Skip to main content

Οι επιζώντες πρόσφυγες καταγγέλλουν επαναπροωθήσεις κοντά στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Στο γαϊτανάκι των αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ε.Ε. για το προσφυγικό, προστέθηκε χτες η καταγγελία του εκπροσώπου του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομάρ Τσελίκ, ότι ο θάνατος τουλάχιστον 31 ανθρώπων σε δύο ναυάγια την Τρίτη στο Αιγαίο οφείλεται σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης και αποτροπής που έκαναν η Ε.Ε. και η Ελλάδα.

 
Το αρχηγείο του Ελληνικού Λιμενικού προχώρησε άμεσα σε κατηγορηματική διάψευση, βασιζόμενο «ύστερα από ενδελεχή έρευνα», αποκλειστικά στην ανυπαρξία αναφορών από τα δύο σκάφη της Frontex που περιπολούσαν την ώρα του ναυαγίου στα ελληνικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου.
 
Η ανακοίνωση του Λιμενικού δεν αναφέρεται στην πιθανότητα να ξέφυγε από την προσοχή των σκαφών της Frontex μια ενδεχόμενη επιχείρηση επαναπροώθησης του Λιμενικού και προφανώς αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Ωστόσο, η συνεισφορά της Frontex στη διερεύνηση του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι τον Ιανουάριο του 2014 είχε θεωρηθεί ελέγξιμη από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα (η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από την ελληνική δικαιοσύνη και εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).
 
Από την πλευρά της Ε.Ε., όπως και της Ελλάδας, αξιωματούχοι σημειώνουν πως δεν έχει υλοποιηθεί η πρόσφατη δέσμευση της Τουρκίας να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των προσφύγων στα εδάφη της και να τους κλείσει τον δρόμο προς την Ευρώπη, ενώ το Λιμενικό επικαλείται τη FRONTEX, διαψεύδοντας το περιστατικό.
 
Πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρονται, πάντως, σε μαρτυρίες ναυαγών που κάνουν λόγο για επιχειρήσεις επαναπροώθησης φέτος στο Αιγαίο, αν και σε πολύ μικρότερο αριθμό από τα προηγούμενα χρόνια, μαρτυρίες που διαψεύδονται από το Λιμενικό και την κυβέρνηση.
 
Αν και το Λιμενικό έχει προχωρήσει σε διάψευση διαφόρων βίντεο που υποτίθεται ότι καταγράφουν επιχειρήσεις επαναπροώθησης στην Ελλάδα, δεν έχει διαψεύσει βίντεο που δημοσιοποίησαν στις αρχές Αυγούστου τα τουρκικά πρακτορεία Dogan Haber και IHA, το οποίο απεικονίζει σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού να προσεγγίζει βάρκα με πρόσφυγες και στη συνέχεια να απομακρύνεται με ταχύτητα, ενώ η βάρκα έχει τρυπήσει και οι μισοί πρόσφυγες έχουν πέσει στη θάλασσα.
 
Τα ναυάγια της Τρίτης αποτέλεσαν το κύριο θέμα των τουρκικών εφημερίδων (ενδεικτικοί οι τίτλοι: «Παραλία Τρόμος!», «Παραλία θανάτου», «Και όσοι διαφεύγουν πεθαίνουν και όσοι παραμένουν...», «Ο τόπος όπου τελειώνουν τα λόγια», «Φτάνει πλέον...», «Δεν το αντέχει η καρδιά»).
 
 
Οι περισσότερες εφημερίδες αναφέρονταν στο πρωτοσέλιδό τους στις μαρτυρίες των 12 επιζώντων ότι βρίσκονταν κοντά στη Λέσβο, όταν τους ανάγκασε το Ελληνικό Λιμενικό να γυρίσουν πίσω, με αποτέλεσμα να πέσουν σε ισχυρή τρικυμία και να ανατραπούν οι βάρκες.
 
Μιλώντας σε συνέδριο στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. ότι παρέμειναν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία (με τη Ρωσία να συγκεντρώνει τα πυρά του επειδή άσκησε βέτο σε κάθε προσπάθεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βγάλει απόφαση για τη Συρία) και ότι κρατούν κλειστά τα σύνορα της Ευρώπης.
 
Από την πλευρά της Ε.Ε., όπως και της Ελλάδας, αξιωματούχοι σημειώνουν πως δεν έχει υλοποιηθεί η πρόσφατη δέσμευση της Τουρκίας να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των προσφύγων στην Τουρκία και να τους κλείσει τον δρόμο προς την Ευρώπη, χτυπώντας τα δίκτυα των διακινητών που δρουν στα τουρκικά παράλια.
 
Το Ελληνικό Λιμενικό σημειώνει στη χτεσινή ανακοίνωση διάψευσης πως «πρέπει να εξαντληθεί από όλους τους εμπλεκόμενους κάθε δυνατή προσπάθεια καταπολέμησης των οργανωμένων δικτύων [...], ώστε να αποφεύγονται τραγωδίες σαν την χθεσινή».
 
Ωστόσο, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως και οργανώσεις, επισημαίνουν την ανάγκη να δημιουργηθούν νόμιμες και ασφαλείς δίοδοι για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη, προκειμένου να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στους διακινητές και να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
 
Κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό στον ορίζοντα της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ εντείνονται και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ανοιχτά να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και να κλείσει η δίοδος για τους μετανάστες.
 
Αυτός ο στόχος βρίσκεται άλλωστε πίσω από τις δηλώσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που εγκαλούν την Ελλάδα για πλημμελή έλεγχο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και για πλημμελή εφαρμογή των κανόνων ασύλου, που θέτει σε κίνδυνο τη Συνθήκη του Σένγκεν και την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό, όπως είπαν χτες οι εκπρόσωποι της Σουηδίας και της Δανίας κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες με τη Γερμανία και τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.
 
Δεν διευκρίνισαν, όμως, με ποιες εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα προχωρήσει αυτή η πολιτική, καθώς το βασικό εργαλείο της ευρωπαϊκής πολιτικής, η Συνθήκη του Δουβλίνου, καταρρέει μπροστά στο τεράστιο κύμα των προσφύγων και δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς θα υποχρέωνε την Ελλάδα να κρατήσει η ίδια ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015, όταν η Σουηδία έχει δεχτεί περίπου 160 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου και δηλώνει πως έχει ξεπεράσει τα όριά της.
 
 
πηγη: efsyn.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις