Αστυνομικό Ρεπορτάζ

21/09/2021 - 06:26

Έφτασαν στα 500 μέτρα έξω από τη Λέσβο - Ακραίες προκλήσεις Τούρκων Ψαράδων

"Υπάρχουν παραβιάσεις από τούρκικες μηχανότρατες σε ελληνικά ύδατα. Υπάρχει ανταπόκριση από το Λιμενικό. Πάνε και τους λένε εδώ είναι ελληνικά νερά σηκωθείτε και φύγετε!", τονίζει ο Μανώλης Κουλιάς, Ψαράς

Bίντεο ντοκουμέντο με παρενόχληση ελληνικών από τουρκικά αλιευτικά συνοδευόμενα από ακταιωρούς φανερώνει τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Το βίντεο τραβήχτηκε πριν από 20 μέρες, οι ψαράδες ωστόσο στην περιοχή μιλούν για καθημερινό φαινόμενο.

Τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν εισβάλλοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Προκαλούν φτάνοντας ακόμη και σε απόσταση αναπνοής από τους Έλληνες ψαράδες, τραβώντας τα δίχτυα τους. 

Οι συγκεκριμένες εικόνες καταγράφηκαν πριν από περίπου 20 μέρες. Οι ντόπιοι όμως υποστηρίζουν πως αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα το τελευταίο διάστημα και είναι περιστατικά σαν και αυτό τα οποία οδήγησαν στο ελληνικό διάβημα.


"Τα πράγματα έχουν ξεφύγει πλέον. Από τις 15 Ιουλίου που βγήκαν τα τουρκικά στα διεθνή έχουν εισβάλει στα ελληνικά χωρικά ύδατα κατά μήκος της παραμεθορίου. Μας κλέβουν όλο τον αλιευτικό πλούτο", τονίζει ο Μιχάλης Καραντώνης, Ψαράς στη Λέσβο και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Από τα έως τώρα στοιχεία έχουν καταγραφεί μέσα στον Αύγουστο συνολικά 110 παραβιάσεις. 

"Υπάρχουν παραβιάσεις από τούρκικες μηχανότρατες σε ελληνικά ύδατα. Υπάρχει ανταπόκριση από το Λιμενικό. Πάνε και τους λένε εδώ είναι ελληνικά νερά σηκωθείτε και φύγετε!", τονίζει ο Μανώλης Κουλιάς, Ψαράς

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού οι περισσότερες παραβιάσεις καταγράφονται στη Ζουράφα ανοιχτά της Σαμοθράκης, τη Λέσβο, τη Λέρο και την Κάλυμνο. 

Οι Τούρκοι ψαράδες είναι αρκετά προκλητικοί καθώς σε πολλά σημεία επιλέγουν να ψαρέψουν εκεί όπου οι Έλληνες έχουν ρίξει τα δίχτυα τους, ενώ πολλές φορές τους κόβουν τον δρόμο. 

Όταν οι Έλληνες τους πλησιάζουν μάλιστα, συχνά εκείνοι αρνούνται να αποχωρήσουν. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τουρκικά αλιευτικά έφτασαν ακόμη και 500 μέτρα έξω από τη Λέσβο. 

"Έφτασε στα 500 μέτρα και στην εμφάνιση του περιπολικού έφυγε!", περιγράφει ο κος Καραντώνης ενώ ο κος Κουλιάς προσθέτει πως "Είναι υπό την προστασία της τουρκικής ακταιωρού. Δηλαδή είναι φτιαχτό το παιχνίδι. Προκαλούν δηλαδή. Είναι μέσα στα πλαίσια της προκλητικότητας των Τούρκων. Ένα από τα παιχνίδια είναι και αυτό!"

Όπως εξηγεί, τα τουρκικά σκάφη είναι στα όρια στα σύνορα περισσότερο αλλά γίνεται αισθητό ότι τα παρακολουθούν.

Οι Έλληνες ψαράδες ζητούν άμεση προστασία , τονίζοντας πως πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

"Είναι μεγάλο πρόβλημα. Είναι πλέον πρόβλημα επιβίωσης, διότι τα δικά μας σκάφη λόγω νομοθεσίας τώρα δεν βγαίνουν να ψαρέψουν και θα τα μαζέψουν όλα οι Τούρκοι", συνοψίζει ο κος Καραντώνης.

Πηγή: skai.gr

 

Μοιράσου το άρθρο!