Αστυνομικό Ρεπορτάζ

02/08/2015 - 18:55

Ένοπλες επιθέσεις κατά μεταναστών ανάμεσα στην Τουρκία και τη Μυτιλήνη - Δημοσίευμα στη Hurriyet

Μ

ετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα καταγγέλλουν ότι δέχονται ένοπλες επιθέσεις από ανθρώπους που προσπαθούν να τους εμποδίσουν να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με διάφορες πηγές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, μία διεθνής ΜΚΟ, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, έχει ξεκινήσει έρευνα, μετά από καταγγελίες μεταναστών ότι δέχθηκαν ένοπλες επιθέσεις.  Δεν είναι γνωστό ποιοι ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτές, με τη ΜΚΟ να σημειώνει ότι ανάμεσα σε άλλους υποπτεύεται δράση συμμοριών.  Η είδηση προέρχεται από μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία όμως δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί η ονομασία της, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα. Η εν λόγω ΜΚΟ κατηγορεί μαφιόζικες ομάδες ως υπεύθυνες για το περιστατικό, αλλά αναφέρει και άλλα περιστατικά βίας και κλοπών κατά λαθρομεταναστών. Αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εκλάπησαν οι μηχανές των σκαφών στα οποία επέβαιναν.
Οι περισσότερες καταγγελίες για επιθέσεις προέρχονται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και τη Μυτιλήνη.
 
 
Αναλυτικά:
Η  ΜΚΟ αναφέρει πως, παλαιότερα, και το Λιμενικό – Ελληνική Ακτοφυλακή, είχε εμπλακεί σε ενέργειες αποτροπής των μεταναστών να φτάσουν στις ελληνικές ακτές. «Όμως μας έχουν διαβεβαιώσει πως αυτά τελείωσαν», ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης, αλλά πρόσθεσε πως αναφορές επιθέσεων κατά μεταναστών γύρω από το νησί της Λέσβου είναι πολύ συχνές.
 
Αραβικής καταγωγής, Ιταλός, μέλος της οργάνωσης, δήλωσε πως τους τελευταίους 20 μήνεςσκάφη με μετανάστες δέχτηκαν επιθέσεις. «Οι μετανάστες μιλούν για κομάντο. Κάποιοι μιλούν για τη FRONTEX, άλλοι για Έλληνες ή Τούρκους της Ακτοφυλακής, άλλοι για ομάδες ενόπλων ή πειρατές», είπε.
 
Σύρος μετανάστης δήλωσε πως το σκάφος στο οποίο επέβαινε με κατεύθυνση την Ελλάδα δέχτηκε επίθεση από τουρκικό πολεμικό, το οποίο έριχνε νερό με πίεση στους μετανάστες. Ο ίδιος είπε πως χρειάστηκε να δώσουν μάχη, για περισσότερο από μια ώρα, για να φτάσουν στη Λέσβο.
 
Άλλος Σύρος κατήγγειλε πως το σκάφος στο οποίο επέβαινε δέχτηκε επίθεση από άλλο σκάφος, οι άνδρες του οποίου κρατούσαν τυφέκια Μ16 και μιλούσαν μια ακατανόητη στον ίδιο γλώσσα. Οι ένοπλοι αυτοί έψαξαν τους μετανάστες για χρήματα και τιμαλφή, πήραν τη μηχανή του σκάφους τους και αποχώρησαν. Το σκάφος τωνμεταναστών διασώθηκε, όπως ανέφερε ο Σύρος, από την τουρκική Ακτοφυλακή.
 
Η Έφη Λατσούδη, μέλος ΜΚΟ με έδρα τη Λέσβο, δήλωσε πως οι επιθέσεις ίσως έχουν σκοπό να αποτρέψουν τους μετανάστες να ταξιδέψουν. Είπε μάλιστα πως παλαιότερα αυτή η τακτική ήταν διαδεδομένη στην Ελλάδα.
 
«Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν, επανειλημμένως, κατήγγειλε την κακή αντιμετώπιση των μεταναστών στην Ελλάδα, οι οποίοι εκφοβίστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν για να επιστρέψουν στην Τουρκία», δήλωσε η Λατσούδη.
 
 
πηγες: in.gr / defence-point.gr/ tovima.gr

Μοιράσου το άρθρο!