Αστυνομικό Ρεπορτάζ

07/12/2015 - 07:42

Έντονη διαφημιστική δραστηριότητα διακινητών - Σοκάρει η οργάνωση και το θράσος τους

Μπαράζ «διαφημιστικών» αναρτήσεων στο Facebook από δουλεμπορικά κυκλώματα, παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς, όπως φαίνεται, οι διακινητές «τρέχουν» να προλάβουν τις σαρωτικές αλλαγές που αποφασίστηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, αλλά και της αποκάλυψης ότι δύο από τους τζιχαντιστές πέρασαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, με πλαστά έγγραφα και προσποιούμενοι τους πρόσφυγες.



Τρεις είναι οι βασικές αιτίες που οδηγούν τους σύγχρονους δουλεμπόρους στην απόφαση να τα «παίξουν όλα για όλα» και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ατόμων στον βωμό του χρήματος. Σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη καλοκαιρία που επιτρέπει τις αναχωρήσεις πλοιαρίων και να προλάβουν να περάσουν όσους περισσότερους πρόσφυγες μπορούν, πριν κλείσουν εντελώς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα από τον φράχτη που κατασκευάζει η κυβέρνηση των Σκοπίων.
Επίσης, η εντεινόμενη φημολογία για δημιουργία «μικρής Σένγκεν», αλλά και οι έλεγχοι στα τουρκικά παράλια που αναμένεται να εντατικοποιηθούν μετά τη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ, έχουν οδηγήσει σε τολμηρές ενέργειες τους δουλεμπόρους. «Ο καλός καιρός συνεχίζεται, ετοιμαζόμαστε να φύγουμε κανονικά αύριο. 900 δολάρια το άτομο», αναφέρεται σχεδόν σ' όλα τα μηνύματα των διακινητών που έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο.


Αριστη ενημέρωση

Η οργάνωση των κυκλωμάτων σοκάρει, αφού από τα μηνύματά τους στο Διαδίκτυο και τα social media, προκύπτει η άριστη ενημέρωση που έχουν ακόμα για τις ώρες αναχώρησης των πλοίων που εκτελούν το δρομολόγιο Λέσβος-Πειραιά, ώστε να μην χάνεται χρόνος... Επίσης, φαίνεται πως έχουν και πληροφόρηση από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, καθώς φαίνεται ότι γνωρίζουν τις διόδους εξόδου από την Ελλάδα, τα αστυνομικά μπλόκα, αλλά και όταν επιτρέπεται σταδιακά η διέλευση προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. 23 μέλη κυκλώματος που δρούσε στην Ειδομένη και έβγαζε πρόσφυγες από τη χώρα.
Στις φωτογραφίες-ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», φαίνεται η οργάνωση των διακινητών που φροντίζουν να ενημερώνουν μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης για τον καιρό στο Αιγαίο.

Αναρτούν χάρτες καιρού με αναλυτικά στοιχεία και κυρίως των μποφόρ που προβλέπουν οι μετεωρολογικές σελίδες, προκειμένου να «πείσουν» και να δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια και πληρώνουν όσο όσο για το πέρασμα στα ελληνικά νησιά.
Μάλιστα, αναρτούν και τα δρομολόγια που θα πραγματοποιήσουν οι δουλέμποροι, «μαρκάροντας» στους χάρτες που δημοσιεύουν το σημείο αναχώρησης, το σημείο άφιξης, αλλά και τη θαλάσσια διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα πλοιάρια. Ολες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στους χρήστες του Διαδικτύου, επομένως είναι απορίας άξιο πώς οι τουρκικές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να «κλείσουν» τις επιχειρήσεις θανάτου.


Οι αναρτήσεις των δουλεμπόρων μοιάζουν αρκετά με... διαφημίσεις ταξιδιωτικών πρακτορείων, καθώς χρησιμοποιούνται κόλπα του μάρκετινγκ- όπως φωτογραφίες από επιτυχημένα ταξίδια με χαρούμενους «πελάτες» που τα κατάφεραν να φτάσουν την ευρωπαϊκή χώρα που επιθυμούσαν. Επίσης, αναρτώνται φωτογραφίες γιοτ που επιστρατεύονται για τα ταξίδια, μολονότι στο τέλος το ταξίδι γίνεται με πλαστικές βάρκες. «Σήμερα δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, έχει αέρα. Το ταξίδι θα γίνει με τη βοήθεια του Θεού σε μερικές μέρες. 900 δολάρια το άτομο. Καλέστε στο 0059...», αναφέρουν στις προκλητικές δημοσιεύσεις τους οι διακινητές.
Εκτός από τις λεπτομερείς αναφορές στα δρομολόγια και στον καιρό, τα δουλεμπορικά κυκλώματα «διαφημίζουν» και τα πλαστά έγγραφα με τα οποία μπορούν να προμηθεύσουν τους πρόσφυγες. Αναρτούν στο Facebook «δείγματα» διαβατηρίων ή εγγράφων διαφόρων εθνικοτήτων, τα οποία πωλούν έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών σε μετανάστες.

Επιπροσθέτως, οι διακινητές επιχειρούν να μεγαλώσουν την πελατεία τους και μέσω... εξτρά παροχών, όπως οδηγίες βήμα προς βήμα για να ζητήσουν άσυλο από χώρες υψηλού ενδιαφέροντος σαν τη Σουηδία ή τη Δανία.
Η πρεμούρα των δουλεμπόρων για να πραγματοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα «ταξίδια» από την Τουρκία στην Ελλάδα, φαίνεται και από το γεγονός ότι έχουν «φυτρώσει» δεκάδες προφίλ και γκρουπ στο Facebook μέσω των οποίων γίνονται όλες οι επικοινωνίες με τους πρόσφυγες και μετανάστες.
«Ειρήνη σε σας. Επιστρέφουμε κανονικά στα δρομολόγια, στο γνωστό μας μέρος. Λόγω κακοκαιρίας τα είχαμε σταματήσει για την ασφάλεια των επιβατών. Πηγαίνουμε από Σμύρνη σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Κω. 9 μέτρα το σκάφος, 35 άτομα, ειδικές τιμές 900 δολάρια. Τα λεφτά μπορείτε να τα δώσετε σε γραφείο χαβάλα ή τρίτο άτομο. Ο αδερφός σας Αμπντού», αναφέρεται σε ανάρτηση που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές μέρες σε γκρουπ δουλεμπόρων.


Τρέχουν να προλάβουν
Οπως φαίνεται, η συνεχιζόμενη καλοκαιρία έχει επιτρέψει την αναχώρηση πλοιαρίων προς τα ελληνικά νησιά, τα οποία επισπεύδονται πριν χαλάσει ο καιρός. Επιπλέον, στην πρόσφατη σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας υπήρξε συμφωνία για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία hotspots στα παράλια της γειτονικής χώρας.
Μάλιστα, μία μέρα μετά την επίτευξη της συμφωνίας, οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν περίπου 1.300 μετανάστες, οι οποίοι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν παράτυπα προς την Ελλάδα, φθάνοντας σε απόμερες ακτές του Αιγαίου και σε δάση.


Προσπάθεια εντυπωσιασμού
Οι άνδρες της στρατοχωροφυλακής συνέλαβαν Σύρους, Ιρακινούς, Ιρανούς και Αφγανούς, καθώς και τρεις διακινητές, κοντά στο Αϊβατζίκ, στην επαρχία Τσανάκαλε, έπειτα από επιχείρηση του τουρκικού λιμενικού σώματος. Οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σε κέντρο επαναπατρισμού. Ηταν η μεγαλύτερη κίνηση που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια εντυπωσιασμού, καθώς ήρθε μία μέρα μετά τη Σύνοδο, την οποία ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «ιστορική».
Παρόμοιες επιχειρήσεις αναμένεται να γίνουν πιο εντατικές και σε σταθερή βάση με στόχο να «κλείσουν» τα δουλεμπορικά κυκλώματα, που λειτουργούν ξεδιάντροπα στο τουρκικό έδαφος. Με τη δημιουργία hotspots στη γειτονική χώρα, τα οποία είναι κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών, αναμένεται να ελεγχθούν και να περιοριστούν οι ροές. Θα σταματήσει η ανεξέλεγκτη δράση των δουλεμπόρων και κατ' επέκταση θα σταματήσουν τα δρομολόγια προς τα ελληνικά νησιά.
Την ίδια στιγμή, o Frontex ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει αιτηθεί τη διεξαγωγή επιχειρήσεων της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός παρέχει ταχεία επιχειρησιακή συνδρομή σε ένα κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει επείγουσες και ειδικές μεταναστευτικές πιέσεις στα εξωτερικά του σύνορα. Κλιμάκιο τoυ Frontex βρίσκεται και στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, όπου η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εκρηκτική μετά την κατασκευή του φράχτη που έχει αφήσει εγκλωβισμένους εκατοντάδες μετανάστες. Στις ενέργειες της ΕΕ συμπεριλαμβάνονται και οι φημολογούμενες σκέψεις για σμίκρυνση της ζώνης Σένγκεν και εξόδου της Ελλάδος, η οποία ωστόσο επισήμως έχει διαψευστεί. Oλα τα παραπάνω οδηγούν τους δουλεμπόρους σε καταιγισμό δημοσιεύσεων για αναχωρήσεις δρομολογίων και επιτάχυνση των διαδικασιών, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια των προσφύγων και των μεταναστών.
Αανταλλαγή μηνυμάτων
Οι διακινητές ανταλλάσσουν καθημερινά δεκάδες μηνύματα με πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, οι οποίοι λαμβάνουν πληροφορίες για δρομολόγια, καιρό, τιμές, αλλά και διαθεσιμότητα στις βάρκες.


ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!