η οποία εκπροσωπεί τα θύματα της επίθεσης τα οποία έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, αλλά και τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για στάση, αντίσταση και κατάληψη δημόσιου χώρου, εκφράζει βαθιά ανησυχία για την μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία της ποινικής δίωξης των δραστών της ρατσιστικής επίθεσης. Συνεπώς, είναι επιτακτικό να προβούν οι αρμόδιες αρχές άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, με σκοπό την έγκαιρη και ορθή απόδοση της δικαιοσύνης.

Μοιράσου το άρθρο!